Yiğit Berkay Çopur

Yiğit Berkay Çopur

Hoş geldin Konya’ya

Hoş geldin Konya’ya

Dün açıklanan YKS tercih sonuçları ile birlikte, öğrencilerin hangi üniversiteye gideceği netleşti. Bazı öğrenciler istediği üniversiteye yerleşebilirken bazıları ise hayatında belki de ilk defa gideceği bir şehirdeki üniversiteye yerleşti.

Konya’da eğitim veren Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Karatay Üniversitesi, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi ve Konya Teknik Üniversitesi yer alırken kampüs yerleşkesi etrafında bulunan mahallelerde öğrencilere yurt oldu. 2014 yılında Konya’da başlayan eğitim serüvenim 3 ay önce bitti. Ben de Konya’ya belki ilk defa gelecek öğrenciler için bu yazıyı kaleme almayı borç bildim. Çünkü o zamanlarda bize yol gösteren yoktu.

Kayıt için Üniversitelerin istediği bilgi ve belgeleri eksizsiz tamamlayın. Tamamlayın ki kayıt zamanı fotoğrafçı, fotokopici gibi yerler ararsınız. Kazandığınız bölümün fakültesinde kayıt yaptırdıktan sonra ilk iş konaklayacak yer oluyor. Kredi Yurtlar Kurumu’na başvuru yaptıysanız, kayıt yaptırdıktan hemen sonra gidip özel yurtları kaydolmayın. Merak etmeyin açıkta kalmazsınız. Konya gibi bir şehirde özel yurt sayısı fazla.

Özel yurtlara da kayıt yaptırmadan önce ise mutlaka araştırma yapın. Kimi özel yurt servis, sabah kahvaltısı gibi imkânlar sunarken kimisi ise sunmuyor. Ayrıca resimlerde gördüğünüz yurt ve oda fotoğraflarına aldanmayın. İmkânınız varsa kayıt yaptıracağınız şubeyi gezerek yerinde inceleyin. Fotoğraftaki ile gördükleriniz farklı olabiliyor.

Yok ben evde kalmak istiyorum derseniz aman dikkat. Maalesef öğrencileri para olarak gören çoğu esnaf, 700 TL’lik eve bin TL çeker. Piyasayı iyi araştırın ve emlakçınızı iyi seçin. Emlakçı diyorum. Çünkü öğrenci mahallelerinin çoğunda ev sahibinden ev bulmak neredeyse imkânsız. Çoğu evde eski binalar olabiliyor.

Eğitim-öğretimin başladığı ilk hafta kolay kolay ders olmuyor. Daha çok okula alışma, tanışma ve hocaların o dönemde işleyeceği konuların planını açıklamasıyla geçiyor. Fakültenize ilk günden çantayla gelmeye ve derslerde ayağa kalkmanıza da gerek yok.

Belki verebileceğim en önemli tavsiye öğrenci kartları olur. Öğrenci kartlarınızı aldığınızda sakın kaybetmeyin. Yurtta kalıyorsanız yurtta kaldığınıza dair bir belge ve öğrenci işlerinizden alacağınız öğrenci belgesi ile belediyenin el kart başvuru merkezine giderek kartınızı öğrenciye çevirmeniz gerekiyor. En azından 4 yıl önce öyleydi. Yoksa kartınız tam parası çeker.

Toplu taşıma olanağı çok fazla. Ancak Konya, Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip şehri olduğu için gitmek istediğiniz yere 1 saatten uzun yolculuk yapabilirsiniz. Dolmuşlar daha hızlı gidebilir ama o kadar yolu ayakta gitmeye razıysanız.

Her şey tamam. Kayıt oldunuz, yurdunuzu veya evinizi ayarladınız ve eğitim-öğretim yılı başladı. İlk zamanlarda okul harici zamanlarda belki vakit geçmeyebilir. geçmeyebilir, çünkü şehre alışma evresindesiniz. Hemen ben memleketime dönmek istiyorum moduna girebilirsiniz. Yapmayın arkadaşlar. Sizler buraya ne zorluklar ve hayallerle geldiniz.

 

Zamanla oluşturulan arkadaş ortamı ile birlikte artık zaman senin için daha hızlı geçecek. Sille, Japon Parkı, Kelebekler Vadisi, Türk Yıldızları Parkı, Meram, Çatalhöyük, İsmil derken gezilecek yerlerin ne kadar çok olduğunu göreceksin.

Tarihi yapısı, doğal güzellikleri ve İslami tarihi ile pek çok etkinliğe ev sahipliği yapan Konya’da,  Sille’de ki mağaralardan çıkıp İsmil’deki lale tarlasına, Mevlana Müzesi’nden çıkıp Meram Bağlarına gideceksin.  Gezilecek ve görülecek yüzlerce yerin olmasına rağmen bazen de yapacak bir şey bulamayacaksın. O zaman gerçekleştirilen Bahar Şenlikleri, Şivlilik, Hıdrellez gibi etkinlikler karşılayacak seni.

Ne yaşarsan yaşa, ne yaparsan yap. Bu şehir başta sana sıkıcı gelse de, zamanla seni içine hapsedecek. Sonra bir bakmışsın, 4 yılı bitirmişsin. İş bulduysan burada kalmak için ev arar olmuşsun. İşte böyle arkadaşım. Hoş geldin Konya’ya.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Yiğit Berkay Çopur Arşivi
SON YAZILAR