IKBY Başbakanı Barzani'nin Washington ziyareti

IKBY Başbakanı Barzani'nin Washington ziyareti
IKBY Başbakanı Barzani'nin Washington ziyareti
Beyaz Saray Sözcüsü Earnest:
- "Biden, Barzani'nin ziyaretini sabırsızlıkla bekliyor. Obama’nın da kendisini görme fırsatı olacağını sanıyorum"
- "ABD ve koalisyon ortakları DAEŞ konusunda peşmergeyle yakın çalıştı. Bu, Obama ile Barzani arasındaki kalıcı işbirliğinin de bir kanıtı"

WASHINGTON (AA) – Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani ile görüşeceğini, ABD Başkanı Barack Obama'nın da Barzani'yi görme fırsatı olacağını tahmin ettiğini söyledi.

Earnest, günlük basın toplantısında bir soru üzerine, IKBY Başbakanı Barzani’nin Biden ile bugün Beyaz Saray’da bir araya geleceğini bildirdi.

"Biden bu ziyareti sabırsızlıkla bekliyor" diyen Earnest, Biden ve Barzani'nin görüşmesinde ABD’nin IKBY ve Kürt halkına devam eden güçlü desteği, DAEŞ’in gücünün azaltılması ve yenilgiye uğratılmasına yönelik ortak kampanya ve Irak halkının ihtiyaçlarının ele alınması ile ülkedeki tüm toplumlar arasındaki işbirliğinin artırılması için devam eden siyasi girişimlerin istikameti dahil bir dizi konunun ele alınmasının planlandığını kaydetti.

Earnest, "Obama’nın da kendisini görme fırsatı olacağını sanıyorum" dedi.

Earnest, “Iraklı Kürtlerin kendi geleceklerini belirleme hakkına yönelik” bir soru üzerine ise “Irak’ın çeşitlilik arz eden nüfusunun çıkarına olacak en işi şeyin, kapsayıcı yönetime sahip bir birleşik Irak olduğu yönündeki görüşümüz devam ediyor” ifadesini kullandı. 

Obama’nın Irak’taki "siyasi liderlikte çatlağın olduğu geçen yaz bu yönde çağrı yaptığını" hatırlatan Earnest, o zamanki durumun güvenlik güçleri üzerinde olumsuz etki yarattığını, DAEŞ’in ülkede önemli bir gelişme kaydetmesine yol açan bir boşluk oluşturduğunu söyledi. Earnest, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yakın işbirliği ve ülkenin birliğini sağlamaya yönelik taahhüt sayesinde Irak’ın siyasi liderliği, DAEŞ’in ilerlemesini geri çevirmede önemli kazanımlar elde etti. Örneğin, ABD ve koalisyon ortakları DAEŞ konusunda peşmergeyle yakın çalıştı. Bu, Musul barajının geri alınmasından binlerce Yezidi'nin katledilmesini önleyen Sincar’daki kuşatmanın sona erdirilmesi çabalarına kadar her alanı kapsıyor ve bu, ABD güçleriyle peşmerge arasındaki iyi ve yakın çalışma sayesinde önlendi. Bu, Obama ile Barzani ve ABD ile Irak Kürt Bölgesel Yönetimi güvenlik güçleri ve halkı arasındaki kalıcı işbirliğinin de bir kanıtı."