HSYK seçimi için YSK'ya adaylık başvurusu

YARSAV ve Yargıçlar Sendikasının desteklediği isimler, HSYK seçimi için YSK'ya adaylık başvurusu yaptı.
HSYK seçimi için YSK'ya adaylık başvurusu

Yargıçlar ve Savcılar Birliği ile Yargıçlar Sendikasının desteklediği isimler, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimi için Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) adaylık başvurusu yaptı.

Başvurunun ardından konuşan YARSAV Başkanı Murat Arslan, nisan ayından beri yürüttükleri seçim sürecini resmi olarak başlattıklarını ve adaylarının topluca başvurduklarını söyledi.

Bu süreçte anket çalışmaları, temayül yoklamaları, bölgesel toplantılar yaptıklarını anlatan Arslan, "Süreci mümkün olduğunca adil, dürüst ve şeffaf şekilde yürütmeye çalıştık ancak maalesef bizim dışımızda gelişen olaylarla yürütmenin ciddi müdahaleleri oldu. Halen de devam ediyor. Çok ciddi şekilde HSYKseçim sürecine müdahil olmuş durumda. Dolayısıyla aday başurularıyla birlikte şikayetlerimiz oldu, bundan sonra suç duyurularımız da olacak" dedi. 

Seçime yönelik beklentileri sorulan Arslan, kendilerine güvendiklerini, kazanmak için yola çıktıklarını ve kazanacak durumda olduklarını belirterek, "Bundan çok umutluyuz. Şu anda adliye ziyaretlerine başlıyoruz. İlk adaylarımızı biz belirledik, dolayısıla önde başladık. Çok da iyi gidiyor. Geri dönüşlere bakıyoruz. Meslektaşlarımızla yüz yüze görüşmelerdeki algılara bakıyoruz. Şu anda çok iyi durumdayız. Umuyorum, 12 Ekim akşamı Türkiye erdemli bir kazanmaya tanıklık edecek" ifadelerini kullandı.

"Hiçbir güç odağıyla işbiriliği içerisinde değiliz"

"Bu platformlar dışında bulunan 4 bin üye görünüyor. Cemaate yakın deyin veya başka bir oluşuma yakın deyin. Onlara çağrınız olacak mı" şeklindeki soruyu ise Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu yanıtladı.

Hiçbir güç odağıyla işbirliği içerisinde olmadıklarını ifade eden Eminağaoğlu, "Yargıç kimliğini esas alan bütün meslektaşlarımıza hukukun üstünlüğü adına, adaleti gerçekleştirecek bir yargı adına çağrı yapıyoruz" diye konuştu.

Eminağaoğlu, adaylarının, üzerlerinde tartışma yaratılacak isimler olmadığını ancak basında hiçbir somut bilgi yer almadan adaylarına yönelik çok açık saldırı niteliğinde haberler yer aldığını söyledi.

Ayrıca kamu kaynakları ve kamu gücünün, seçimlerin serbestlik ve eşitlik içerisinde yürütülmesine aykırı kullanıldığını ileri süren Eminağaoğlu, bu konuda YSK'ya başvuruda bulunduklarını bildirdi.

YSK'nın aldığı kararda 150 kişinin bir sandıkta oy kullanmasını karara bağladığını da belirten Eminağaoğlu, 8, 10, 20 oy kullanılacak sandıklar bulunduğunu ve bu yerlerde kimin kime oy kullandığının ortaya çıkacağı gerekçesiyle, bu sayının değiştirimesi veya sandıkların bölge idare mahkemelerinin olduğu yere taşınarak orada açılması, gizli oy kuralının ihlal edilmemesi için de YSK'ya başvurduklarını aktardı.

"Yeter ki eşit koşullarda yapılsın"

Eminağaoğlu, "Seçim, yeter ki serbest, eşit koşullarda yapılsın. Galip çıkacak hukukun üstünlüğü, galip çıkacak adalet, bizler, Türkiye olacak" dedi.

Bir soru üzerine, başvurularının detayına ilişkin bilgi veren Eminağaoğlu, çeşitli yerlerde mülki makamların, başsavcılıkların farklı organizasyonlarla Yargıda Birlik Platformunu kamu kaynaklarından yararlandırdıklarını iddia etti.

Kendi adaylarına her yerde engeller çıkarıldığını savunan Eminağaoğlu, adayları adliyelere alınmazken, Yargıda Birlik Platformuna VİP olanaklar sunulduğunu ileri sürdü.

"Türkiye'de yargı denince 'brifinglere taşınan yargı' hep çok büyük eleştiri konusu olmuştur" diyen Eminağaoğlu, geçen hafta sonu Türkiye'nin her yerinden otobüslerle 2 bine yakın yargıç ve savcının Ankara'ya taşındığını, bunu bir yargı kuşatması, yargıya saldırı olarak gördüklerini kaydetti.

Kamu kaynaklarının bu sürecin dışında bırakılmasını istediklerini belirten Eminağaoğlu, Avrupa Yargıçlar Birliğinin de süreci izleyeceğini söyledi.

YARSAV Başkanı Arslan da Avrupa Yargıçlar Birliği Başkanlığındaki 3 kişilik heyetin gelecek hafta Türkiye'ye gelerek seçim sürecinde çeşitli temaslarda bulunacağını, seçmenlerle, adaylarla ve YSK ile görüşerek rapor hazırlayacağını anlattı.