Hükümlüler adım adım takipte

HÜSEYİN ATAK, MERVE ATEŞ / YENİ HABER
Hükümlüler adım adım takipte

Denetimli serbestlik kapsamında suçluları izlemek amacıyla kullanılan elektronik kelepçe uygulaması yaygınlaşıyor. Denetimli serbestlik daha düşük suç oranına ve daha güvenli bir topluma götüren sosyal ve cezai politikanın bir parçası olarak görülüyor.

Elektronik İzleme Merkezi’nde hükümlülerin elektronik kelepçeyle izlenmesine 25 Şubat 2012’de başlandı. Denetimli serbestlik kapsamında suçluları izlemek amacıyla kullanılan elektronik kelepçe uygulaması yaygınlaşıyor. Denetimli Serbestlik Kurulu’nun görevleri ve işleyişi hakkında bilgi veren Konya Denetimli Serbestlik Müdürü Zafer Gün “Cezaevinden tahliye lan kişilerin topluma rehabilite olmuş bir şekilde katılmasını sürdüren bir kurum.5402 kanuna uygun olarak kuruldu ve 6 ay sonra 20 ocakta 136 ağır ceza merkezinde fiilen çalışmalarına başladı. Ana işlemlerden bir tanesi adli kontrol tedbirleri, adli kontrol uygulamaları başladı. Tutuklanma yerine adli kontrol kararı ile mahkeme süreci takip ediliyor. Hüküm kesinleştikten sonra cezaevine giriyor. Türkiye’de yüzde 70 tutuklu yüzde 30 hükümlü oranı sağlandı. Çağdaş ceza infaz sistemlerinin temel amacının, hükümlünün sosyalleşmesini teşvik etmek, yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek; üretken, kanunlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmak, böylece özel ve genel önlemeyi sağlamak ve toplumu suça karşı korumak olarak belirlenmiştir. Denetimli serbestlik, doğrudan doğruya hapis cezası dışında alternatif yaptırıma mahkum edilen kişilere, koşullu salıverilen, cezası tamamen veya kısmen ertelenen ya da şartlı cezaya mahkum edilen kişilerin, düzenli olarak belirli bir merkezdeki kişilerin denetimi, gözetimi veya tedavisine ilişkin olarak belirlenen yaptırımlara tabi tutulmasıdır. Bu sistem ile denetime tabi tutulan kişiye, belirlenecek deneme süresinde, sosyal çevrelerinden koparılmadan toplumda kalma şansı verilerek, toplum düzenini sağlayan kurallara uyma isteklerini ispat fırsatı sunulmaktadır.” Dedi

DENETİMLİ SERBESTLİK NEDİR?

Denetimli serbestlik, doğrudan doğruya hapis cezası dışında alternatif yaptırıma mahkum edilen kişilere, koşullu salıverilen, cezası tamamen veya kısmen ertelenen ya da şartlı cezaya mahkum edilen kişilerin, düzenli olarak belirli bir merkezdeki kişilerin denetimi, gözetimi veya tedavisine ilişkin olarak belirlenen yaptırımlara tabi tutulmasıdır. Bu sistem ile denetime tabi tutulan kişiye, belirlenecek deneme süresinde, sosyal çevrelerinden koparılmadan toplumda kalma şansı verilerek, toplum düzenini sağlayan kurallara uyma isteklerini ispat fırsatı sunulmasıdır. En geniş anlamıyla denetimli serbestlik bir suçlunun toplumla yeniden bütünleşmesine katkıda bulunacak tüm faaliyetleri kapsar. Bu anlamda denetimli serbestlik daha düşük suç oranına, daha az yeniden suç işlemeye ve daha güvenli bir topluma götüren sosyal ve cezai politikanın bir parçası olarak görülür. Bu ceza adalet sistemine yapılmış bir ek değil, sistemin önemli ve ayrılmaz bir parçasıdır.  Denetimli serbestlik, genel anlamda suçluların toplumda gözetimi ve izlenmesini ifade etmekte olup, bu çalışmalar sırasında, sosyal yardım yöntemlerinin uygulanmasını, suçlunun sorunlarının olumlu bir biçimde çözümlenmesine engel olan zorlukların giderilmesini, bireyin çevresine uyumunu sağlamayı ve suçluyu, sosyal ve hukuksal sorumluluklarını yerine getirmeye yöneltmeye ilişkin işlem ve faaliyetleri kapsamaktadır. Yukarıdaki tanımların da ortaya koyduğu üzere denetimli serbestlik ceza ve adalet sisteminin önemli bir parçasıdır.

“ E- KELEPÇE DÖNEMİ BAŞLADI”

Dünyaya örnek bir uygulamayı Türkiye’nin hayata geçirdiğine vurgu yapan Gün, “ İnsan hakları açısından Türkiye’yi dünya kamuoyunda rahatlatan bir durum. Bu konuda herhangi bir eleştiriye tutulmuyor. Her türlü suçta mahkeme  bu kararı verebiliyor. Tutuklanma yerine kişi salınıyor mahkeme sürecini dışarıdan yürütüyor. Elektronik kelepçe ile takip yapıyoruz. 30 E-Kelepçe takip ediliyor. Türkiye genelinde 3000 kişiye uygulanıyor. Bunlar Ankara’da daire başkanlığımız kontrolünde bir merkez tarafından izleniyor. Kişinin yükümlülüğü 100 metre dışarıya çıkmamaksa çıktığı an uyarı geliyor. Karı kocalara uyguluyoruz, yaklaştıklarında karakola bilgi geliyor. Sistem kapsama alanı dışına çıktığı an haber veriyor.” Diye konuştu.

“KADINA ŞİDDETİNDE ÖNÜNE GEÇECEK”

“Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı yoğun çalışma içinde aile içi şiddeti engellemeye karşı bu sistemi düşünüyorlar.”  Diyen Gün, “Kadına şiddeti engellemede büyük bir yenilik olacak. Elektronik izleme, AB ülkeleri ile ABD'de yıllardır kullanılıyor. Elektronik kelepçe, kişinin el ya da ayak bileğine takılan saat benzeri bir ürün, hiçbir şekilde de çıkartılamıyor. İzlemenin yapıldığı merkeze gönderilen sinyal sayesinde hükümlünün 24 saat adım adım takibi sağlanıyor. El veya ayak bileğine takılan kelepçe, zanlının mağdura yaklaşması durumunda merkeze sinyal veriyor. Ardından devreye güvenlik güçleri giriyor. Böylece yeni bir suç işlemesinin önüne geçiliyor.” Şeklinde konuştu.

KİMLERE TAKILIYOR?

Elektronik kelepçe, haklarında belirli yerlere gitmekten yasaklama veya belirlenen konut, yer veya bölgeden çıkmama kararı olanlara takılıyor. Ayrıca belirlenen kişilere yaklaşmamaya dair verilen denetimli serbestlik kararları çerçevesinde de uygulanıyor.

“ TÜRKİYE2DE İLK DEFA KONYA’DA  KAPALI DEVRE İMZA SİSTEMİ UYGULANACAK”

Konya’da yeni bir sistemin başlayacağını belirten Gün, “Türkiye’de hiç olmayan sistemi de Konya’da başlatacağız biz. Karakola imza atıyor şahıslar. Bunu elektronik bir kapalı devrede yaptık. Test çalışmalarımız başladı. Aynı bankamatik gibi karakola gidecek parmağını basacak. Parmak 3 açıdan taranacak. Nabzı bile ölçen sistem sahteciliğin önüne geçecek. Karakollar bu işlerle uğraşmayacak. Cihazın kontrolünü sağlayacak. Para cezaları konusu var, su an ödenmeyen para cezaları hapse çevrilmiyor. Denetimli serbestliğe çevriliyor. Yatıramıyorum param yok diyorsa, kamu hizmeti yapıyor. Günde 2 saat çalışıyor, mesaiden geliyor. Bunları yapılandırıp kamu hizmeti yapmalarını sağlıyoruz. Her kesimden insan geliyor. Şu anda 500 kişiye ulaştı. Okullarda çalışmalar oluyor. Kamu hizmeti için gönderiyoruz.150 bin saatlik bir kamu hizmeti var .Devlete katkısı 1,5 trilyon. Kişi denetimli serbestliği kabul etmiyorum, paramı da ödemiyorum derse cezaevi son çare oluyor bu durumda .”dedi. 

2-1-3-003.jpg