İkinci el hareketlendi

Sıfır otomobil fiyatlarının oldukça yüksek seyretmesi nedeniyle, ikinci el ve hasar kayıtlı araç satışlarına olan rağbetin her geçen gün arttığı öğrenildi.
İkinci el hareketlendi

Sıfır otomobil fiyatlarının oldukça yüksek seyretmesi nedeniyle, ikinci el ve hasar kayıtlı araç satışlarına olan rağbetin her geçen gün arttığı öğrenildi. İşlerin biraz daha açılmasını bekleyen galerici esnafının aktardığı bilgilere göre; araç alırken erkek müşterilerin en çok kilometreye, kadın müşterilerin ise aracın iç ve dış temizliğine dikkat ettiği öğrenildi.

ÖTV indiriminin sona ermesiyle ikinci el araç satışlarındaki hareketlilik de her geçen gün artıyor. Sıfır otomobil fiyatlarının oldukça yükselmesi nedeniyle, ikinci el veya hasar kayıtlı araç satışlarına olan rağbetin her geçen gün arttığı öğrenildi. Galerici esnafı işlerin biraz daha açılmasını beklerken, korsan araç satışına karşı önlem alınmasını talep ettiler.

AĞIR HASAR KAYITLI ARABALAR TERCİH EDİLİYOR

İnsanların ağır hasar kayıtlı arabaları neden tercih ettiklerini anlatan Keleş, “İnsanlar, modeli düşük araba almak yerine modelli arabayı daha ucuza alabildiğinden dolayı ağır hasar kayıtlı tercih edilebiliyor” dedi. İkinci el araçlara ekspertiz zorunluluğu getirildiğine de değinen Keleş, “Modellilerde ekspertiz zorunluluğu olabilir ama modeli düşük araçlarda ekspertiz raporu alıcıya bir güvenilirlik sağlamaz. Çünkü yaşı düşük arabanın garantisi olmaz. Modelli arabanın garantisi olur. Ama modeli düşük arabada sorun çıkabilir. Bir saat sonra arıza açabilir. Modelli arabalarda bir garanti zorunluluğu var. Sistem bu şekilde ilerliyor” şeklinde açıkladı.

otomotiv-22.jpg

FAİZLERİNİN YÜKSEK OLMASI ARABA SATIŞLARINI ETKİLİYOR

Banka faizlerinin araba satışlarını etkilediğini savunan Keleş, “Banka faizleri yüksek olduğu için kimse kredi çekip araba almayı düşünmüyor. O durum bizi kesinlikle etkiliyor. Biz zaten müşterilerimize kolaylık sağlıyoruz. Mesela verdiğimiz arabayla alakalı müşterimiz mağduriyet yaşamışsa eğer, aslında zorunlu olmadığımız halde gerektiğinde oluşan arızalarına, sonradan masraflarına ortak olabiliyoruz. Ödeme kolaylığı sağlıyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

otomottt.jpg

“KADIN MÜŞTERİLER BİRAZ DAHA TİTİZ OLUYOR”

Müşterilerin ikinci el araç alırken en çok dikkat ettikleri noktaları aktaran Osman Keleş, “Müşteri ikinci el araçta en çok kilometreye dikkat ediyor. Hasar kaydına dikkat ediyor. Çok bir yükselme durumu yok. İkinci el araçlarda boyasına ve değişen durumuna da dikkat ediyor müşterilerimiz. Kadın müşteriler biraz daha titiz oluyor.  Erkek müşteriler pek o kadar incelemiyorlar, dikkat etmiyorlar.  Kadınlar araç alırken en çok otomatik olup olmadığına bakıyor. Yani bir kadının ilk önceliği otomatik vites oluyor. Erkek müşteri ise kilometre ve hasar kaydına bakıyor” diye konuştu.

“EKSPERTİZ ZORUNLULUK OLMASA DA İNSANLAR YAPTIRIYOR“

Ekspertizin bir zorunluluğu olmasa bile insanların bunu kesinlikle yaptırdığını ifade eden Elit Otomobil Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Balcı: “Kişinin kişiye güveni yok. Ekspertize güveniyorlar. Ekspertiz raporuna göre aracı yorumluyorlar. Burada esnaf arkadaşlarımız anlatsalar da aracın raporuna göre aracı alıyorlar. Zorunlu olsa da olmasa da zaten bunu herkes yaptırıyor” ifadelerini kullandı.

otomotiv.jpg

“EN ÇOK DİZEL TERCİH EDİLİYOR”

Yakıtta, en çok dizel arabaların tercih edildiğini vurgulayan Balcı, “Müşteri ikinci el arabada ilk önce parasına dikkat ediyor. Daha sonra kilometreye ve arabanın geçmişi, hatası, boyası kullanım tarzına göre geçmişine bakıyorlar. Mesela küçük arabaysa onu kim kullanmış, nasıl kullanmış ona bakıyor. Ama erkeğin kullanacağı büyük bir araçsa; kilometre, motor, vites, otomatikse şanzıman durumuna bakıyorlar. Bayanlar tabi biraz sağına, soluna içinin temizliğine bakıyor.” şeklinde konuştu. Balcı, insanların ağır hasar kayıtlı arabaları tercih etme nedenlerini şöyle açıkladı: “Genellikle fiyatı uygun olduğu için tercih ediliyor. Örnek veriyorum, arabanın değeri 300 bin TL. Araba ağır hasar kayıtlı ise 120 bin TL’ye binilebiliyor. Dıştan baktığınız zaman araç 300 bin liralık ama hasar kaydını kullanıcı kendisi ya da anlayan bilebiliyor. Bir başkası bilmez onun hasar kayıtlı olduğunu.”

oto.jpg

“HAKSIZ KAZANÇ ELDE EDİYORLAR”

Son olarak otomotiv sektöründe yaşadıkları temel problemi dile getiren Balcı, “Bu ülkede galerici esnaf, dükkân kirası öder, vergi öder, alım satım öder ekonomiye katkı sağlar. Ama mesela bir berber de araba satıyor. Üstüne yazıyor satılık araba diye. Ben arabayı almışım ayda 5 tane araba satıyorum aylık 15 bin lira giderim var. 5 araba sattığım zaman 3 bin lira üstüne masrafı var. Ama o adam masrafsız. Ben aldığım arabaya 55 bin lira diyorum, o adam 52 bin lira diyor. Haksız bir kazanç elde etmiş oluyor, yani bizim hakkımızı yemiş oluyor. Biz de bundan mustaribiz” ifadelerine yer verdi. 

 SÜMEYRA KENESARI/ YENİ HABER GAZETESİ