ICNA-MAS, ABD’de yaşayan binlerce Müslüman'ı bir araya getirdi

ICNA-MAS, ABD’de yaşayan binlerce Müslüman'ı bir araya getirdi

Kuzey Amerika İslam Camiası’nın (ICNA) Müslüman Amerikan Cemiyeti (MAS) ile ABD’nin Baltimore kentinde ortaklaşa düzenlediği yıllık toplantılar ülkenin farklı noktalarından yaklaşık 26 bin Müslüman'ı bir araya getirdi.

ABD’deki en büyük ve aktif Müslüman sivil toplum örgütlerinden ICNA’nın MAS ile bu yıl 41’incisini düzenlediği konferans, ABD’nin Baltimore kentinde devam ediyor.

Her yıl düzenlenen konferans, ülkedeki Müslümanların en geniş katılımla bir araya geldiği program niteliği taşıyor.

ICNA Başkan Yardımcısı Vakkas Seyid, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam aleminin bilinen alim, akademisyen ve önemli simalarının da aralarında bulunduğu 100’den fazla konuşmacının bu yılki toplantılara davet edildiğini söyledi.

Seyid, Endonezya ve Avustralya’nın da yer aldığı çok sayıda ülkenin İslami kuruluşlarından da temsilcilerin geldiğini belirterek, “Çok şükür bu yıl da yoğun bir program yaşıyoruz.” dedi.

Toplantıların bu yılki ana teması “İlahi Rehber Kuran” olarak belirlediklerini belirten Seyid, kutsal kitabın, Müslümanların yaşamlarının her zaman merkezinde yer alması gerektiği mesajını vermeyi hedeflediklerini ifade etti.

Seyid bu doğrultuda Beyyine Enstitüsünün kurucusu Nouman Ali Khan, öğretim üyeleri Enis Ahmad, Jamal Badawi’nin yanı sıra imam Muhammed Macid gibi isimlerin bilgelerini davetlilerle paylaştığını aktararak, “Önceki yıl çok fazla katılım olmuştu, çok şükür bu sene de ilgi oldukça iyi. Kayıtlarımıza göre 26 bin kişinin katılımı söz konusu. Geçtiğimiz yıl Hz. Muhammed’in evrensel barış ve sevgi mesajını işlemiştik, bu yıl ise Kur’an-ı Kerim’i tema olarak belirledik. Panellerde günlük hayatımızda karşı karşıya olduğumuz birçok zorluğun, problemin çözümlerinin kutsal kitabımızda yer aldığını anlatmak isterken bir yandan da Kuran’ın hayatımıza yön veren bir rehber olması gerektiğini vurgulamayı amaçladık.” diye konuştu.

- İslamofobi sakızına yoğun ilgi

Yaklaşık 400 firma toplantılar çerçevesindeki fuar alanında stant kurarken, en çok ilgili çekenlerin arasında Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nin (CAIR) standı yer alıyor. Bunun nedeni ise CAIR’in islamofobiyle mücadele için ürettikleri “Islamophobin” adlı sakız.

Geçen günlerde ABD’lilerin Müslüman komşularına olan şüpheli yaklaşımlarını esprili bir şekilde “Islamophobin” sakızı reklamıyla ekranlara taşıyan CAIR’in İslamofobi ile Mücadele ve İzleme Bölümü Direktörü Corey Saylor, ürünlerinin büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Saylor, ABD’de islamofobinin ciddi bir mesele olduğunu ve göz ardı edilemeyeceğini belirterek, sakız ile bağnazlıkla “dalga geçmek” istediklerini söyledi.

Yapılan küçük bağışlar karşısında fuarda sakızların verildiğini belirten Saylor, “Burada sakızın alıcısı çok fazla oldu. Sakızla birlikte insanların ciddi bir konuda olumsuz haberler duymaktansa gülerek de bu önemli konuyla ilgilenebileceklerine hazır olduğunu gördük. Bu reklam birçok insana ilham oldu. Dolayısıyla biz de burada yoğun bir hafta sonu geçiyoruz.” ifadelerini kullandı.

- Müslüman gençler Filistin bayrağı açtı

ICNA-MAS toplantıları sırasında Müslüman gençler Filistin’e destek gösterisinde bulundu.

Toplantıların yapıldığı kongre merkezinde büyük bir Filistin bayrağı açan ICNA Yardım Kuruluşu bünyesindeki genç Müslümanlar, “Özgür Filistin” diye sloganlar attı.

Filistin kökenli ABD vatandaşı 15 yaşındaki Sabreen Gudah, “Buradakilerin çoğu Filistinli ama aramızda bu ülkeden olmayanlar da bulunuyor. Aramıza katıldılar ve bizimle birlikte bayrağımızı dalgalandırdılar. Hepimizin birlik olduğunu göstermek istedik.” dedi.

- 15 Türk firması stant kurdu

Fuarda bazı Türk firmaların da stantları bulunuyor. Kitap yayınevlerinden kıyafet ve gıda satan şirketlere, takı malzemelerinden insani yardım kuruluşlarına varınca kadar toplamda 15 Türk firmasının standı yer alıyor.

Zekat Vakfı da standıyla ilgi gören Türk hayır kuruluşlarından. ABD’deki 11 Eylül saldırılarının ardından kurulduklarını belirten Zekat Vakfı yöneticisi Murat Köse, Amerikan halkının kısa sürede takdirini kazandıklarını anlattı. Köse, hem ABD’de hem diğer ülkelerde her türlü inanca sahip insanların rengini diline bakmadan yardımına koştuklarını belirterek, “ICNA-MAS toplantılarına yılladır katılıyoruz. Burada bizlere bağışta bulunanların karşısına çıkıyoruz ve kimlere yardım yaptıklarını görsün istiyoruz. Böylelikle bizler de onlara bağışların nerelere gittiğini, dünyanın hangi köşesindeki muhtaç insanlara ulaştırıldığını anlatıyoruz.” diye konuştu. 

- AA’nın standına yoğun ilgi

Öte yandan Anadolu Ajansı da (AA) fuarda ürünlerini tanıtıyor. Standı ziyaret edenlere AA'nın küresel ağı tarafından üretilen görsel ve haber paketleri hakkında bilgi veriliyor. Gelenlere AA'nın yayınlarının yanı sıra kurum hakkında da bilgi aktarılıyor.

AA'nın İslam dünyasındaki gelişmeleri kapsayacak yeni ürünü Anadolu Dünya Raporu Haber Paketi’nin tanıtımı da dün Müslümün sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla stantta yapılan etkinlikte gerçekleştirilmişti.

ICNA, Kuzey Amerika kıtasındaki Müslüman sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmek üzere 1971 yılında kuruldu.

ABD'deki Müslümanları bir araya getirmek ve her alanda kültürel faaliyetler yapmak için 1993 yılında kurulan MAS'ın ise bugün ABD'de 50'nin üzerinde ofisi bulunuyor.