Hürrem Sultan aşevi Kudüs'teki yoksulları doyuruyor

Kudüs'te Hürrem Sultan tarafından yaptırılan “Haseki Sultan Aşevi” şehirde yaşayan yoksullara dört buçuk asırdan beri sıcak yemek dağıtıyor.
Hürrem Sultan aşevi Kudüs'teki yoksulları doyuruyor

Kudüs'te Kanuni Sultan Süleyman'ın eşi Hürrem Sultan tarafından 1552 yılında yaptırılan "Haseki Sultan Aşevi" şehirde yaşayan yoksullara 464 yıldır sıcak yemek dağıtmaya devam ediyor.

Mescid-i Aksa'nın batıya bakan tarafındaki Meclis Kapısı'ndan çıkınca biraz ilerde karşınıza gelen aşevi, her gün yüzlerce kişiye yemek ikram ediyor. Osmanlı vakıf geleneğinin hala devam eden önemli örneklerinden olan aşevinin ziyaretçileri Ramazan'da daha da artıyor. Elinde tencerelerle gelen genç, yaşlı tüm ihtiyaç sahiplerine gününe göre et, tavuk, pilav, çorba ve sebze gibi yemekler veriliyor.

"Ramazan'da gelenlerin sayısı artıyor"

Osmanlının 1917'de Kudüs'ten çekilmesinin ardından gelirlerinin önemli bölümünü kaybeden aşevinin giderlerini ise bugün Kudüs'teki İslami Vakıf ve hayırseverler karşılıyor.

AA muhabirine konuşan aşevi aşçısı Samir Cabir, sekiz yıldır çalıştığı aşevine kayıtlı olan ve günlük yemek ihtiyacını buradan karşılayan 135 ailenin olduğunu söyledi. Ramazan aylarında Kudüs'e gelen ziyaretçilerin artmasından dolayı aşevine uğrayanların sayısının da yükseldiğini belirten Cabir, "Son günlerde 50 aile daha aşevine kayıt yaptırdı. Bu aileler de tüm yıl boyunca yemek ihtiyaçlarını buradan karşılayacak." diye konuştu.

"İnşallah bu hayır evi daima yemek dağıtmaya devam eder"

Kudüslü Musa Harub, dört kişilik ailesinin günlük gıda ihtiyacını "Haseki Sultan Aşevi"nden karşıladığını söylüyor. Aşevinden yemek aldıktan sonra AA muhabirine konuşan 57 yaşındaki Harub, "Ramazan ayında ve sonrasında ailemin yiyeceğini bu aşevinden temin ediyorum. İhtiyacım olmasa buraya gelmem. İnşallah bu hayır evi daima yemek dağıtmaya devam eder, çünkü buna ihtiyacı olan çok insan var." diye konuştu.

Geçmişte seyyahlara ev sahipliği de yapan aşevi sadece Müslümanlara değil ayni zamanda fakir Hristiyan ailelere de hizmet veriyor.