IKBY'deki siyasi gelişmeler

IKBY Müslüman Kardeşler Teşkilatına (İhvan) yakınlığıyla bilinen Kürdistan İslami Birlik Partisi'nin genel sekreterliğine Salahaddin Bahaddin seçildi
IKBY'deki siyasi gelişmeler

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki (IKBY) Müslüman Kardeşler Teşkilatına (İhvan) yakınlığıyla bilinen Kürdistan İslami Birlik Partisi'nin (Yekgirtu) 7. Olağan Kongresi'nde Salahaddin Bahaddin, ikinci turda oyların yüzde 75'ini alarak genel sekreter seçildi.

Erbil kentindeki Saad Abdullah Kongre Merkezi'nde "Daha Aydınlık Bir Geleceğe Doğru" temasıyla düzenlenen kongrede, sabahın erkeden saatlerinde genel sekreterlik için seçim maratonu başladı. Söz konusu seçime Yekgirtu'nun kurucusu Salahaddin Bahaddin'in yanı sıra Başkanlık Konseyi Üyeleri Ebubekir Ali ve Muhammet Rauf da genel sekreterlik için yarıştı. 

İlk turda oyların çoğunluğunu alan Bahaddin ve Ali, ikinci tura kalırken, Rauf ise elendi. Daha sonra tekrar yapılan oylamada Ali oyların 268'ini alırken, Bahaddin ise 801 oy alarak genel sekreter seçildi.  

Oylama sonuçlarının açıklanmasından sonra bir konuşma yapan Bahaddin, 4 yıl ara verilmesinden sonra tekrar partisinin genel sekreteri olarak seçilmekten memnun olduğunu aktardı.

Bahaddin, kendisine seçim sırasında manevi destek veren Yekgirtu Genel Sekreteri Muhammet Fereç'e ve diğer iki adaya da teşekkür etti. 

- Salahaddin Bahaddin kimdir?

Bahaddin, 1950 yılında IKBY'nin Süleymaniye kentine bağlı Irak-İran sınırındaki Tawele kasabasında doğdu. Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na 1965 yılında bağlantı kurarak, siyasi hayatına başladı. Bölgede meydana gelen siyasi baskılardan dolayı Irak'ı terk edip 1982 yılında İran'a gitti ve orada siyasi faaliyetlerine devam etti. Daha sonra 1991 yılında Saddam Rejimi'nin Kürt bölgesinden atılmasının ardından İran'dan tekrar döndü ve 1994 yılında Yekgirtu'yu kurdu. Yekgirtu'nun 1994-2012 yılına kadar 5 defa genel sekreterliğine seçildi. Partinin 6'ıncı kongresinde adaylıktan çekilip yerini Muhammet Fereç'e bıraktı ve aradan geçen 4 yıldan sonra 7'inci kongrede tekrar genel sekreter oldu.