Hollanda'da aileler FETÖ okullarından çocuklarını alıyor

Hollanda'da aileler, Fetullahçı Terör Örgütüne bağlı okullardan çocuklarını almayı sürdürürken, kaydı silinen öğrencilerin sayısı 320'yi buldu.
Hollanda'da aileler FETÖ okullarından çocuklarını alıyor

Hollanda'da aileler, Fetullahçı Terör Örgütüne (FETÖ) bağlı okullardan çocuklarını almayı sürdürürken, kaydı silinen öğrencilerin sayısı 320'yi buldu.

Hollanda basınına göre, yeni eğitim-öğretim yılının ilk gününde Amsterdam'daki Witte Tulp İlkokulu'nun 400 öğrencisinden 100'ü, Cosmicus Impuls İlkokulu'nun da 125 öğrencisinden 50'si okuldan ayrıldı.

Zaandam'da bu sayısı 120 olurken, Rotterdam ve diğer kentlerdeki FETÖ okullarından 50 öğrencinin kaydı silindi.

Böylelikle FETÖ okullarından kayıt sildiren öğrenci sayısı 320 olurken, bu rakamın önümüzdeki günlerde daha da artacağı öngörülüyor.

Veliler harekete geçti

FETÖ'nün Zaandam kentindeki IBS De Roos İlkokulu'ndan 10 ve 5 yaşındaki iki oğlunu alan Fatma Kasal, darbe girişimi gecesi Türkiye için çok korktuğunu belirterek, sabaha kadar haberleri seyrettiklerini ifade etti.

Darbe girişimi ardından daha önce velilerin kurduğu WhatsApp grubunda, "Bundan sonra ne yapacağız?" şeklinde mesaj paylaştığını, gelen cevaplarda diğer ailelerin de aynı kaygıları taşıdığını gördüğünü kaydeden Kasal, daha sonra veliler olarak ortak hareket etmeye başladıklarını söyledi.

Okul yöneticilerinin gelen tepkilerin ardından FETÖ ile ilgilerinin olmadığı yönünde açıklama yaptığını aktaran Kasal, ancak bir veli olarak katıldığı bazı toplantılarda FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'in sohbetlerinin dinletildiğine bizzat şahit olduğunu, zaten daha sonra bu tür toplantılara katılmadığını anlattı.

Kasal, darbe girişimi ardından Türkiye'ye gittiklerini ve demokrasi nöbetlerine katıldıklarını dile getirdi.

"Tehdit mektubu gönderildi"

Diğer bir veli Leyla Güzhan da 8 yaşındaki çocuğunu okuldan aldığını söyledi.

Darbe girişimi gecesini büyük bir korku içerisinde sabahlara kadar haberleri izlediğini belirten Güzhan, "Girişimin ardından büyük bir korku ve endişe içinde kaldım. 'Acaba (FETÖ okuluna giden) çocuğum ders gördü mü ya da (Gülen'in düşüncelerinin) içeriğini öğrenmiş mi' gibi bir panik vardı bende. Oradan hemen alma ihtiyacı hissettim. Kendime göre adımlar attım." dedi.

Ancak çocuğunu okuldan almak istediği için tehdit edildiğini kaydeden Güzhan, "Ben şahsen tehdit mektubu aldım. Suç duyurusunda bulunmuş baş müdürümüz. Maddi ve manevi tazminat davası açacaklarını beyan etmiş." dedi.

Güzhan, mektubun korkutma girişimi olduğunu, yazılanların kendisini etkilenmediğini, hatta avukatla bile görüşmeye gerek duymadığını dile getirerek, "Çünkü kuru gümbürtü. Birşey olacağını zannetmiyorum." ifadesini kullandı.

"Okul yönetimleri bizi gözü dönmüş gibi gösterdiler"

5 yaşındaki oğlunun kaydını sildiren Fatih Odabaş da darbe gecesi olanlara rağmen Hollanda'daki FETÖ üyelerinin yaşananları inkar ettiğini ifade ederek, "Ya Türkiye'yi beğenmiyorlar ya da vatandan görmüyorlar." diye konuştu.

Darbe girişiminin ardından oğlunu okuldan almak istediği zaman okul yöneticilerinin Hollanda medyasına yalan yanlış açıklamalar yaptığını söyleyen Odabaş, "Bizim onları tehdit ettiğimizi öne sürdüler. Onlara saldırıyormuşuz. Biz bir şey yapmadık. Biz çocuklarımızı almak istiyoruz ama onlar ne yaptılar? 'Bunlar Tayyipçi, bunlar tehlikeli, bunların gözü dönmüş' gibisinden yayın yapmaya başladılar." dedi.

Hollanda'daki FETÖ okulları

Hollanda'da FETÖ'ye bağlı iki lise, sekiz ilkokul ve bir dershane bulunuyor.

Ülke basınında bunlar, Cosmicus Koleji (Rotterdam), Metis Montessori Lisesi (Amsterdam), Roos İslami İlkokulu- IBS De Roos (Purmerend ve Zaandam), Roos İlkokulu-OBS De Roos (Amsterdam), Cosmicus İlkokulu (Rotterdam, Lahey ve Arnhem), Cosmicus-Impuls İlkokulu (Amsterdam), Witte Tulp İlkokulu (Amsterdam) ve INPOINT Dershanesi (Meerdere) olarak sıralanıyor.