Huzurun başkenti: Konya

YENİ HABER - İSMAİL POÇAN
Huzurun başkenti: Konya

Suriyeli sayısının her geçen gün arttığı Konya’da,  kayıtlı Suriyeli göçmen sayısı;25 bin 193. Kültür çatışması sonucu Türkiye’nin diğer kentlerinde sorunlar yaşansa da Konya’nın huzur ortamı Suriyeli misafirleri de etkisi altına aldı.  Özellikle Şükran Mahallesi Konya’nın ikinci Araplar’ı. Mahallenin, Suriye sokaklarından farksız görüntüleri huzurun ve barışın tablosu gibi

 

Beşar Esed’in zulmünden kaçarak Konya’nın en eski mahallelerinden olan Şükran Mahallesi’ne yerleşen Suriyeliler, telefon satışı, berberlik lokantacılık yaparak geçimlerini sağlıyorlar. Her birinin farklı meslek dallarında ekmeğini kazandığı Suriyeliler dükkânlarına astıkları hem Türkçe hem de Arapça tabelalar ile iki halktan da vatandaşlara hizmet ediyor. Kendi vergi levhası, iş yeri açma belgeleriyle normal dükkânlardan farkı yok. En büyük sorunları ise dil ve kiraların yüksek olması.

SURİYE’DE AVUKAT, KONYA’DATELEFONCU

Şükran Mahallesi’nde telefon tamir ve satışı yapan Suriyeli Hasan Ahmet, Suriye’de avukat olduğunu, Türkiye’de 3 kardeş olarak telefon satış ve tamiri yapan bir işyeri açtıklarını söyledi. 1 yıldır bu işle uğraştıklarını belirten Ahmet,  “İşlerimiz iyi şükür. Türkiye’den, özellikle Konya’da çok memnunuz. Konya’dan Suriyelilere çok yardım var. Güler yüzlü yardımsever insanlar çoğunlukta. Tek problemimiz dil. Bazen anlaşma da zorluk çekiyorum. Türkçe ve Arapça tabelamız ile de iki halktan da müşterilerimiz oluyor” diye konuştu.

SURİYE LEZZETLERİNİ SUNUYORLAR

Bir diğer esnaf ise Abidin Döner isimli lokantalarıyla döner ve ciğerin yanı sıra Suriye mutfağının yemeklerini de sergiliyorlar. “Burada hem Suriyeli hemşerilerimize hem de Türk kardeşlerimize hizmet veriyoruz” diyen Amir Abidin, dönerin yanı sıra, ciğer ve Suriye mutfağına özgü yemeklerimiz de var” şeklinde konuştu.

TEK SIKINTILARI FAZLA KİRA

Tek sıkıntımız kiraların fazla olması olduğunu belirten mahallede berber olarak hizmet veren Omar Cüneyd, kendi vergi levhası, iş yeri açma belgesiyle hem Türk hemde Suriyeli vatandaşları tıraş ettiğini söyledi. İşlerinin iyi olduğunu ifade eden Cüneyd, belediyelerin sesten dolayı cezalar kestiğini söyledi.

EVLERİNDE NE PİSLİK VARSA SOKAKTA

İç çatışma dolayısıyla ülkesini terk ederek Konya’ya gelen Suriyeliler, Şükran Mahallesi’nde kendi hallerinde yaşarken diğer mahallelerde nadiren de olsa sıkıntılar yaşanabiliyor. Aksinne Mahallesi sakinleri ise Suriyeli vatandaşlardan oldukça şikayetçi. Ev sahiplerinin fazla kira alarak apartmanlara yerleştirildiğini belirten vatandaşlar, Suriyelilerle ilgili şikayetleri çok. Evlerde 3-4 aile birlikte kaldıklarını belirten mahalle halkı, gürültüden evlerinde duramadıklarını eve kimin girip çıktığının belli olmadığını ifade ettiler. Evin pencerelerinde aşağı ne denk gelirse sokağa attıklarını belirten vatandaşlar, “ Saç tıraşı olup kıllarını sokağa atıyorlar. Soba borularını temizlerken pisliğini aşağı atıyorlar. Kaç kere uyardık. Ama hala aynılar. Ev sahipleri de ilgilenmiyor. Onlar aldığı paraya bakıyorlar. Bizim burada ne çektiğimiz umurlarında değil. Sürekli olay çıkarıyorlar. Yetkililerden bir an önce bu durumun düzeltilmesini istiyoruz. İlla Konya’da yaşayacaklarsa Konya’nın dışında bir yere toplu yerleştirilsin” ifadelerini kullandılar.