İlahi aşkı arayan derviş: Somuncu Baba

İlahi aşkı arayan derviş: Somuncu Baba

 "Somuncu Baba: Aşkın Sırrı" filminin yapımcı ve yönetmeni Kürşat Kızbaz, "Somuncu Baba Hacı Bayram Veli'nin, Hacı Bayram Veli Akşemsettin'in, Akşemsettin'in de Fatih Sultan Mehmet'in hocası. Bu bağlamda Somuncu Baba aslında İstanbul'un fethini aralayan bir manevi ve düşünsel iklimin başlangıç noktasında duruyor." dedi.

Filmin, Makedonya'nın başkenti Üsküp'teki özel gösterimine katılan Kızbaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, filmin ana karakteri Somuncu Baba'nın Anadolu'da yaşamış önemli bir evliya ve derviş olduğunu ifade etti.

Kızbaz, Somuncu Baba'nın, talebesi Hacı Bayram Veli, ardından Akşemsettin ve Fatih Sultan Mehmet'e kadar uzanan önemli bir zincirin başlangıcı sayıldığını kaydederek, "Özellikle sevgiyle paylaştığı ekmekle Anadolu'da çok farklı coğrafyalarda kendini hissettiren ve sevdiren birisi." dedi.

Projeyi, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Aksaray Belediyesi'nin desteği, TRT'nin de ortak yapımcılığıyla hayata geçirdiklerini anlatan Kızbaz, filmin oyuncu kadrosundan müziklerine, animasyonlarından tüm teknik çalışmalarına kadar dünya standartlarında bir iş çıkardıklarını ifade etti.

Kızbaz, bugüne kadar sinema tarihinde çok fazla tasavvuf filmi çekilmediğine işaret ederek, "Aslında kendi değerlerimizi anlatan, bizi biz yapan, hatta fikirleri ve eserleriyle Balkan coğrafyasına kadar ulaşmış böylesine değerli insanların hayatını anlatan filmlere ihtiyacımız var. Hem sinema dilimizin farklılaşması, renk alması hem de dünyaya kültürümüzü, tarihimizi anlatmamız açısından bu tarz filmler çok önemli." ifadelerini kullandı.

Somuncu Baba'nın ilahi aşkı arayan ve bu uğurda kendini feda eden çok değerli biri olduğunu aktaran Kızbaz, şunları kaydetti:

"Somuncu Baba, Hacı Bayram Veli'nin, Hacı Bayram Veli, Akşemsettin'in, Akşemsettin'in de Fatih Sultan Mehmet'in hocası. Bu bağlamda Somuncu Baba aslında İstanbul'un fethini aralayan bir manevi ve düşünsel iklimin başlangıç noktasında duruyor. Somuncu Baba, Anadolu'da yetişen sayısız evliya ve derviş gibi çok önemli bir karakter. Somuncu Baba'nın fikirlerini, günümüze kadar ulaşan düşüncelerini anlatmak Somuncu Baba: Aşkın Sırrı filminin ana temasıydı. İlahi aşk ile dünyevi aşk arasında bir dervişin ermişliğe giden yolunu paylaşmak önemliydi."

Somuncu Baba gibi önemli tarihi şahsiyetlerin hayatlarının ciltler dolusu kitaplara dahi sığmadığını, dolayısıyla bunu 100 ila 200 dakikalık filmlerde anlatmanın zor olduğunu söyleyen Kızbaz, "Aşk, büyük bir okyanus, büyük bir iklim. Bu insanların değerleri, düşünceleri ciltlerce kitaplara sığmamış, yüzyılları aşmış. Bizim bir sinema filminde, bu insanların o kalplerinden gelen ruhu ve enerjiyi anlatmamız aslında çok yeterli değil. Ama bizim amacımız, o büyük okyanusun bir zerre damlasını alabilen insanlara ulaştırabilmek." dedi.

Kızbaz, daha önce de Mevlana: Aşkın Dansı ve Yunus Emre: Aşkın Sesi filmlerinde yönetmenlik, yapımcılık ve senaristlik yapmıştı.