'Huzur ve İstikrar ile Son 14 Yılın İcraatları' raporu

AK Parti iktidarlıkları döneminde demokratikleşmeden dış politikaya, ekonomiden şehirciliğe, eğitimden adalete, tarımdan ticarete kadar birçok konudaki projelerin yer aldığı "Huzur ve İstikrar ile Son 14 Yılın İcraatları" raporunu yayımladı.
'Huzur ve İstikrar ile Son 14 Yılın İcraatları' raporu

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, AK Parti iktidarlıkları döneminde demokratikleşmeden dış politikaya, ekonomiden şehirciliğe, eğitimden adalete, tarımdan ticarete kadar birçok konudaki projelerin yer aldığı "Huzur ve İstikrar ile Son 14 Yılın İcraatları" raporunu yayımladı. 

Gümrük ve Ticaret Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, raporda, bu dönemde çoğulcu ve demokratik uygulamalara önem verildiği belirtilirken, yargıda önemli reformlar gerçekleştirildiği kaydedildi. Söz konusu dönemde dış politikada yüksek düzeyli işbirliği mekanizmalarının kurulduğu vurgulanan raporda, enerji ve ulaştırma ağlarıyla bölgesel bütünleşme sağlandığına ve kıta ölçekli açılımlar yapıldığına işaret edildi. 

Raporda ayrıca, 14 yıllık dönemde uluslararası kalkınma faali̇yetleri̇ne de hız verildiğinin altı çizildi. 

AK Parti'nin görevde bulunduğu bu dönemde ekonomik anlamda da önemli gelişmelerin yaşandığına dikkat çekilen raporda, şunlar kaydedildi: 

"AK Parti'nin temel önceliklerinden birisi de ileri demokrasinin yanı sıra ekonomidir. Bu nedenle iktidarımız boyunca demokratikleşmede attığımız adımlar ekonomik başarılarımızın hem sebebi hem de sonucu olmuştur. Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olarak değerleri ile barışık vehuzur içinde yaşayan bir ülke olması birincil gayemizdir. Türkiye, 2002 öncesinde Cumhuriyet tarihi boyunca toplam 15,1 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım çekerken, 2003-2015 döneminde 148,2 milyar dolar yabancı yatırım geldi." 

- "Milli bir savunma sanayi oluştu" 

Raporda, AK Parti iktidarları döneminde yaşanabilir çevre ve marka şehirler oluşturulduğuna da işaret edilerek, belediyelerin altyapı finansman sorunlarının düşük faizli uzun vadeli kredilerle çözüldüğü belirtildi. 

Türkiye'nin bu dönemde enerji konusunda da hayati adımlar attığı kaydedilen raporda, doğalgaz kullanımının ülke geneline yayıldığı, alternatif enerji kaynaklarına yönelindiği, nükleer enerji konusunda adımların atıldığı anımsatıldı.

Raporda, savunma sanayisi konusunda atılan adımlara da yer verilerek, "Bundan 13 yıl önce yüzde 80 oranında dışa bağımlı, uluslararası silah şirketlerinin tekelinde olan bir savunma sanayimiz vardı. Mevcut durumda savunma sanayimiz binden fazla şirketimizin, KOBİ'lerimizin, araştırma kuruluşlarımızın ve üniversitelerimizin katılımıyla milli bir yapıya dönüşmüş vaziyettedir. Savunma sanayisinde iktidara geldiğimizde yüzde 24 civarında olan yerlilik oranını yüzde 55'lerin üzerine çıkardık. Dünyanın en büyük 100 savunma sanayi firması arasında ASELSAN ve TAI olmak üzere iki firmamız bulunmaktadır." değerlendirmelerine yer verildi. 

AK Parti döneminde eğitim ve sağlık alanında tarihi adımların atıldığı kaydedilen raporda, ailenin korunması ve güçlendirilmesinin de öncelikli bir mesele olarak ele alındığı bildirildi. 

Raporda son 14 yılda adalet sisteminde köklü iyileştirmeler yapıldığı da hatırlatılarak, bu alandaki sorunların önemli ölçüde azaltıldığı, vatandaşların hak arama yollarının 
çoğaltıldığı ifade edildi. 

Bu dönemde Türkiye'nin geleceği olan gençlere de önemli yatırımlar yapıldığı vurgulanan raporda, ülkedeki lisanslı sporcu sayısının da katlanarak arttığı belirtildi.

- Tarımdan ulaştırmaya birçok yenilik

Söz konusu dönemde gıda, tarım ve hayvancılık alanında da büyük gelişmeler yaşandığı kaydedilen raporda, tarımsal desteklerin artırıldığı, tarımsal finansman kanallarının genişletildiği, kırsal kalkınma hamlesi başlatıldığı, gıda güvenliğine yönelik mevzuat düzenlemelerinin yapıldığı bildirildi. 

Raporda, ulaştırma, denizcilik ve haberleşme alanında da atılımlar gerçekleştirildiği vurgulanarak, otoyollar, bölünmüş yollar, hava limanları, hızlı tren hatları, limanlar, tersaneler, akıllı iletişim sistemlerinin AK Parti iktidarları döneminde hayata geçirildiğinin altı çizildi. Türkiye’de ilk kez yüksek hızlı tren ağı inşa edildiği belirtilen raporda, havalimanı sayılarının artırıldığı ifade edildi. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji alanlarında KOBİ’lerin önünün açıldığı, Ar-Ge ve yenilik alanına ayrılan kaynakların yükseltildiği, sanayi bölgelerindeki işletmelere kredi desteği verildiği bildirildi. 

AK Parti iktidarları döneminde sosyal güvenlik alanında önemli reformlar hayata geçirildiğine işaret edilen raporda, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığının tek çatı altında toplandığı, 2002 yılında 184 lira olan net asgari ücretin, 2016'da bin 300 liraya çıkarıldığı hatırlatıldı.

Türkiye'de 2002-2015 döneminde sağlık harcamalarının 6 kattan fazla artırıldığı ifade edilen raporda, 2002 yılında dünyada turist sayısında 17'inci sırada olan Türkiye'nin büyük bir sıçrama yaparak 2015 'te 6'ncı sıraya yerleştiği kaydedildi. 

- Modern gümrük kapıları 

Gümrük ve ticaret alanında da birçok yenilik yapıldığına dikkat çekilen raporda, Avrupa’nın en büyük gümrük kapılarından biri olan Kapıkule başta olmak üzere, Gürbulak, Habur, Sarp, Hamzabeyli, Cilvegözü, İpsala Nusaybin, Dilucu ve Çıldır/Aktaş gümrük kapılarının modern tesislere kavuşturulduğu belirtildi.

Raporda, Türkiye'de 2002 yılında 129 olan Gümrük Müdürlüğü sayısının 2016'da 160’a çıkarıldığı, "Tek Durakta Kontrol" projesi ile kara kapılarında işlem sürelerinin azaltılmasının hedeflendiği bildirildi. 

İzinlerin Elektronik Ortama Aktarılması Projesi ile gümrük idareleri tarafından verilen ve işlemleri manuel olarak takip edilen geçici ithalat, gümrük kontrolü altında işleme, dahilde işleme rejimleri ile nihai kullanım izinlerine ilişkin tüm süreç ve işlemler ile stok takiplerinin elektronik ortama aktarıldığına işaret edilen raporda, gümrük vergileri ve para cezaları için "uzlaşma" müessesesi getirildiği hatırlatıldı.

Raporda, akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele özel ekibi kurulduğu belirtilerek, son 14 yılda akaryakıt, sigara ve narkotik başta olmak üzere toplam yakalama değerlerinin sürekli arttığına dikkat çekildi.

Esnafın kredi maliyetlerinin azaltıldığına işaret edilen raporda, söz konusu dönemde esnafın kullandığı kredi miktarının 100 katına çıktığı, esnaf ve sanatkarlara sıfır faizli yeni kredi imkanları getirildiği bildirildi. 

Söz konusu dönemde Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Merkezi Sicil Kayıt Sistemi Projesi'nin (MERSİS) hayata geçirildiği ifade edilen raporda, şirket kuruluşlarının kolaylaştırıldığı kaydedildi.