Mustafa Çimen

Mustafa Çimen

İftardan sonra spor yapmak

İftardan sonra spor yapmak

Ramazan ayında tutulan orucun ardından 1-1,5 saat hafif tempoda yapılan spor hazmı kolaylaştırarak metabolizmayı dengede tutmaya yardımcı oluyor...

İftarın hemen arkasından bünyeye yüklenerek ağır tempolu spor yapmak ise sağlık sorunlarına davetiye çıkarıyor.Ramazan'ın yaz aylarına rast geldiği bu günlerde vücudun suya olan ihtiyacının daha da artıyor. Ramazan ayında yapılan sporun temposunun düşürülmesi ve süresinin mutlaka kısaltılması gerekmektedir.

Yüksek tempoda çok uzun sürelerle yapılan sporun vücudun çok fazla su tüketmesine ve bunun beraberinde de bazı rahatsızlıklara neden olabiliyor. Çok yararlı olan sporun düzeyinin ayarlanmasıyla Ramazan ayı süresince vücudun mevcut formunu korumak mümkün…

İftardan sonra hafif spor yapmak hem metabolizmayı dengede tutmaya, hem de yenilen yemeğin hızlı hazım olmasına olanak sağlar. Yapılacak olan sporun mutlaka iftardan 1 saat sonraya ertelenmesi ve acele edilmemesi gerekiyor. Kilo vermek amacıyla yapılan spor kişide metabolik bozukluklara yol açabilir. O yüzden vücudunuzu hırpalamadan spor yapmanız gerekiyor.

Oruç tutanların Ramazanda egzersiz yaparken vücudun tüm gün besin almadığını mutlaka göz önünde bulundurması gerekir. Örnek olarak, yapılacak egzersizde koşu yerine hızlı yürüyüş tercih edilmelidir. Vücut tüm gün besin ve su ihtiyacı duyduğu için iftardan sonra yapılacak olan şiddeti yüksek egzersizlerle kalp rahatsızlığı başta gelmek üzere birçok sağlık problemine istemeden davetiye çıkarılır. Böylece de formda kalmaya çalışırken sağlığının bozulmasına istemeden sebebiyet verirsiniz.

Bu arada, iftar saatinden sonra kan şekeri yükseleceğinden ötürü egzersiz yapmakta acele edilmemelidir. Yaklaşık 1-2 saat dinlenilmelidir. Vücudun besinsiz ve susuz kaldığı unutulmamalıdır. Daha sonra yapılacak 45-60 dakikalık tempolu bir yürüyüş metabolizmanın yavaşlamasını engelleyeceği gibi, formda ve sağlıklı kalmayı da sağlar.

İftardan sonra yapılan şiddetli spor kişinin daha önce geçirmiş olduğu rahatsızlıkları yeniden aktif hale getirecek ve kişiyi istenmeyen sağlık problemlerine götürecektir. Bu nedenle, genç yaştaki kişilerin dahi bu konuya hassasiyetle yaklaşmaları gerekmektedir. Yaşı ilerlemiş olan kişilerin ise metabolizma hızları düştüğünden yapılan egzersizlerde genç yaştaki kişilerden daha dikkatli olmaları ve mutlaka bilinçli eğitmenle eşliğinde spor yapmaları önem taşımaktadır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Mustafa Çimen Arşivi
SON YAZILAR