'İki devletli çözüm tehlikeli bir aşamadan geçiyor'

Arap Birliği Genel Sekreteri Ebu Gayt, adil bir iyileştirmeyi esas alan iki devletli çözüm konusunun "daha önce görülmemiş bir şekilde tehditlere" maruz kaldığını belirtti.
'İki devletli çözüm tehlikeli bir aşamadan geçiyor'

Mısır'ın başkenti Kahire'deki Arap Birliği merkezinde Filistin ve Arap ülkelerinden önemli şahsiyetlerin katılımıyla gerçekleşen Yasir Arafat Vakfı Mütevelli Heyeti toplantısında konuşan Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, İsrail'in yerleşim birimi çalışmalarıyla tamamen ortadan kaldırmayı hedeflediği iki devletli çözümü korumanın zorunluluğuna dikkati çekti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini (BMGK), İsrail'in Batı Şeria'daki yasa dışı konut inşasının durdurulmasını öngören 2334 sayılı yasasını oy birliğiyle onaylamaya sevk eden ana unsurun "iki devletli çözüm" olduğuna işaret eden Ebu Gayt, "Son 6 yılda Arap coğrafyasında yaşanan gelişmeler nedeniyle uluslararası arenada ikinci plana itilen Filistin sorunu ve iki devletli çözüm tehlikeli bir aşamadan geçiyor." dedi.

Ebu Gayt, bölgede yaşanan gelişmelerden en kazançlı çıkan tarafın İsrail olduğunu savunarak, "Uluslararası toplum ve bölge ülkelerinin Ortadoğu'daki gelişmelere ilişkin meşguliyetini fırsat bilen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümeti, Yahudi yerleşim birimlerini genişletme ve Batı Şeria'daki ırkçı politikalarını artırma çabasında." diye konuştu.

İsrail hükümetinin aşırı sağcı akımlar ve yerleşimci güçlerin esiri olduğunu da söyleyen Ebu Gayt, İsrail'in mevcut durumda eski ABD yönetimi tarafından başlatılan barış sürecini sabote etme ve yasadışı Yahudi yerleşim birimlerinin durdurulması yönündeki çabaları boşa çıkarmaktan başka bir şey yapmadığını vurguladı.

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 1967'den beri İsrail tarafından işgal altında tutuluyor. Doğu Kudüs'te 200 bin, Batı Şeria'da da 400 bini aşkın Yahudi yerleşimci bulunuyor. Uluslararası hukuka göre, bu bölgelerdeki tüm Yahudi yerleşim birimleri yasa dışı kabul ediliyor.