Hong Kong'daki endişeli bekleyiş sürüyor

Hong Kong'da demokrasi yanlısı gösteriler 5. gününe girerken, Çin yönetimine karşı düzenlenen en büyük eylemin nasıl sonuçlanacağı belirsizliğini koruyor.
Hong Kong'daki endişeli bekleyiş sürüyor

 Hong Kong'da demokrasi yanlısı gösteriler 5. gününe girerken, eski İngiliz sömürgesinde Çin yönetimine karşı düzenlenen en büyük eylemin nasıl sonuçlanacağı belirsizliğini koruyor. 

Pekin yönetimi, ulusal bayram olan bugün Çin Halk Cumhuriyeti'nin 65. kuruluş yıl dönümünü kutlarken, bazı göstericiler, yetkililerin yarın protestocuları dağıtmak için bölgeye güvenlik güçlerini konuşlandırmasından endişe ediyor. 

Demokrasi yanlısı Sosyal Demokratlar Birliği'nin Başkan Yardımcısı Raphael Wong, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Hükümet, ulusal bayramı mahvetmek istemiyor, bu nedenle son birkaç gündür sukünet hakim" derken, bugünden sonra polisin yeniden sahneye çıkmasından endişe ettiklerini söyledi. 

Hong Kong'daki gösteriler sırasında polis, pazar gününden pazartesi sabahına kadar dokuz bölgede 87 kez göz yaşartıcı gazla müdahalede bulunmuştu. Orantısız güç kullanımının yaygın biçimde kınanması, hükümetin çevik kuvveti geri çekmesiyle sonuçlanmıştı. Çevik kuvvetin geri çekilmesinden bu yana gösteriler sırasında çatışma yaşanmadı. 

Göstericiler, gece bir saat süren sağanak yağış sırasında, göz yaşartıcı gazdan korunmak amacıyla kullanılan ve eylemin simgesi haline gelen şemsiyelerin altına sığındı.

Yağış sırasında köprü ve üst geçit altlarında bekledikleri de görülen göstericiler arasında, sekiz yaşındaki kızıyla eyleme katılan 32 yaşındaki bir baba, AA muhabirine, "Çok az özgürlüğe ihtiyacımız var ama onlar (Pekin) bunu bile bize vermeyecekler" açıklamasını yaptı. Gösterici, protesto eylemine bu kadar çok sayıda kişinin katılmasından gurur duyduğunu da sözlerine ekledi. 

Bazı gözlemciler, gösterilerin sürmesi ve Hong Kong polisinin protestocuları dağıtmakta yine başarısız olması halinde, Çin ordusunun duruma müdahale etmesi emrinin verilebileceği kaygısı taşıyor. 

Bu senaryo, 1989 Tiananmen Meydanı olaylarının kötü anılarını akıllara getiriyor. Öğrencilerin, aydınların ve işçilerin önderliğinde gerçekleşen Tiananmen gösterilerinin kanlı bir şekilde bastırılması sırasında yüzlerce kişi, askerlerin açtığı ateşte hayatını kaybetmişti. 

Çin Ulusal Halk Kongresi, Hong Kong'da 2017'de yapılacak özel temsilci seçiminde adayların geniş temsilli bir komite tarafından seçilmesine karar vermişti. "Occupy Central" adını alan hareketin temel talebi ise bölgede evrensel standartlarda seçimlerin yapılması.