İHÖ: Meksika hükümeti insanlığa karşı suç işliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Meksika hükümetinin uyuşturucu çetelerine karşı mücadelede insanlığa karşı suç işlediğini ve bazı ihlallerde bulunduğunu bildirdi.
İHÖ: Meksika hükümeti insanlığa karşı suç işliyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü (İHÖ), Meksika hükümetinin uyuşturucu çetelerine karşı mücadelede insanlığa karşı suç işlediğini ve bazı ihlallerde bulunduğunu bildirdi.

Merkezi New York'ta bulunan Amerikan Açık Toplum Adalet Girişimi ve Meksika'daki bazı sivil toplum kuruluşları tarafından yayımlanan raporda, Meksika hükümetinin uyuşturucu çetelerine karşı açtığı savaşta insanlık suçu işlediği ve buna karşı harekete geçilmesi gerektiği belirtildi.

2006 ile 2015 yılları arasındaki belgelere de yer verilen raporda eski Devlet Başkanı Felipe Calderon tarafından Aralık 2006'da çetelere karşı başlatılan ve 2015'e kadar devam eden mücadelede 150 binden fazla kişinin öldürüldüğü ve binlerce kişinin kaybolduğu ifade edildi.

Amerikan Açık Toplum Adalet Girişimi Başkanı James A. Goldstone, raporla ilgili yaptığı açıklamada, "Meksika insan gücü ve doğal kaynaklar açısında zengin bir ülke. Ülke, insan hakları krizinin çözülmesi için yeterli kapasite sahip fakat güçlü bir iradeye sahip değil." ifadesini kullandı.

Ülkenin adalet sisteminin güçlendirilmesini gerektiğini belirten Goldstone, Meksika devletinin, ülkedeki ölüm ve kaybolma vakalarının incelemesi için uluslararası kuruluş ve uzmanlara izin vermesi gerektiğini söyledi.