İkinci atılım dönemi

İkinci atılım dönemi olarak adlandırılan 62. Hükümet programını Meclis'te Başbakan Davutoğlu okudu. 12 yılda yaşanan özgüven devrimiyle yeni demokrasi evresine geçileceği vurgulandı.
İkinci atılım dönemi

62. Hükümetin programı TBMM'de Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından okundu. İleri demokrasi, insani kalkınma, yaşanabilir mekanlar ve çevre, güçlü ekonomi ve öncü ülke ana başlıkları altındaki programı sunan Davutoğlu, '10 Ağustos ile birlikte, 'Yeni Türkiye'yi inşa süreci başlamıştır' dedi. Çözüm sürecinden, milli güvenliği tehdit eden yapılanmalarla mücadeleye, çevre duyarlılığından Alevi vatandaşların taleplerine, AB'ye katılımdan yeni anayasaya kadar her konu yer aldı:

UZUN VADELİ BAKIŞ AÇISI

2023 vizyonumuz çerçevesinde bu dönemde atacağımız her adım bizi Cumhuriyetimizin 100. yılı hedeflerine daha da yaklaştıracaktır. 2053 ve 2071 gibi çok daha uzun vadeli bir bakış açısından hareketle istikrarlı bir şekilde hedeflerimize yürüyoruz. Bu program, Yeni Türkiye'nin ikinci atılım dönemini açacaktır. Bu ikinci atılımın ana kaynağı, gücü insanımız ve coğrafyamızdır. Bu nedenle eğitim reformu en öncelikli alanlarımızdan biri olacaktır. Son 12 yılda yaşanan özgüven devrimi ile dünyada başat aktörlerden biri haline gelen Türkiye her sorunda sorunun değil çözümün parçası olarak istikrar üretmeye devam edecektir. Türk dış politikası artık küresel bir markadır.

DEMOKRASİDE YENİ EVRE

Yeni dönemde demokrasimiz artık yeni bir evreye geçiyor. Temsili demokrasimizi siyasi ve demokratik katılım ile taçlandırmak bu dönemdeki ana hedefimiz olacaktır. Kişisel özgürlüklerin önünü kapatan değil, açan iktidar olmaya devam edeceğiz. Hükümetimiz, Yeni Türkiye'yi inşa misyonu doğrultusunda her kesimin inanç ve kültür temelli taleplerini karşılamayı hedeflemektedir.

AB İÇİN EYLEM PLANI

AB sürecine yeni bir ivme kazandırmak ve her alanda reform çalışmalarını hızlandırmak amacıyla 2014-2017 dönemini kapsayan 'AB'ye Katılım için Ulusal Eylem Planı' hayata geçirilecektir. Yeni anayasanın kısa, açık ve her vatandaş tarafından anlaşılabilir olması da hedeflerimiz arasındadır. Yeni anayasa, ortak aidiyetimizin en geniş kapsamıyla benimseyen, eşit vatandaşlık anlayışını kendisine temel kabul eden bir anayasa olmalıdır.

PARALEL YAPIYA GEÇİT YOK

Yargının bağımsız ve tarafsız olması, yargı üzerinde kurulmak istenen vesayetlerin yok edilmesi, yargının milletin yargısı olması için yapılması gerekenleri tereddütsüz yapmak hükümetimizin ana öncelikleri arasında yer alacaktır.

Yargı ve güvenlik bürokrasisini ve sivil toplumun çeşitli kesimlerini tesiri altına almaya çalışan yeni vesayet odağının siyaseti kendi hedefleri doğrultusunda dizayn etme çabalarıyla milli iradeden aldığımız güçle, hukukun içinde kalarak mücadele etmeye devam edeceğiz.

Çözüme güçlü vurgu

Başbakan Davutoğlu, çözüm sürecine dair kararlılığın devam edeceği mesajını verdi:

Hükümetlerimiz, devlet ile millet arasında örülen duvarların yıkılması, kardeşliğin yeniden tesisi, birlik ve beraberlik ikliminin güçlendirilmesi amacıyla Cumhuriyet tarihi boyunca dokunulmaya cesaret edilememiş başlıkları gündemine alarak çözme iradesini ortaya koymuştur. 61. Hükümetin başlattığı ve çıkarılan çerçeve yasa ile birlikte artık devlet politikası haline gelen çözüm sürecini daha güçlü bir şekilde sürdürmek için gerekli çalışmaları yapmaya devam edeceğiz. 62. Hükümet olarak çözüm süreci kapsamında yeni yol haritasının hedeflerini; terörün bitmesi, silahsızlandırma, toplumsal hayata kazandırma ve demokratik siyasete katılımın önünü açmak şeklinde koyacağız. 62. Hükümet olarak bizler, bu kardeşlik projesine dört elle sarılacağız.