IKBY'deki siyasi kriz

KDP Parlamento Grubu Başkanı Hoşnav:- "Goran, artık hükümetin bir parçası değildir. Daha önce hükümetin kurulması ve parlamento başkanlığına dair yaptığımız anlaşma bitmiştir"
IKBY'deki siyasi kriz

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Goran Hareketi arasında yaşanan gerilimden sonra Erbil ve Süleymaniye merkezli iki ayrı yönetim tartışması yeniden başladı. 

KDP Parlamento Grubu Başkanı Ümit Hoşnav, Goran'ın 23 Haziran'dan bu yana "ulusal birliği bozmanın çabası içinde" olduğunu belirterek, "Goran, artık hükümetin bir parçası değildir. Daha önce hükümetin kurulması ve parlamento başkanlığına dair yaptığımız anlaşma bitmiştir" dedi.

KDP olarak iki idareli yönetime karşı olduklarını da vurgulayan Ümit Hoşnav, "Geçmişte de böyle bir sonucun meydana gelmemesi için tüm çabamızı ortaya koyduk. Goran, Kürdistan'ı parçalayarak iki idareli bir sisteme doğru götürmek istiyor. Fakat buna izin vermeyeceğiz. KYB'den bu konuda olumlu beklentiler içindeyiz" şeklinde konuştu.

Yapılanları gösteri olarak görmediklerini ifade eden Hoşnav, şunları kaydetti: 

"Goran, halkı bölüyor ve parti üyelerimizi şehit ediyor. Yapılanları da gösteri olarak görmüyoruz. Bu Goran'ın KDP'ye açık bir saldırısıdır. Ateşle oynuyorlar ve bunun bedelini de ödeyecekler."

Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Parlamento Grubu Başkanı Begerd Talabani de iki idareli bir yönetime karşı olduklarını dile getirerek, "KYB, iki idareli yönetime inanmıyor. Kürdistan'da bunun kalmaması için de büyük çaba sarfetmiştir. Şimdi de böyle bir durumla karşıyız. Böyle bir şeyi yapmak isteyen hiçbir siyasi güce izin vermeyeceğiz. KYB, tarafların uzlaşmaya varması için temel bir rol üstlenecektir" görüşünü dile getirdi.

Gösterilerin de halkın meşru hakkı olduğunu ve bunları desteklediklerini vurgulayan Talabani, "Yapılan gösterileri sonuna kadar destekliyoruz. Fakat protestolara şiddet bulaşmamalı ve parti binaları yakılmamalıdır. KYB, bu konuda ihmalkar davranmamış ve sorumluluğunu yerine getirmiştir" ifadelerini kullandı.

Goran'ın hükümette kalıp kalmamasıyla ilgili olarak da Talabani, "Goran, yasal bir çerçevede hükümete dahil olmuş ve parlamentodan güvenoyu almıştır. Bir partinin hükümetten çıkarılması diğer bir partinin kararıyla olmaz. Bunun parlamentoda olması ve yasal çerçevede çözümlenmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Goran Hareketi Parlamento Grubu Başkan Yardımcısı Bahar Mahmut ise gösterilerin KDP'nin siyasetinden kaynaklı olduğunu ileri sürerek, "Protestolar, hizmetin götürülmemesi ve maaşların verilmemesi nedeniyledir. Kürdistan'daki başkanlık krizi de gösterilerin başka bir nedenidir" dedi.

Mahmut, Goran'ın hükümetten çıkarılmasına ilişkin olarak da  şunları söyledi:

"Bir siyasi parti, başka bir partiden güvenoyu alır mı? Herkes bilir ki bakanlar parlamentoda güvenoyu alarak görevlerine başlamıştır. Sadece parlamento bu görevlerini geri alabilir. Bunun dışındaki tüm yöntemler yasa dışıdır ve demokrasiye aykırıdır."