Hollywood Mevlana aşkıyla yanıyor: Çocuğuna Mevlana'nın ismini veren bile var

Şiirleri ABD’de 2 milyondan fazla satan Hz. Mevlana, Hollywood yıldızları arasında da gitgide popüler olmaya devam ediyor. Öyle ki; ünlü yıldız Beyonce, ikiz bebeklerinden birine Hz. Mevlana’nın ismini verdi.
Hollywood Mevlana aşkıyla yanıyor: Çocuğuna Mevlana'nın ismini veren bile var

Madonna, Chris Martin, Pink derken Beyonce da Mevlana sevgisini açığa vurdu. Şiirleri ABD’de 2 milyondan fazla satan Mevlana için “Derinliği ünlüleri içine çekiyor” yorumları yapıldı.

0x0-mevlana-aski-dunyayi-sariyor-1500758387240.jpeg

Sabah Gazetesi’nde Selçuk Eren, Amerikalı yıldızların Mevlana aşkını köşesine taşıdı.

Ünlü müzik grubu Coldplay'in solisti Chris Martin, Mevlana'nın Misafirhane şiiri ile hayata tutunduğunu söylemişti. Oyuncu Gwyneth Paltrow ile boşanma sürecinde yaşadığı zorlukları Mevlana ile atlattığını belirten Martin, bu güzel sözleri albümüne taşıdı.

"İnsan kısmı bir misafirhane,
Her sabah yeni birisi gelir.
Bir sevinç, bir bunalım, bir zalimlik,
Aniden farkına varmak bir şeyin,
Hepsi beklenmedik misafir.
Hepsini karşılayıp eyle!"

0x0-mevlana-aski-dunyayi-sariyor-1500758385199.jpeg

Bir diğer ünlü şarkıcı Pink çocukları ile Instagram'da paylaştığı fotoğrafına Mevlana'nın "Ölüydüm, diri oldum. Ağlayıştım, gülücük oldum. Aşk devleti geldi de, ben ebedî devlet oldum" sözlerini paylaştı. Popun kraliçesi Madonna birçok kez Mevlana'nın şiirlerini kendi sesiyle okudu. Son olarak ünlü şarkıcı Beyonce, ikizlerinden birine Rumi ismini verince Mevlana yine dünya basınında geniş yer buldu.

beyonce-mtv-awards-smile-2016-billboard-1548.jpg

New York Times'tan BBC'ye, Guardian'dan CNN'e birçok yayın kuruluşunda Mevlana'nın Afganistan'dan başlayıp, Türkiye'de tamamlanan hayatı geniş şekilde ele alındı. New Yorker dergisindeki yazıda Mevlana için "13'üncü yüzyılın efsanesi Mevlana Celaleddin Rumi'nin mezarı Konya'da her yıl milyonlarca kişiyi ağırlıyor. Ama 37 yaşında Şemsi Tebrizi ile tanıştıktan sonra yaşamını yitirdiği 67'sine kadar yazdığı aşk dolu 3 bin şiirinin ünü tüm dünyaya yayıldı. Mevlana'nın derinliği sonunda Beyonce'u da içine çekti" denildi.

Mevlana'yı ile olarak 1972 yılında haber yaptıklarını hatırlatan ve 1999'da 'Tarihin en etkili kişileri' listesine aldıklarını hatırlatan Time dergisi "Mevlana Celaleddin Rumi'nin izinden gidenlere Beyonce ve Jay Z de eklendi" yorumunu yaptı.

Aslında Batı dünyasında Mevlana merakı çok eskilere dayanıyor. Biyografisi birçok ünlü yazar tarafından defalarca kaleme alınan Mevlana'nın şiirleri şimdiye kadar en az 23 farklı dile çevrildi. 2 milyondan fazla satan şiirleri ABD'de her yıl en çok satanlar listesine giriyor.

11 Eylül'den sonra arttı 

Hürriyet gazetesi Kelebek ekinde yer alan bilgilere göre Madonna ve Demi Moore'un Mevlana şiirlerini okuduğu albümle başlayan bu ilgi diğer ünlüleri de etkisi altına aldı.

"Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir" diyen Mevlana felsefesi Hollywood ünlülerini de etkisi altına aldı. Özellikle 11 Eylül saldırıları sonrası mistik alanlara yönelen ünlülerin, Mevlana felsefesine de ilgi duyduğu belirtiliyor. Mevlana'nın etkisi Madonna ve Demi Moore'un Mevlana şiirlerini İngilizce okudukları albümle başlamıştı. 

Mevlana albümündeki ünlüler 

Hint asıllı Amerikalı Dr. Deepak Chopra'nın 1998 yılında hazırladığı "A Gift of Love" adlı müzik albümünde Madonna ve Moore'un yanı sıra Goldie Hawn, Martin Sheen, Debra Winger ve Blythe Danner da sesleriyle yer almıştı. O günden bu yana Mevlana'nın İngilizceye çevrilen kitaplarının satışı yükselirken, 11 Eylül'den sonra özellikle entelektüel çevrelerin Mevleviliğe olan ilgisinin arttığı belirtiliyor. 

Gladyatör’ün yapımcısı, Hz Mevlana’nın hayatını da film yapıyor

Mevlânâ Celaleddin Rumi’nin hayatı bir Hollywood filmine konu olacak.

Guardian gazetesinin haberine göre, 13. yüzyılda yaşayan dünyaca ünlü şair, düşünce adamı ve mutasavvıfın hayatını konu alan film için hazırlıklar başladı. Dev projenin senaryosunu David Franzoni kaleme alacak. Filmin yapımcılığını üstlenen isimlerden Stephen Joel Brown, Sufi kültürünü sinema aracılığıyla Batı’ya da tanıtmak istediklerini açıkladı.

Leonardo DiCaprio ve Robert Downey Jr., teklifi kabul ettikleri takdirde yeni filmde Mevlânâ ve Şems-i Tebrizi olarak izleyici karşısına çıkacak.

192364-001.jpg

Franzoni şunları söyledi: “Bu tarz önemli insanların hayatı araştırmaya değer. Ayrıca Mevlânâ şu an Amerika’da da çok popüler.” Projenin ön hazırlıkları için İstanbul’a gelen Brown ve Franzoni, ardından Konya’ya gitti. İkili, filmin sürprizlerini de açıkladı: “Mevlânâ’yı Leonardo DiCaprio, Şems-i Tebrizi’yi Robert Downey Jr.’ın oynamasını istiyoruz.” 

fft18_mf4975437-001.jpeg

Hollywood yıldızı Brad Pitt, Mevlânâ'nın bir sözünü koluna dövme yaptırdı

Dövme tutkunu olduğu bilinen ABD'li aktör Brad Pitt'in, New Orleans'ta çekilen fotoğraflarında, kolunun altındaki dövme dikkat çekti. Ünlü aktörün kolundaki dövmede, Mevlânâ'nın "Doğru ve yanlış tüm kavramların ötesinde bir yer var. Seninle orada buluşacağım" sözleri yazıyor.

Derleyen: Seyfullah KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ