IKBY hükümeti İran'ın iddialarını yalanladı

IKBY hükümeti, İran Devrim Muhafızları Ordusu eski komutanı Rızai'nin, Suudi Arabistan'ın "Erbil'de İranlı Kürt partilerle bir araya geldiğine" yönelik iddialarını yalanladı.
IKBY hükümeti İran'ın iddialarını yalanladı

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) hükümeti, İran Devrim Muhafızları Ordusu eski komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai'nin, "Suudi Arabistan'ın Erbil'de İranlı Kürt partilerle bir araya geldiği" şeklindeki iddialarının dayanağı olmadığını açıkladı.

Başbakanlık resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada, "Sayın Muhsin Rızai'nin bir mülakatı sırasında son dönemlerde (İran-Irak) sınırda meydana gelen olaylara ilişkin ifade ettiği tüm bilgiler baştan aşağıya tamamen yanlış olup, herhangi bir dayanağı yoktur." ifadeleri kullanıldı.

İran ve IKBY arasında sorunların çözülmesi için ortak bir güvenlik komisyonunun kurulduğu hatırlatılan açıklamada, "Herhangi bir sorun söz konusu ise bu komisyon aracılığıyla masaya yatırılıp, çözülür. Eğer Rızai'nin ortaya attığı iddialara ilişkin tek bir belge dahi varsa, söz konusu komisyon bunu soruşturmaya tabi tutsun." denildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Kürdistan Bölgesi için İran İslam Cumhuriyeti'nin güvenliği ve istikrarı önemlidir. İran'ın güvende olması bölgenin de güvende olduğu anlamına gelir. Bunun yanında her tarafın kendi sorunlarını ortaya çıkarıp, çözümü için de çaba göstermesi lazım. Kürdistan Bölgesi olarak, İran ile ilişkilerin derinleştirilmesi, dostane ve ortak iş birliğini geliştirme taraftarıyız."

Muhsin Rızai, geçen cumartesi günü devlet televizyonunda yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan'ın İran'a karşı saldırılar düzenlemek için terör örgütü PKK'nın İran kolu PJAK, Komala ve İ-KDP'ye bağlı Peşmergelere destek verdiğini ileri sürmüştü.

Rızai, "Suudi Arabistan'ın Erbil'deki büyükelçiliği orada bir eğitim kampı ve sınırlarımız yakınında da iki ofis açtı. Eğer (IKYB Başkanı Mesut) Barzani hükümeti bu konuda adım atmazsa yakında onlara karşı yıkıcı bir operasyona başlayacağız bunun sorumlusu da Barzani olacak." demişti.