İkametgah oyunu! Buna kim dur diyecek?

İstedikleri bir okula çocuklarını göndermek isteyen veliler, o okulun bulunduğu mahalleden ikametgâh gösteriyor. Yasal olmayan bu duruma, yıllardır denetim gelmiyor. Özellikle boş evler ikametgâh oyunu için tercih ediliyor.
İkametgah oyunu! Buna kim dur diyecek?

Merkezi Yerleştirme Sistemi’nin dışına çıkarak çocuklarını farklı okullara göndermek isteyen veliler, kendilerini o mahallede oturuyormuş gibi gösteriyor. Mahalledeki boş evleri bilen bazı emlakçılar, belli bir ücret karşılığında, mahalledeki herhangi bir boş evin adresini kişiye veriyor. Sayaçlardan numaraların da alınması ile ilgili kuruma giderek ikametgâh için kayıt yapılıyor. Artık o velinin adresi orada gözüküyor. Evin kiralanması durumunda, elektrik, su, doğalgaz faturası kiracının üzerinde olmasına rağmen, ikametgâh başkasının üzerinde çıkabiliyor. Bu durum adres bildiriminde ortaya çıkıyor. Aynı zamanda mağduriyetler de oluşuyor. Çoğunlukla okul amacıyla ikametgâh oyununa gidilirken, bazı suçlardan arananlar da bu yola başvurabiliyor. Bu durumun önlenmesi için yeni kuralların getirilmesi ve cezaların da artması gerekliliği vatandaş tarafından isteniyor. Ev kiraya verildiğinde veya satıldığında kişi ikametgâhı değiştirse de bazı sorunlar ortaya çıkabiliyor. Aynı zamanda, bazı okullarda da yoğunluk oluşuyor.

4-1-2-008.jpg

MAĞDURİYET OLUŞUYOR

Nüfusun yoğun olduğu mahallelerde ikametgâh oyunu ile daha çok karşılaşılıyor. Örneğin Konya’nın en büyük mahallelerinden olan Yazır Mahallesi’nde bu durumun görüldüğü aktarılıyor. Bu mahalleden bir vatandaş, “Nüfus müdürlüğüne gittiğimde, evimin ikametgâhının başka birinin üzerine olduğunu öğrendim. Ev boş göründüğünde işlemimi kolayca halletmem gerekirken, bazı belgeler istendiği için işimi yapamadım. Boş evi ikametgâh olarak göstermişler. O nedenle ben ikametgâh alamadım. İşyerim ikametgâh istemişti, işyerime ikametgâhımı veremedim. Bu nedenle, işyerine resmi girişim de gecikti. Bu sorunun çözülmesini ve bu konuda denetim gelmesini istiyoruz.” dedi.

4-1-3-006.jpg

TESPİT EDİLİRSE CEZA VAR

Daha önceki yıllarda Nüfus Müdürlüğü ile Emniyet Müdürlüğü’nün sıkı takibi sonucu bazı illerde farklı ikametgâh gösteren kişilere cezai işlem uygulanmıştı. Adrese dayalı kayıt sistemine geçilmesinin ardından bu tür vakalarda ciddi bir artış olmuştu. Gerçeğe aykırı adres beyanında bulunmanın bin liranın üzerinde cezası bulunuyor. Fakat bu ceza, bu kişiler tespit edilebildiğinde uygulanıyor. Kayıt dönemlerinde her zaman olduğu gibi velilerin tercih ettikleri okullar olabilmekte ve adresleri bu okulun bölgesinde olmadığı için kayıt yaptıramamakta. Bu zorluğu gören bazı veliler, gerçek dışı beyanda bulunarak, kayıt yaptırmak istedikleri okulun bölgesinde boş bir evin adresini ikametgâh olarak göstermekte. Bu durum aynı zamanda, o mahalledeki okullarda öğrenci sayısını da artırmakta.

Salih KÖPRÜLÜ / YENİ HABER GAZETESİ