Hollandalı Müslüman van Doorn'dan İslamofobi değerlendirmesi

Birlik Partisi Lahey Belediye Encümeni van Doorn, "Son yıllarda hoşgörüsüzlük, İslamofobi ve yabancı düşmanlığında müthiş derecede artış var. Bana göre bunun en büyük nedeni medya ve politikacılardır." dedi.
Hollandalı Müslüman van Doorn'dan İslamofobi değerlendirmesi

Hollanda'da 15 Mart'ta yapılan genel seçimde ikinci sırayı alan İslam ve yabancı karşıtı aşırı sağcı Özgürlük Partisinden (PVV) 2011'de ayrılan ve Müslümanlığı seçen Birlik Partisi Lahey Belediyesi Encümeni Arnoud van Doorn, Müslümanlığı kabul süreci, seçim sonuçları ve Müslümanların geleceği ile ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulundu. 

PVV partisinde görev yaparken İslam'ı Hollanda ve Avrupa'nın özgürlüğü için bir tehdit olarak gördüğünü belirten van Doorn, "PVV'de iken bilgisizliğimden İslam karşıtı çalışmalarla iyi bir şey yaptığımı zannediyordum ama daha sonraları İslam ile alakalı kafamda soru işaretleri olduğu için daha çok bilgi edinmek istedim. İslam hakkında camilerdeki insanlardan bilgi edindim ve Kuran'ı Kerim'i okudum. Bu esnada daha önceki düşüncemin tam aksine İslam'ın barış dolu çok güzel bir din olduğunu öğrendiğimde bu beni çok etkiledi ve 2012 yılında Müslüman oldum." diye konuştu.

"Müslümanlar için durum kısa vadede pozitif gözükmüyor"

Hollanda'daki seçim sonuçlarının sürpriz olmadığını aktaran van Doorn, "Son yıllarda hoşgörüsüzlük, İslamofobi ve yabancı düşmanlığında müthiş derecede artış var. Bununla birlikte toplum arasında büyük bir kutuplaşma var. Bana göre bunun en büyük nedeni medya ve politikacılardır. Aslında baktığımız zaman Temsilciler Meclisinde siyasi partilerin çoğunluğu İslam karşıtı ve bu kaygı verici bir durum." ifadesini kullandı.

Hollanda'da Müslümanların geleceğine ilişkin değerlendirmede bulunan van Doorn, "Başörtüsü yasağı, ezan yasağı gibi kararlara baktığımızda Müslümanların özgürlüğü daha çok baskı altına alınacak gibi gözüküyor. Seçim sonuçlarıyla siyasetin daha fazla aşırı sağa kayması, hoşgörüsüzlüğün ve kutuplaşmanın daha fazla artmasına sebep olacağı için zaten baskı altında olan azınlıktaki Müslümanlar için durum kısa vadede pozitif gözükmüyor." şeklinde konuştu.