Ihlara'nın yorgunluğunu Melendiz Çayı üzerinde atıyorlar

Dünyanın en büyük kanyonlarından Ihlara'da tarih ve doğayla iç içe yürüyüş yapan yerli ve yabancı turistler, günün yorgunluğunu vadinin ortasından akan Melendiz Çayı üzerine kurulan çardaklarda dinlenerek atıyor
Ihlara'nın yorgunluğunu Melendiz Çayı üzerinde atıyorlar

Kapadokya'nın incisi Ihlara Vadisi, ortasından akan Melendiz Çayı'nın üzerine kurulan çardaklarla yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor.

Dünyanın en büyük kanyonlarından Ihlara Vadisi, ilk Hristiyanların yamaçlarda oluşan tüfleri oyarak yaptıkları kilise ve manastırları ile her yıl yüz binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Bozkırın ortasında, içinden akan Melendiz Çayı'nın hayat verdiği vadinin tabanına 382 basamaktan oluşan merdivenle inen doğa ve tarih meraklıları, çayın iki yanındaki 3,5 ve 7 kilometrelik yürüyüş yollarında trekking yapma imkanı buluyor.

Ihlara beldesinden başlayıp, vadide 14 kilometre akarak Belisırma köyüne, oradan da Tuz Gölü'ne yönelen Melendiz Çayı, vadiye baştan başa muhteşem bir güzellik sağlıyor. 

Turistler, yürüyüşleri sırasında Belisırma'da mola vererek, Melendiz üzerine kurulan çardaklarda yöresel lezzetlerden tadıp, çaylarını yudumlarken, ayaklarını serin sulara sokarak günün yorgunluğunu atıyor.

Aksaray Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Doğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ihlara Vadisi’nin tarihi bir mekan olmasının yanında doğal güzellikleriyle de ön plana çıktığını söyledi.

Turistlerin önceki yıllarda sadece kiliseleri ziyaret ettiğini, ancak son zamanlarda yapılan düzenlemelerle birçok farklı etkinlik için Ihlara'ya gelindiğini ifade eden Doğan, "Son zamanlarda vadi içerisindeki yürüyüş yollarını düzenledik. Yapılan düzenlemelerle Ihlara'ya gelen ziyaretçilerimiz 3,5 ve 7 kilometrelik etaplarda doğayla iç içe yürüyüş yapabiliyorlar" dedi.

- Yemyeşil doğasıyla ilgi çekiyor

Ihlara'nın son zamanlarda doğa tutkunları ve fotoğrafçıların rağbet ettiği bir yer olduğunu dile getiren Doğan, şunları kaydetti:

"Ihlara, Kapadokya içerisinde yemyeşil doğasıyla dikkati çekiyor. Vadi içerisindeki Melendiz Çayı, gelenleri kendisine hayran bırakıyor. Ziyaretçiler, doğa yürüyüşü yaparken dinlenmek için Melendiz üzerinde oluşturulan çardaklarda yemeklerini yiyip, çay içebiliyorlar. Ardından yeniden yürüyüşlerine devam ediyorlar. Kapadokya'ya yolu düşen tüm ziyaretçilere mutlaka Ihlara Vadisi'ni ve muhteşem güzellikleriyle yurdumuzun cennetten bir köşesi olan Belisırma'yı görmelerini öneriyoruz."

İşletmeci Hüseyin Aslan ise Belisırma'da yer alan çardaklarda dünyanın birçok yerinden misafirleri ağırladıklarını belirterek, "Bozkırın ortasında Ihlara'yı kurak bir yer sanan yerli ve yabancı turistler, vadinin tabanına indiklerinde karşılaştıkları doğal zenginlik karşısında çok şaşırıyor. Misafirlerimiz, buradaki çardaklara oturup, ayaklarını suya sokuyor" diye konuştu.