İİT'den "BM'nin cinsel tercih kararı"na tepki

İİT'den "BM'nin cinsel tercih kararı"na tepki

İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT), Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin "cinsel tercih ve cinsel kimliği temel alan şiddet ve ayrımcılıklara karşı korumak için bir uzman görevlendirmesinin kabul edilemez olduğunu bildirdi.

İİT tarafından yayımlanan yazılı açıklamada, İİT'nin, BM İnsan Hakları Konseyi'nin konuya ilişkin bir uzman görevlendirmesini şiddetle reddettiği belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İİT Genel Sekreteri İyad Emin Medeni, "İİT'nin bu husustaki köklü yaklaşımını tekrarlamak istiyorum; Cinsel tercih olgusu evrensel insan hakları ölçütlerine aykırıdır. Aynı zamanda sadece İslam toplumlarının değil, çok sayıda dini ve kültürel topluluğun temel kabulleriyle çelişmektedir." ifadelerini kullandı.

- Dünyanın geri kalanına bazı tercihleri dayatmaktır

Medeni, bu kararın kabulü doğrultusunda yönlendirme yapılması, özellikle de bu konu için bir uzmanın görevlendirilmesi dünyanın geri kalanına "bazı değerleri ve tercihleri dayatmak" anlamını taşıdığını ve bunun da evrensel insan haklarının temel ilkelerine aykırı olduğunu kaydetti.

Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya, Meksika, Uruguay ve Kosta Rika tarafından BM İnsan Hakları Konseyi'ne sunulan teklif, 30 Haziran Perşembe günü, 23'e karşı 18 ret ve 6 çekimser oyla kabul edilmişti.

İnsan Hakları Konseyi'nin, cinsel tercih ve cinsel kimliği temel alan şiddet ve ayrımcılıklara karşı koruma için görevlendireceği uzmanın görev süresi 3 yıl olarak belirlenmişti.