Hz. Meryem Sille’den geçti mi?

Her hafta birbirinden farklı etkinliklere imza atan Konya Kültür ve Turizm Derneği bu Perşembe Selçukya sohbetlerinde, yazar Fatma Şeref Polat’ı ağırladı. Konya tarihin etkili olmuş üç abide kadının konu edildiği söyleşi ilgi ile izlendi
Hz. Meryem Sille’den geçti mi?

Yazar, Hz.İsa (a.s)’ın ümmetinden ilk şehit Konyalı Genç kız Aya Teykla ile başladığı konuşmasını Roma İmparatorluğunun müminleri büyük zulmlere tabi tuttuğu dönemde onlara kol kanat geren ve oğlunun Hak dini kabul etmesine vesile olan İmparatoriçe Helana’nın Konya’da üç yıl kalarak Sillede yaptırdığı görkemli kiliseyi anlattı.Sonra ise söyleşide Selçuklu Döneminden Melike İsmidüddin Gevher Nesibe Hatunun hayatı ve yaptırdığı dünyanın ilk tıp merkezi tam teşekküllü hastane ve medreseye yer verildi. Gevher Nesibenin üstün özellikleri ve sevdiği Selçuklu Kumandanın şehit olması ile başlayan verem hastalığı dinleyicileri duygulandırdı.

hz.-meryem-sille’den-gecti-mi2.jpg

Söyleşi sonrası ise Yazar Fatma Şeref’in, Gevher Nesibe için istediği ‘Lokman hekim gelse yaram azdırır’ dizesini içeren türkü Mustafa Karaçelebi ve ‘ Tabip sen elleme benim yaramı’ genç ozan Hüseyin Çifçi tarafından bağlama eşliğinde seslendirildi. Sille türküleri ile geceye devam edildi.

Ayrıca Dernek Başkanı Seyit Küçükbezirci ve Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu da kısa birer konuşma yaptı.

Küçükbezirci konuşmasında Dernek binasının tahsisi ve teşrifatı konusunda Konya Büyükşehir Belediyesinin, bu tarihi derneğe ve Konya’nın bir değeri olan Feyzi Halıcıya büyük bir vefa örneği gösterdiğini dile getirdi . Yakın ilgisi ve sanatçı yönü ile Ahmet Köseoğlu’na her ayrıntı ile bizzat ilgilenerek gösterdiği samimi katkıdan dolayı teşekkür etti.

hz.-meryem-sille’den-gecti-mi3.jpg

Konya Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu ise belediye olarak şehrin merkezinde bir kültür vadisi oluşturduklarını ve derneklerin faaliyetlerini mümkün olduğu kadar kolaylaştırmak ve katkıda bulunmak için dikkatle takip ettiklerini söyledi . Konya Kültür ve Turizm Derneğinin çalışmalarından övgü ile söz etti.Bu akşamki söyleşide dikkatini çeken bir ayrıntıya işaret ederek yazar Fatma Şeref’in “ Hz. Meyem’in , bir süre Sille’de kaldığını düşünüyorum” dediğini hatırlattı. Bu iddiayı araştırmaya değer bulduğunu dile getirdi.

 

Konya Kültür ve Turizm Derneği her Pazartesi ve Perşembe akşamı çeşitli etkinliklere şehrin akşamlarına ışık katmaya devam ediyor.