'IKBY'deki krizlerin arkasında İran var'

İ-KDP Genel Sekreteri Hicri, IKBY'deki siyasi partiler arasındaki ihtilaflar ve mevcut krizlerin derinleşmesinin arkasında İran'ın olduğunu ileri sürdü.
'IKBY'deki krizlerin arkasında İran var'

İran-Kürdistan Demokrat Partisi (İ-KDP) Genel Sekreteri Mustafa Hicri, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) siyasi partiler arasındaki ihtilafların meydana gelmesi ve mevcut krizlerin derinleşmesinin arkasında İran'ın olduğunu ileri sürdü.

Hicri, Erbil'in Koye ilçesindeki İ-KDP karargahında kısa bir süre önce İran'ın Batı Azerbaycan Eyaletine bağlı Uşneviye kent kırsalında ve diğer bölgelerde kendi güçleri ile İran askerleri arasında çıkan çatışma sonucu hayatını kaybeden 6 Peşmerge'nin taziye törenine katılarak bir konuşma yaptı.

Taziye töreninde İran yönetiminin 37 yıldır sadece kendi Kürtlerine değil diğer ülkelerde yaşayan Kürtlerin temel haklarına da karşı çıktığını belirten Hicri, şunları kaydetti:

"Bu yüzden tüm Kürtler arasında ihtilaflar ve iki cephenin olmasının nedeni İran İslam Cumhuriyeti'nin uyguladığı siyasetin sonucudur. Irak Kürdistanı bir yandan DAEŞ ile mücadele edip, krizle boğuşurken bölgedeki siyasi partiler arasındaki ihtilafların meydana gelmesi ve sürtüşmelerin doğmasında yine İran'ın parmağının olduğunu kolaylıkla söyleyebiliriz."

İran'a saldırılması için İ-KDP'nin yabancı güçlerden destek aldığına ilişkin ortaya bazı iddiaların atıldığına da değinen Hicri, "İran hükümeti son çatışmaların Suudi Arabistan ve Amerika destekli yapıldığını iddia ediyor. Güya kendilerine saldırmak için söz konusu ülkelerden yardım alıyoruz. Bunların amacı sahip olduğumuz tüm değerleri en aza indirmektir" şeklinde konuştu.