İsmail Boylu

İsmail Boylu

HÜRMETE DEĞER VARLIĞIMIZ: ANNELERİMİZ VE MİRAÇ KANDİLİ

HÜRMETE DEĞER VARLIĞIMIZ: ANNELERİMİZ VE MİRAÇ KANDİLİ

Sevgili okuyucularım; Bugün 10 Mayıs Pazar Anneler Günü… Ben öncelikle hayatın tüm güzelliklerine layık olan başta kendi annemin ve daha sonra diğer bütün annelerimizin Anneler Günü’nü tebrik ediyor, tüm annelerimize sevgi ve saygılarımı iletiyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum.

Yüce Rabbimiz, insanlara dünya hayatlarını kolaylıkla devam etsinler ve gereği gibi kulluk yapabilsinler diye birçok nimet vermiştir. Bu nimetlerin başında tabi ki Anne ve babalarımız gelmektedir. Anne ve babalarımız, bizim dünyaya gelmemize vesile olan çok değerli varlıklardır.

Bu durumu Yüce Allah Kuran-ı Kerim’de Ahkaf Süresi’nin 15.ci ayetinde şöyle ifade etmektedir:

“Biz insana anne babasına iyi davranmayı emrettik. Annesi onu ne zahmetle karnında taşıdı ve ne zahmetle doğurdu!”

Annenin evladı üzerinde pek çok hakkı vardır. Bin bir zahmetle karnında taşır ve çocuk doğunca onu emzirir. Sağlıklı olarak büyümesine özen gösterir. Bu konuda hiçbir fedakârlıktan kaçınmaz, çoğu zaman gece uykusunu terk eder ve çocuğunun hizmetini seve seve yapar. Hele bir de çocuk eğer özürlü olarak doğduysa, şimdi ne yazık ki böyle annelerimizde var, Rabbim böyle annelere sabır versin, özürlü çocukların annelerinin fedakârlığını kelimelerle ifade etmek mümkün değildir. Bunun için diyoruz ki, anne hakkı gerçekten çok önemlidir. Tabii ki bu arada babanın hakkı da küçümsenemez. Zira evladının yetişmesi ve geleceğini temin etmesi için elinden gelen her türlü fedakârlıkta bulunmakta, hatta ve hatta yavrusu için de bir takım mahrumiyetlere katlanmaktadır.

Bu yüzden dinimiz bizden anne babalarımıza karşı iyilikle muamele de bulunmamızı istemektedir. Yüce Allah Kuran-ı Kerim’de İsra Süresi’nin 23 ve 24.cü ayetlerinde mealen şöyle buyurmaktadır:

“Rabbin, kendisinden başkasına asla ibadet etmemenizi, anaya-babaya iyi davranmanızı kesin olarak emretti. Eğer onlardan biri, ya da her ikisi senin yanında ihtiyarlık çağına ulaşırsa, sakın onlara“öf!” bile deme; onları azarlama; onlara tatlı ve güzel söz söyle. Onlara merhamet ederek tevazu kanadını indir ve de ki: “Rabbim! Tıpkı beni küçükken koruyup yetiştirdikleri gibi sen de onlara acı.””

Anne-babaya saygılı davranmak, Allah’ın kesin emridir. Ana-Babamızı yılın bir gününde anmak yetmez. Onları her gün anmalıyız. Ayrıca her zaman gereken saygı ve ilgiyi de göstermeliyiz. Cennet’e giden yollardan birinin de anne ve babamıza iyi muameleden geçtiğini ve onlara yapacağımız hizmetin, Allah’ın rızasını kazanmamıza vesile olacağını unutmamalıyız. Onların kalbini kırmaktan, onlara ağır gelebilecek her türlü söz ve davranışlardan kaçınmalıyız. Unutmayalım ki ana-babamıza nasıl davranıyorsak çocuklarımızda bize aynı şekilde davranacaklardır.

………….                              ……………                                     ………………….                        ……………            

Önümüzdeki hafta 15/16 Mayıs Cuma’yı Cumartesi’ye bağlayan gece Miraç Kandili’dir. Bu vesile ile Miraç Kandilinizi tebrik eder, her iki cihanda kurtuluşa erenlerden olmamızı Yüce Mevla’dan niyaz ederim.

Miraç gecesi; Peygamber Efendimizin, Yüce Allah’ın bir lütfu olarak, Recep ayının 27. gecesinde Mekke’deki Mescid-i Haram’dan alınarak, önce Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya oradan da göklere ve sidretül münteha’ya kadar yükseltildiği gecedir.

Böyle büyük bir mucize ile şereflendirilen Efendimiz, en yüce huzurdan beş vakit namaz hediyesi ile dönmüş ve “namaz mü’minin miracıdır” buyurmuştur. Onun için miracımız olan namazı asla terk etmemeli, Efendimizin Allah’tan getirdiği bu hediyeye, bu emanete sahip çıkmalıyız. Namazın mü’mini yücelttiği gerçeğini unutmayalım.

Bu gece aynı zamanda “Muhammed a.s.ne diyorsa doğrudur” düşüncesinin perçinlendiği, sadıkların imanlarının zirveye ulaştığı, imanı zayıf olanların iman dairesinden çıktığı, inanmayanların da küfürlerinin arttığı bir gecenin yıldönümüdür.

Unutmayalım ki, bu gece yolumuzu, yönümüzü, tarafımızı bir kez daha gözden geçirmeli, sadıklarla gerçek iman sahipleriyle bir ve beraber olduğumuzu perçinlemeliyiz.

Sözlerime son verirken; bütün İslam âleminin, müminlerin mübarek Miraç gecelerini tebrik ediyor, bu gecenin İslam âlemine hayırlar getirmesini ve Müslümanların acılarının dinmesine vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
İsmail Boylu Arşivi
SON YAZILAR