İki bayram arasında nikah olmaz mı?

“İki bayram arasında düğün olmaz” sözünün dini bir dayanağı var mı? Diyanet İşleri Başkanlığı bu soruya cevap verdi.
İki bayram arasında nikah olmaz mı?

Resmi verilere göre, Türkiye’de evlilikler en çok ağustos ve eylül aylarında gerçekleşiyor. Ancak bu yıl Ramazan Bayramı’nın 17 Temmuz’a, Kurban Bayramı’nın da 24 Eylül’e denk gelmesi, yaz aylarında dünya evine girmek isteyen gençleri kara kara düşündürüyor. Nedeni ise halk arasında yaygın olan, “İki bayram arasında düğün olmaz” inanışı.

Bu yüzden, konuyla ilgili olarak Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’na da vatandaşlardan pek çok soru geliyor. Kurul, “İki bayram arasında evlenmek caiz midir?” sorusuna, gençler için ‘müjde’ niteliğinde bir cevap vererek, “Söz konusu inanışın hiçbir dini dayanağı yok” açıklamasını yaptı.

“İki bayram arasında düğün ve nikâh yapılmasının dinen mahzuru yok” denilen açıklamada, “Hz. Peygamber ile Hz. Aişe de şevval ayında evlenmişlerdir. Şartlar ve imkânlar müsait olduğu zaman, senenin bütün gün ve saatlerinde düğün yapılabilir, nikâh kıyılabilir” ifadeleri yer aldı.

GELENEK MI, HURAFE MI?

“İki bayram arasında düğün olmaz” inanışının kaynağı, İslam öncesine kadar uzanıyor. Cahiliye döneminde, Arabistan Yarımadasında Ramazan Bayramı’ndan sonra, yani şevval ayında bir veba salgını başlıyor. Hastalık pek çok kişinin ölümüne neden oluyor. Bu nedenle şevval ayının uğursuz olduğuna inanılıyor.

TERCİHİMİZ YAZ AYLARI

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde gençler en çok yaz aylarında düğün yapmayı tercih ediyor. Türkiye’de her yıl yaklaşık 600 bin çift evleniyor. Bu düğünlerin üçte biri, yani yaklaşık 200 bini yazın gerçekleşiyor. Evlilik tercihinde sonbahar ayları ikinci tercih. Onu ilkbahar izliyor. Kış mevsiminde ise yaklaşık 100 bin çift imza atıyor.

"GÖNÜL RAHATLIĞIYLA EVLENEBİLİRSİNİZ"

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu: “Bunlar halk arasındaki inanışlar, hurafeler. Anadolu’nun kendi folklorik geleneği içinde Şaman kültürüyle alakalı olabilir. Dini açıdan, iki bayram arasında düğüne engel yok. İslam dinine göre, 365 gün düğün yapılabilir. Herkes gönül rahatlığıyla evlenebilir.”

Kaynak : Habertürk