Ihlamur fiyatları düştü

Şifa kaynağı ıhlamurda geçen yıl çeyrek altınla yarışan fiyatlar, bu yıl üretim ve ithalatın artmasıyla düşmeye başladı.
Ihlamur fiyatları düştü

Geçen yıl 200 lirayı gören, bu yıl ise 150 lira ile sezona başlayan ıhlamurfiyatlarının düşüşe devam edeceği tahmin ediliyor.

Tüm Aktarlar ve Baharatçılar Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiricileri Derneği (TABDER) Başkanı Ayhan Ercan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış çaylarıiçinde en yoğun talebi gören ıhlamurun geçen yıl üretimdeki düşüş ve bazı toptancıların bunu fırsat olarak değerlendirmesi nedeniyle fiyatta rekor kırdığını belirtti.

Geçen yıl kilogramı 200 liraya çıkmıştı

Çiçek ıhlamurda kilogram fiyatlarının ortalama 120 lira seviyesindeyken geçen yıl birden yükselmeye başladığını ve 200 liraya çıktığını anlatan Ercan, “Fiyatların rekor kırması tüketicinin tepkisini çekti. Vatandaş, ıhlamur yerine alternatif kış çaylarına yöneldi. Ayrıca fiyatların bu seyri nedeniyle Balkan ülkeleri ve Gürcistan’dan ithalat yapıldı. Buna rağmen kış ayları bitene kadar fiyatlar ancak 180 lira seviyesine gerilemişti. Bu sezon ise sonbaharla birlikte yeni sezon ürünler raflara çıkmaya başladı. Bu yıl üretimin yüksek olması ve ithalatın devam etmesiyle çiçek ıhlamur fiyatları normale dönmeye başladı. Fiyat düşüşü yüzde 20 seviyesinde ancak bu yıl ürün bol, fiyatlarda düşüş devam edecek. Gelecek aylarda yüzde 35-40'lık düşüş bekliyoruz. Bu da yeniden 120 lira seviyelerine yaklaşılacağını gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Havalar soğuyunca belli olacak

İzmir'deki Tarihi Kemeraltı Çarşısı'nda aktarlık yapan Fatih Pamukçu da "Bu yıl ıhlamur bolluğu var, fiyatlar o kadar yükselmez. Kilogramı 150 lira ile başladık. Fiyatların seyrini soğuk hava belirleyecek. Talep de etkili olacaktır. Ancak geçen seneki ortamı beklemiyoruz. Umarız olmaz." dedi.