İHH heyeti Londra'da

İHH heyeti Londra'da

LONDRA (AA) - İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı Genel Sekreteri Yavuz Dede, Birleşik Krallık başta olmak üzere Avrupa'da, İHH adı kullanılarak açılan farklı yapılanmalardan duyulan rahatsızlığı dile getirerek, "İHH'nın en büyük rahatsızlığı, aynı isim altında farklı vakıf ve derneklerin kurulmasıyla, sanki hep berabermişiz gibi bir algı oluşturuluyor olmasıdır." dedi.

İHH Genel Sekreteri Yavuz Dede, İHH Başkan Yardımcısı Hüseyin Oruç ve Yönetim Kurulu Üyesi Durmuş Aydın'dan oluşan heyet, kurumun Birleşik Krallık'taki yasal temsilcisi olan Stoke & White avukatlık firmasının Londra'daki ofisinde Türk gazetecilerle bir araya geldi.

Avrupa’daki Türkçe konuşan toplumu İHH'nın çalışmalarıyla ilgili bilgilendirmek üzere Londra'yı ziyaret ettiklerini bildiren heyet, bu çerçevede dikkatleri, Avrupa genelinde kendini İHH olarak tanıtan yapılardan duyulan rahatsızlığa çekmek istediklerini aktardı. İHH heyeti, düzenlenen basın toplantısıyla kurumun adını ve logosunu kullanarak yurt dışında çalışmalarda bulunan diğer yapılanmalarla bir bağları olmadını vurgulayarak, özellikle Birleşik Krallık’ta yaşayan Türkçe konuşan toplumun bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini aktardı.

Toplantıda konuşan İHH Genel Sekreteri Dede, insanların yardım etme konusundaki gayretleri ve bu çerçevede kurum kurmalarının takdir edilmesi gerektiğini belirterek, "Ancak İHH'nın bu husustaki en büyük rahatsızlığı, aynı isim altında farklı vakıf ve derneklerin kurulmasıyla, sanki hep berabermişiz gibi bir algı oluşturuluyor olmasıdır. Bu konudaki rahatsızlığımızı da Avrupa’da genelinde gazete ve televizyon ilanları vererek gündeme getirmeye çalıştık. Bundan dolayı bu hususu tekrar bu dönemde dile getirme ihtiyacı arttı." dedi.

Dede, yurt dışında herhangi bir temsilcilik ya da herhangi bir şube açmak gibi girişimleri olmadığını dile getirerek, "Özellikle Avrupa ülkelerinde böyle bir ihtiyacı hiçbir zaman için hissetmedik. Kurmadık da. Avrupa ülkelerinde başka insanlar tarafından İHH ile aynı kısaltmayı kullanarak açıklan dernek veya vakıflar, bizim bilgimiz dahilinde gerçekleşmedi." ifadelerini kullandı.

İHH’nın bağlantısının olmadığı yapılanmaların İHH adı kullanmasından duyulan rahatsızlığı vurgulayan Dede, "Bu insanların yaptığı işler konusunda bir şeffaflık var mı yok mu bilmiyoruz. İHH logosunu ve ismini kullanarak yardım toplamaları sıkıntılı. Bu hususta biz TV ve gazete ilanları, internet sitemiz üzerinden yaptığımız duyurularla bunun önüne elimizden geldiğince geçmeye çalışıyoruz." dedi.

- "İstanbul'dakinden başka İHH'mız yok"

İHH Başkan Yardımcısı Oruç da İHH'nın adının kullanıldığı yurt dışındaki yapılanmaların uzun süredir kendileri için problem oluşturduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"İstanbul'dakinden başka İHH'mız yok. Başka İHH'larla çalışmıyoruz. Bu isimlerle ortak işimiz yok. Ne İngiltere ne Almanya ne Fransa ne de Hollanda’daki İHH'larla ortak hiçbir şeyimiz yok. Geçmişte de yoktu, bugün de yok, bundan sonra da olmayacak. Bunun altını çizip, bunu böyle bilmek lazım.

İnsanlar, İstanbul’daki İHH'nın yaptığı işleri görüp de buradakilere (Avrupa’dakilere) yardım ediyorlar ve yaptıkları yardımlar bizim aracılığımızla kullanılıyor diye düşünüyorlarsa eğer, bu yanlış. Biz bunu düzeltmek istiyoruz. Yoksa birilerinin önünü kapatmak, onları engellemek gibi bir şeyimiz yok. İsteyen istediği çalışmayı yapsın ancak yaptığı çalışmayı anlatsın. Başkasının çalışmasının üzerinden bir fayda elde etmesin diye yapılan bir basın açıklaması bu."

Oruç, yaklaşan Kurban Bayramı dönemi için de İHH aracılığıyla Birleşik Krallık'tan yardımda bulunmak isteyen vatandaşların, İHH'nın internet sitesi ya da Ziraat Bankası hesapları aracılığıyla bağışlarını iletebileceğinin bilgisini verdi.

 

 

Kaynak: