İhlas Medya Ankara Temsilcisi Yaşar, ittifaklı oy pusulasını kamuoyu ile paylaştı

İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın konuğu olan MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, ittifaklı oy pusulasını kamuoyu ile paylaştı.
İhlas Medya Ankara Temsilcisi Yaşar, ittifaklı oy pusulasını kamuoyu ile paylaştı

İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın konuğu olan MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, ittifaklı oy pusulasını kamuoyu ile paylaştı. Karakaya, "Dün TBMM'ye teslim edilmiş olan teklifin özü, ittifak yapmaya yönelik yasal düzenlemeleri yapmak. 2019 seçimlerinin öncesinde bunların bitirilmesi gerekiyor. CHP'liler son dönemlerde ne yaptıklarını dahi bilmiyorlar. Eğer ittifak oluşturmak istiyorsanız alın bu yeni teklif size ittifak yapma imkanı veriyor" dedi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Mevlüt Karakaya, İhlas Medya Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın TGRT Haber'de yayınlanan "Gündem Özel" programına konuk oldu. Karakaya, Yaşar'ın gündeme ilişkin sorularını cevapladı. Gündemin ana maddesi MHP - AK Parti ittifakı vardı. "Cumhur ittifakı" adını alan iki partinin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin tasarısı dün TBMM'ye teslim edildi. Yaşar MHP'li Karakaya'ya bu düzenlemeyi nasıl değerlendirdiğini sordu. Cumhur ittifakının ilk aşamasının 16 Nisan 2016 tarihinde değiştirilmiş olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni getiren uygulama ile başladığını ifade etti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin hükümet etme sistemindeki aksaklıkları dile getirdiğini anımsatan Karakaya, "7 Ağustos 2016'daki Yenikapı ruhu da bu cumhur ittifakının temel taşlarından birisidir. 16 Nisan'daki referandumda Türkiye'de çok önemli bir değişim ve gelişim oldu. Başkan Bahçeli bunu Türkiye siyasi tarihinin en önemli üçüncü olayı olarak ifade ediyor. Birincisi Türkiye Cumhuriyetinin kurulması, ikincisi 1946 çok partili sisteme geçiş ve üçüncüsü Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçmek. Genel Başkanımız bunu ay yıldız metaforuyla ifade etti. Aslında olayın ikinci aşaması Kılıçdaroğlu'nun çağrısıyla oldu. Kılıçdaoğlu, "hayır" oyu veren CHP, HDP ve İP ve diğer gruplarla birlikte hareket etme ve sistemi değiştirme yününde bir çağrıda bulunmuştu. Genel Başkanımız da bu şekilde bir bloklaşma söz konusu olursa uyum yasalarının çıkarılmasında ve 2019'dan sonra da bu sistemin tüm kuralları ile uygulamaya geçirilmesinde bir ittifak yapma kararı almıştı" şeklinde konuştu.

"İttifak tabana da yayılacak"

Yaşar, iki parti arasındaki ittifakın sahaya yansıyıp yansımayacağına ilişkin, "Örneğin mitingler tabana da yayılacak mı?" diye sordu. "Tabiki de yayılacak, nasıl yürütüleceği konusu önümüzdeki aylarda belli olur" diyen Karakaya konuşmasına şu şekilde devam etti:

"Dün TBMM'ye teslim edilmiş olan teklifin özü, ittifak yapmaya yönelik yasal düzenlemeleri yapmak. 2019 seçimlerinin öncesinde bunların bitirilmesi gerekiyor. Şuanda ortaya konulan şey birlikte hareket etmektir. Partilerin resmi şekilde yapılması yasaktı. Bizim bu konuyla ilgili MHP olarak 1991 yılında Refah Partisi ile yapılmış olan bir ittifak deneyimimiz var. Bu deneyimin yapılması sırasında Genel Başkanımız Bahçeli Genel Sekreterdi, o süreçte yaşadıkları ciddi bir tecrübe oluştu, o tecrübeden de istifade edilerek böyle bir sistem önerildi. Demokrasi açısından da bakıldığında siyasi partilerin şeffaf bir şekilde ittifak yapmalarına ortam sağlayacak bir teklif getirildi. Aslında Kılıçdaroğlu'nun birlikte hareket etme çağrı isteği de gerçekleşmiş oldu. CHP'liler son dönemlerde ne yaptıklarını dahi bilmiyorlar, birinin kara dediğine diğer ak diyor. Gizli ittifak mı oluşturacaksınız? Eğer ittifak oluşturmak istiyorsanız alın bu yeni teklif size ittifak yapma imkanı veriyor. Anayasamızda "seçim sistemleri yönetimde istikrar, temsilde adalet ilkesini sağlamalıdır" hükmü yer alıyor."

Oy pusulası seçmenin kafasını karıştıracak mı?

AK Parti ve MHP'nin, siyasi partilerin seçim ittifakına ilişkin düzenlemesinin Meclis'e sunulmasıyla, oy pusulasının nasıl görüneceği merak ediliyordu. Yaşar, programda pusulayı ilk kez kamuoyu ile paylaştı. Buna göre pusulada ittifak oluşturacak partiler yan yana ve ittifakın isminin altında görünüyor. Pusula ile ilgili bilgi veren Karakaya, geçmiş sistemden bir farkı olmadığının altını çizerek, "Eskiden nasılsa yine öyle olacak. Hiç karışık değil, son derece sade, açık bir pusula. Bu yapılan düzenlemeler cumhur ittifakı için yapılan düzenleme değil, Türkiye'de ittifak yapmanın sistemi değişikliği. Bu diğer partiler için de geçerli. Geçersiz oyların sayısı da düşecektir" açıklamasında bulundu.

Karakaya, ortak liste olmayacağını, partilerin listelerinin kendine ait olacağını kaydetti. Ayrıca ittifak düzenlemesinin mahalli seçimleri kapsamadığı bilgisini verdi.

"Ahlaksız olan Özgür Özel'in açıklamasıdır"

Yaşar CHP'li Özgür Özel'in, "'Hadi sen de ittifak kur', şu ahlaksız teklif var ya bize ahlaksız teklif yapıyor. Bu baraj sorunu olmayan partiye diğer partileri mecbur bırakıyor. Bu ahlaksız teklife karşı bir teklifimiz var. Baraj tüm partiler için sıfır olsun" eleştirisini anımsattı. Karakaya teklifin değil asıl Özel'in yaptığı açıklamanın ahlaksız olduğunu ifade ederek, "O ahlaksızlığı birlikte iş tuttuğu partilere yapıyor. Arka planda her türlü ittifakı yapıyor, öbür taraftan da "ben sizinle resmiyette ittifak yapmam" diyor. Gel milletin önünde yap ittifakını. Yüzde 10 barajı hep yüksek bulunan bir baraj oldu. Geçmişte MHP olarak çok sıkıntı çektik ama bunlar aşıldı, sistem değişti. Temsilde adalet noktasında da bir şeyler yapılabilir diye Genel Başkanımız bir açıklama yapmıştı. Mesele baraj 7 olsun veya 12 olsun değil, tartışılsındı. Baraj yüzde 10 olarak kaldı ama ittifakla temsilde adaletin yüzde yüz sağlanmasına yönelik bir kapı açıldı" diye konuştu.

Ozan Arif yorumu

Yaşar, Ozan Arif olarak bilinen sanatçı Arif Şirin'in sosyal medyadan paylaştığı şiirle MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye hakaret ettiği iddiasıyla açılan davada çıkan kararla 6 bin 80 lira adli para cezası aldığını anımsattı. Konuya ilişkin açıklama yapan Karakaya, "Allah ıslah etsin onu" dedi.

İhlas Medya Ankara Temsilcisi Yaşar, ittifaklı oy pusulasını kamuoyu ile paylaştı

İhlas Medya Ankara Temsilcisi Yaşar, ittifaklı oy pusulasını kamuoyu ile paylaştı

İHA