İçme suyundan zehirlenme iddiasına kriz masası

Kahramanmaraş'ın Elbistan ilçesindeki "içme suyundan zehirlenme" iddiaları üzerine kriz masası oluşturuldu.
İçme suyundan zehirlenme iddiasına kriz masası

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Kahramanmaraş Valisi Vahdettin Özkan, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, Kahramanmaraş Su ve Kanalizasyon İdaresi (KASKİ) Genel Müdürü Mustafa Altınok ve Elbistan Kaymakamı Tuncay Akkoyun'un bulunduğu kriz masası heyeti, Elbistan ilçesindeki Kaynarca İçmesuyu Terfi Merkezinde incelemelerde bulunuldu. Burada konuşan Vali Özkan, Elbistan halkına geçmiş olsun dileklerini iletti.

Özkan, dünden bu yana sağlık kuruluşlarına yoğun hasta müracaatı olduğunu ifade ederek, şunları belirtti:

"Aldığımız bilgilere göre baş dönmesi, ishal, bulantı gibi şikayetler ön plana çıkıyor. Bunun ağırlıklı olarak içme suyundan kaynaklandığı değerlendiriliyor. Biz hemen İl Kriz Merkezi ve İlçe Kriz Merkezini topladık. Sağlık Bakanlığımızdan ekiplerimiz geldi. Belediye Başkanımız, Kaymakamımız, sağlık birimleri ve KASKİ yetkilileriyle bu olayın nereden kaynaklandığını öncelikle tespit etmek amacıyla yoğun çalışmalarımız var. Hastanelerimiz seferber oldu. Kriz merkezinin aldığı kararlar çerçevesince il merkezinden kademeli olarak personel ve ilaç takviyesi yapıldı."

"Hazır su dağıtacağız"

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç da sorunun nereden kaynaklandığını bilmediklerini ve tespit çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

"Sorunun çözümü ve bir an önce nihai çözüme ulaştırılması yönünde gayret ediyoruz. Biz de ek tedbirler alıyoruz. Büyükşehir Belediyesi olarak inşallah bugün itibariyle hazır su dağıtacağız. Fabrikalarla konuştuk. Vatandaşlarımıza tavsiyemiz, sebebi tam kesin olmasa bile araştırmalar yoğun bir şekilde sürüyor. Vatandaşlarımızın suyu kaynatarak içmeleri veya bizim dağıtacağımız hazır suyu kullanmaları yönündedir. Bu olay sonuçlanıncaya kadar temkinli davranmalarını rica ediyoruz. Bizim soruşturmamız da devam ediyor. Eğer KASKİ'den kaynaklanan sorun, ihmal veya sabotaj varsa böyle bir durumu en ağır şekilde cezalandıracağız."

Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatıldı

Erkoç, Cumhuriyet Başsavcılığının da konuya ilişkin soruşturma başlattığını, belediye olarak sorunun çözümü konusunda gayret edildiğini belirterek, "'İhmal varsa, buradaki bürokratlarla alakalı ne gerekiyorsa yapılacaktır. Elbistan halkının gönlü rahat olsun." ifadelerini kullandı.

Halkın bir an önce sağlığına kavuşmasını dileyen Erkoç, şunları kaydetti:

"Elbistan halkına acil şifalar diliyoruz. Rahatsızlanan kardeşlerimize Allah'tan acil şifalar diliyoruz. İnşallah bir daha böyle olay yaşanmaz. Bu olayın üzüntüsü içerisindeyiz. Sağlık Bakanlığımızdan da ekipler geliyor. Tüm sağlık personelimizle, Valimizle, hep beraber çalışıyoruz. Nerede bir karışık olmuş, şebekeye sızma mı var, şebekelerden mi kaynaklanmış? Bunu çözme gayretindeyiz. Devletimizin tüm imkanlarıyla buradayız."

Elbistan Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Nedim Kızılkaya da son 24 saatte çok yoğun bir hastane trafiği yaşadıklarına işaret ederek, "Gerek aile sağlığı merkezlerimiz, gerekse hastanemize binlerle ifade edebileceğimiz hasta başvurumuz oldu. Çok şükür ağır hasta veya yaşamını yitiren hastamız yok. Bu konuda halkımız müsterih olsun. Bu kadar yoğun olduğu için su kaynaklı olduğunu düşünüyoruz. Halkımızın suyu kaynatarak veya hazır su içmelerini tavsiye ediyoruz. Hastanemizde hekimlerimiz yoğun bir şekilde çalışıyor. İl merkezi ve çevre ilçelerden doktorlarla hizmet sunuyoruz." açıklamasında bulundu.