Erol Çimen

Erol Çimen

İffet

İffet

İffet; çirkin söz ve fiillerden uzak kalma, haya ve edep dairesinde bulunma, doğruluk, dürüstlük ve ahlaki değerlere bağlılık üzere yaşamak demektir
 
İffet ile ilgili ayetler:
 
-“İçinizden özgür mü’min kadınları nikahlamaya güç yetiremeyenler, o zaman sağ ellerinizin malik olduğu inanmış cariyelerden (alsın). Allah sizin imanınızı en iyi bilendir. Öyleyse onları, fuhuşta bulunmayan , iffetli ve gizlice dostlar edinmemişler olarak velilerinin izniyle nikahlayın. Onlara ücretlerini (mehirlerini) maruf (güzel ve örfe uygun) bir şekilde verin. Evlendikten sonra fuhuş yapacak olurlarsa, özgür kadınlar üzerindeki cezanın yarısını (uygulayın).Bu sizden günaha sapmaktan endişe edip korkanlar içindir. Sabrederseniz sizin için daha hayırlıdır.Allah bağışlayandır, esirgeyendir.”(Nisa Suresi 25.Ayet)
 
-“Bugün size temiz olan şeyler helal kılındı. (Kendilerine) kitap verilenlerin yemeği size helal, sizinde yemeğiniz onlara helaldır. Mü’minlerden  özgür ve iffetli kadınlar ile sizden önce (kendilerine) kitap verilenlerden özgür ve iffetli kadınlar da namuslu, fuhuşta bulunmayan ve gizlice dostlar edinmemişler olarak onlara ücretlerini (mehirlerini) ödediğiniz takdirde size (helal kılındı). Kim imanı tanımayıp, küfre saparsa elbette onun yaptığı başa çıkmıştır. O ahirette hüsrana uğrayanlardandır.(Maide Suresi 5.Ayet)
 
Tarihte yaşanmış iffet örneklerinden biri şöyledir:
 
Devir adalet timsali Mü’minlerin Emiri Ömeru’l Faruk’un radıyallahu anh hilafet dönemidir. Medine de abidliği ve takvasıyla bilinen bir genç vardır. Hayatını “kalbi mescitlere bağlı bir kimse” (Muvatta Şi’r 14) olarak geçiren bir gençtir. Bu genç birden bire gözden kaybolur ve Hazreti Ömer bunun farkına varır, cemaate nerede olduğunu sorar, onlarda gencin vefat ettiğini söylerler. Vefatından önce evine gelip giderken bu gence nasılsa kötü niyetli bir kadın musallat olur.Peşine takılır ve onu ağına çekmeye çalışır.Genç bu kadına tam takılmak üzeredir ki birden diline:
 
-“Takvaya erenler var ya onlara şeytan tarafından bir vesvese dokunduğunda (Allah’ın emir ve yasaklarını hatırlayıp hemen gerçeği görürler”(Araf 7/201) ayeti takılır.
 
Genç adam bu Ayeti gayri-ihtiyari defalarca tekrar eder. Böyle bir ihsasın vermiş olduğu heyecan ve duygu atmosferi içinde kalbi durur ve oracıkta ruhunu teslim eder.
 
Hazreti Ömer gencin ölüm sebebini anlayınca hemen gencin mezarına gider orada ona;
 
-“Rabbinin huzurunda durmaktan korkan kimselere iki Cennet vardır. Şimdi sen istediğine girebilirsin”(Rahman 55/46) diye seslenir. Hazreti Ömer sözlerini henüz bitirmiştir ki o sırada herkesin duyacağı şekilde mezardan şöyle bir ses yükselir;
“Ya Emire’l Müminin! Allah bana onun iki katını verdi.”(Ali-El Müttaki-Kenzü’l Umma II-218)
 
ALLAH hepimizi iffetli yaşayanlardan eylesin. Amin. Selam Ve Dua İle
                                                                                   EROL ÇİMEN

Önceki ve Sonraki Yazılar
Erol Çimen Arşivi
SON YAZILAR