İDB'de FETÖ yapılmasının tahribatı büyük

İstihbarat Daire Başkanı Dinç, Dink cinayeti davasındaki çapraz sorgusunda, ''FETÖ yapılmasının gerçekleştirdiği tahribat öyle büyük ki aradığımız birçok evrakı bulamıyoruz. Personelin yüzde 90'ı değişti. Daha yeni toparlanıyoruz'' dedi.
İDB'de FETÖ yapılmasının tahribatı büyük

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in 19 Ocak 2007'de öldürülmesine ilişkin 2'si tutuklu 35 sanığın yargılandığı davanın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşması, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olan Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı sanık Engin Dinç'in çapraz sorgusuyla sürüyor.

Bir sanık avukatının, "Erhan Tuncel ile makamınızda görüşmenizin hata olduğunu düşünüyor musunuz? Burada yargılanan polisler bunun teamüllere aykırı olduğunu söylüyor" sorusu üzerine Dinç, şu yanıtı verdi:

"Bizim sorgulayıcı olmamızda nasıl bir beis var? Ben bunu söyleyen istihbaratçı arkadaşların deneyimlerini sorgularım. Arkadaşlarım Erhan Tuncel'in görüşmek istemediğini söyledi. Ben de 'İlişkiyi devam ettirmek lazım, hassas olun, getirdiği bilgiler önemli ve hayati olabilir' dedim. Tıkanıklığı gidermek için Erhan Tuncel'i çağırdım ve görüşme gerçekleşti. Burada önemli olan bilgi akışının kesilmemesiydi." yanıtını verdi.

"İstihbarat birimleri bir eyleme göz yummaz"

Sanık Faruk Sarı'nın avukatı da ''Sanık, görevde kalması halinde Dink cinayetini engelleyebileceğini söyledi. Suruç ve Ankara katliamları gerçekleşti. IŞİD'in merkezinin Adıyaman olduğu biliniyor. Burada da herhangi bir şey yapılmadı" şeklinde ifade etmesi üzerine Dinç, "Devletin istihbarat birimleri bilerek ve isteyerek hiçbir şekilde bir eyleme göz yummaz. Devletin kurumlarını zan altında bırakamazsınız. Suruç, Ankara olayı bilerek isteyerek engellenmemiş değil." diyerek tepki gösterdi.

Tutuklu sanıklardan eski İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ali Fuat Yılmazer, Engin Dinç'e soru sormak için söz alarak, Dink cinayetiyle ilgili aleyhinde medyada propaganda yapıldığını savundu.

Yılmazer, "C5 Büro"nun kuruluşu ile ilgili istihbarat dairesinden farklı cevaplar verildiğini ve bunun Dinç'e sorulmasını talep etti. Engin Dinç de "Bu şahsın kendi iddiasıdır varsa iddiası ispatlasın" diye cevap verdi.

"İDB'de personelin yüzde 90'ı değişti"

Sanık Dinç, İstihbarat Dairesi Başkanlığı C Bürosu ile ilgili bir evrakın sorulması üzerine, şöyle konuştu:

"İstihbarat Daire Başkanlığında (İDB) FETÖ yapılmasının gerçekleştirdiği tahribat öyle büyük ki aradığımız birçok evrakı bulamıyoruz. Personelin yüzde 90'ı değişti. Daha yeni yeni toparlanıyoruz. FETÖ ile ilgili mücadelemizde bile en mahrem bilgilerimiz sızdırılıyor. Benimle ilgili FETÖ yanlısı haber sitelerinde aleyhimde haberler yapılıyor."

Duruşma, Engin Dinç'in çapraz sorgusuyla sürüyor.