'İhracata destek 6 milyar liranın üzerine çıkacak'

Ekonomi Bakanı Zeybekci, "2016 yılı sonu itibarıyla ihracata verdiğimiz desteğin toplamı 2 milyar TL civarında olacak ama 2017 yılında ihracat desteklerimizin toplamı 6 milyar TL’nin üzerine çıkma imkanına kavuşmuş olacağız." dedi.
'İhracata destek 6 milyar liranın üzerine çıkacak'

 Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üyeleri ile istişare toplantısında konuştu.

Bakan Zeybekci, Türkiye’nin 2002’de 36 milyar dolarlık ihracatının 150 milyar dolara çıktığını ancak bu artışın devam edebilmesi için yapılması gerekenlerin önemli olduğunu dile getirdi.

İhracata verilecek desteklerin ele alınacağı bir toplantıyı, 15 Temmuz darbe girişimi dolayısıyla ertelemek durumunda kaldıklarını anlatan Zeybekci, "İstanbul’da Ekonomik Koordinasyon Kurulu olarak son toplantıyı yapacak, Türkiye olarak tüm dünyanın ve Türkiye’nin konuşmakta olacağı yatırım teşvik ve ihracat desteklerimizi açıklayacaktık. Pazartesi günü de Bakanlar Kurulu’nda açıklanacaktı. Bunu maalesef gerçekleştiremedik ama en son geçtiğimiz pazartesi günü Bakanlar Kurulu'nda değerlendirdik." diye konuştu.

İhracat desteklerini belirlerken, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin hükümetten istediği 22 ayrı talebin tamamen değerlendirildiğine işaret eden Zeybekci, "İhracatçıların yararlanacağı Kredi Garanti Fonu’nun kurulması ve bugüne kadar ihracatçılarımızın Eximbank’tan kullandıkları kredilerinin yüzde 100 teminatla, yani başka bankalardan aldıkları teminatlarla verilebilir olmasından çıkarılarak en az yarısının teminatsız, geri kalan kısmının da düşük teminatlarla yapılabilir hale gelmesiyle ilgili Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nda değişiklik yapılmasıyla ilgili kanun teklifi şu an Meclis’te." değerlendirmesini yaptı.

Zeybekci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu’nda değişiklik yapılmasıyla ilgili kanun teklifinin, 19 Ağustos’tan önce de Meclis’ten geçmesini beklediklerini bildirdi.

"2017’de ihracata destek 6 milyar liranın üzerine çıkacak"

Türk ürünü alacak olan firmalara Eximbank’ın doğrudan kredi verebilmesiyle ilgili düzenlemede, faiz oranlarının aşağıya çekilmesiyle ilgili hükümet tarafından destek verileceğinin altını çizen Zeybekci, "2016 yılı sonu itibarıyla ihracata verdiğimiz doğrudan ve dolaylı desteğin toplamı 2 milyar TL civarında olacak ama 2017 yılında yeni dönemde ihracat desteklerimizin toplamı 6 milyar TL’nin üzerine çıkma imkanına kavuşmuş olacağız.” ifadesini kullandı.

Zeybekci, dünyada şu an itibarıyla elektronik ticaretin toplam ticaretten aldığı payın Çin’de yüzde 16’da, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 6-7, Türkiye’de ise yüzde 1,5 seviyesinde olduğunu aktararak, tüm ihracatçıların e-ticaret sistemlerine katılımların sağlanması için destek verileceğini söyledi.