"Huzurlu eller"i sanatla buluşturan atölye

Manisa Huzurevinde açılan el sanatları atölyesinde nispeten hareketli bir yaşama kavuşan yaşlılar, bu sayede motivasyonlarını artırıyor ve moral depoluyor- Huzurevi Müdürü Ayşe Çoban: - "Yaşlılıktaki en büyük sorun atıl kaldığını hissetmek, üretimden çeki
"Huzurlu eller"i sanatla buluşturan atölye

MANİSA (AA) - ZEKERİYA GÜNEŞ - Manisa'da, kendileri için açılan atölyede çalışmalar yapan huzurevi sakinleri, sanata ayırdıkları zaman sayesinde moral buluyorlar.

Manisa Huzurevinde kalan yaşlıların boş vakitlerini değerlendirmeleri ve sosyal aktivitede bulunmaları amacıyla 2 yıl önce Yunusemre Halk Eğitim Merkezi desteğiyle atölye açıldı.

Huzurevinde herhangi bir aktivite yapmadan genellikle televizyon izleyerek günlerini geçiren yaşlılar, atölyede açılan yağlı boya, resim, rölyef, kazak, çorap, takı, bez ve örgü bebek, kolye, bileklik ve ahşap boyama gibi kurslara ilgi gösterdi.

Atölye açıldıktan sonra zamanlarının büyük bölümünü buraya ayırmaya başlayan huzurevi sakinleri, el emeği ürünler ortaya çıkarıyor ayrıca yağlı boya resim yapıyor. Yaşlılar, ürettikleri ürün ve yaptıkları resimlerin satışıyla kendilerine ek gelir de sağlıyor.

Sanat çalışmalarıyla nispeten hareketli bir yaşama kavuşan yaşlılar, bu sayede motivasyonlarını artırıyorlar ve moral depoluyor.

- "Yeteneklerini koruyorlar"

Manisa Huzurevi Müdürü Ayşe Çoban, AA muhabirine yaptığı açıklamada, atölyede, ahşap boyamadan ebru sanatına dokumadan süs eşyaları yenilemeye kadar birçok farklı alanda çalışma yaptıklarını söyledi.

Yaşlıların sanatla rehabilite edildiğini ifade eden Çoban, şöyle konuştu:

"Yaşlılıkta yaşanan en büyük sorun atıl kaldığını hissetmek, üretimden çekinmek, yani bir işe yaramamışlık duygusu. Bu onları üzüyor. Burada ürettikleri görücüye çıktığında ise motivasyonları artıyor. 'Biz başarabiliyoruz, hala yapabiliyoruz.' hissi oluşuyor. Ortaya çıkan ürünler çok güzel ve hala o yeteneklerini koruyabilmeleri önemli. Çünkü bir sanat ile uğraştıklarında hem kasları aynı zamanda zihinleri çalışıyor. Biz burada aslında grup rehabilitasyonu yapıyoruz, arkadaşlarıyla bir sohbet ortamı oluşuyor. Bu onların motivasyonuna çok olumlu yansıyor. Yaşlıların motivasyonu ve morali iyi olduğu sürece bedenen de dinç oluyorlar."

- "Atölyede üreterek daha mutluyuz"

El Sanatları Öğretmeni Ebru Yiğit ise yaşlıların aktivite kazanmaları ve ruhsal anlamda kendilerini iyi hissetmeleri için çalışmaları sürdürdüklerini dile getirdi.

Huzurevi sakinlerinden 80 yaşındaki Nejat İnger de "Daha önce zamanımız odada veya oturma salonunda geçiyordu. Böyle olunca stres yaşıyorduk ama şimdi atölyede üreterek daha mutluyuz. Çalıştığımız için bedenen de iyi durumdayız." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: