Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

Hüseyin Üzülmez’in İstifası ve TOBB Genel Kurulu

Hüseyin Üzülmez’in İstifası ve TOBB Genel Kurulu

Malumunuz Sayın Hüseyin Üzülmez KTO Başkanlığını bıraktıktan sonra yasalar gereği KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli heyetliğini bırakmak zorunda kalmıştı.

Fakat bu üniversitenin sahibi konumundaki vakıfta başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliğini bırakmamıştı. Hüseyin Bey o süreçte bu tavrı ile de Konya’da da ciddi oranda eleştirilmişti.

Geçtiğimiz Salı günü Hüseyin Üzülmez’in danışmanları medyaya bir haber geçtiler. Bu haberde Sayın Hüseyin Üzülmez’in, Konya Ticaret Odası (KTO) Eğitim ve Sağlık Vakfı Başkanlığı ve yönetim kurulu üyeliğinden istifa ettiği belirtiliyordu.

Hüseyin Üzülmez böylece vakıftan tamamen çekilmiş oluyor. Keşke bunu daha önce yapsaydı da bizlerin de kendisine olan saygımızı hiç bitirmeseydi.  

Hüseyin Üzülmez Beyin istifası sonrası göreve vekâleten yürütmek üzere Harun Kızılay Bey getirildi. Harun Bey’in saygın bir kişiliği var. Türk Eczacıları Birliği (TEB) Genel Sekreteri görevini yürütüyor. Herhangi bir etki altında kalacağını düşünmüyorum.

Konya Ticaret Odası (KTO) Eğitim ve Sağlık Vakfı şimdi 20 Eylülde yönetimini tamamen değiştirmek için genel kurula gidiyor. Hüseyin Bey bir ay önce görevden ayrılmış oldu. Eğer ayrılmasaydı zaten Vakfın yönetmeliği gereği 20 Eylül’de bırakmak zorunda kalacaktı.

Sizin anlayacağınız KTO Karatay Üniversitesinin sahibi de olan bu vakıfta senkron 20 Eylülde tamamen sağlanmış olacak.

Daha önce Konya Ticaret Odası parayı veren konumundaydı ama başkaları vakıf hakkındaki kararları veriyordu. Şimdi Konya Ticaret Odası hem vakfın finansmanını sağlayacak hem de yönetimini üstlenmiş olacak.

Şahsen biz Harun Bey’inde bu süreçte bir sıkıntı çıkaracağını zannetmiyorum. Harun Bey 20 Eylüle kadar götürüp yönetimi tamamen Konya Ticaret Odasına devreder ve böylece de şehrimiz için çok önemli bir Üniversitenin sahibi olan Konya Ticaret Odasının vakfındaki dedikodular, sıkıntılar da tamamen bitmiş olur.

Eh ne diyelim hem Konya Ticaret Odamıza, hem de KTO Karatay Üniversitemize bu süreç hayırlı uğurlu olsun. 

Neyse biz bu konuya takılıp asıl meseleyi atlamayalım, bugün aynı zamanda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin Genel Kurulu var. KTO Başkanı Selçuk Öztürk ve diğer oda ve borsa başkanlarımız zaten Rıfat Bey’e desteklerini açıklamışlardı.  

Rıfat Bey tek liste olarak giriyor. Bizim beklentimiz 14 kişilik yönetim kurulu listesine Konya’dan en az bir ismin girmesi.

Konya’dan toplam 16 oda ve borsa TOBB’un üyesi konumunda. Karaman’ı da kattığımızda bu sayı 18 oluyor. Türkiye genelinden 1750 delege oy kullanacak. Tek liste olduğu için şu an için liste ile ilgili her hangi bir açıklama yapılmıyor.

Konya’ya bir yamuk yapılacağını zannetmiyoruz, mutlaka listede Selçuk Öztürk, Uğur Kaleli ya da Memiş Kütükçü Başkanlardan birisi olmalıdır diye düşünüyoruz.

Ha şahsi olarak gönlümüz ise Sayın Selçuk Öztürk’ten yana. Memiş Bey ya da Uğur Bey girseler de fark etmez. Neticede Konya’dan bir isim girmiş olur. Burada asıl mesele Konya’dan TOBB Yönetiminde en az bir ismin olması.  

Bizim kulislerden edinebildiğimiz bilgiler Selçuk Bey’i Rıfat Beyin listesinde Selçuk Bey varmış. Selçuk Başkanın gençliği, dinamizmi, beyefendiliği Rıfat Beyi etkiliyormuş. Hem yönetime almak hem de Selçuk Başkana önemli görevler vererek aktif bir şekilde idarenin içinde olmasını sağlamak istiyormuş. Bakalım liste yarın açıklanır, biz de sonucu görürüz.

Tabi burada asıl olan TOBB’daki dönüşümün, değişimin Türkiye’nin siyasi tarihi açısından ne kadar önemli olduğunu geçtiğimiz süreçte net bir şekilde müşahede ettiğimizdir

Geçtiğimiz dönemlerde TÜSİAD’ın ve tabi genel olarak batının oyuncağı olan sermayenin güdümündeki TOBB siyasi tarihimizde nasıl telafisi zor tahribatlar yaptı, hepimiz gördük.

Bugün ülkemizde yargıda, eğitimde, TSK’da ülkemiz ile kavgalı olmayan kadrolar gelebilmiş, ekonomide, ticarette bu kadar ileri adımlar atılabilmişse bunda TOBB’un milletin yanında yer almasının etkisi kesinlikle yadsınamaz.

Onun için TOBB gerçekten önemli bir kurum.

Ve tabiî ki TOBB’u kimin yönettiği de gerçekten önemli…

Şükür artık TOBB’da o eski yönetimler tarihe karıştı, hiç gelmemek üzer yok oldular. Anadolu Sermayesi her alanda artırdığı etkinliği TOBB’da tam anlamıyla zirveye taşıdı ve tabiî ki ülkemizde rahatlamış oldu… Ne diyelim, Şükür…

Neyse bu seçimlerde Selçuk Başkan yönetime girerse Konya’nın 2023 vizyonu için olmazsa olmaz olarak gördüğü Ankara Lobi çalışmalarına da ağırlık verir.

Her halükarda Konyalılar olarak Ankara’da etkili insan sayımızı artırmalıyız.

TOBB seçimlerinin Konya’mıza ve ülkemize hayırlar getirmesini diliyoruz… 

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR