İlk kafile 10 kişi

Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) güçlerinin ardından ilk grup peşmerge de nihayet Kobani'ye geçti.
İlk kafile 10 kişi

Günlerdir Kuzey Irak'tan gelecek takviye gücü bekleyen Kobani'ye ilk grup peşmerge geçti. 10 kişi olduğu açıklanan ilk peşmerge grubunun ağır silahların kentte konuşlandırılması ve görev yapacağı yer konusunda görüş alışverişinde bulunduğu belirtildi. Çalışmalar tamamlandığında geriye kalan yaklaşık 150 peşmerge, 10 veya 12 kişilik gruplar halinde Kobani'ye geçecek.

ÖNCE MÜZAKERECİ GRUP

Biri ambulans, 38 araçlık konvoy, bir gün önce havayoluyla Şanlıurfa'ya oradan da otobüslerle Mürşitpınar Sınır Kapısı'na ulaşan grupla, önceki gece sınırda buluştu. Askeri teçhizat ve silahların bulunduğu konvoyun gelmesiyle Kobani'ye geçişlerin başlayacağı beklenirken, sınırdan sadece 10 kişilik grup Kobani'ye geçiş yaptı.

KÜRT YÖNETİMİNDEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP)'den ardı ardına açıklama geldi. Peşmerge Bakanlığı Basın Sözcüsü Osman Rişeyi, Kobani'ye geçen 10 kişilik grupla ilgili AA'ya konuşurken, KDP Dış İlişkiler Sorumlusu Hemin Hawrami de twitter hesabından benzer bir açıklama yaptı. Her iki sözcü de 10 kişilik grubun yer tespiti için Kobani'ye geçtiğini bildirdi.

HEM EĞİTECEK HEM SAVAŞACAK

Peşmergenin öncelikli olarak YPG güçlerine ağır silah eğitimi vereceği belirtildi. Kobani'ye geçişin ardından peşmerge güçleri, kendileri için oluşturulan güvenli bölgelere konuşlandırılacak. Daha sonra, YPG tarafından belirlenen kişilere ağır silahların kullanımı konusunda eğitim verecek. Peşmergelerin direk dahil olmayacakları savaş sürecinde, sadece uzaktan koordinatları verilen veya tam noktası bilinen IŞİD mevzilerini ağır silahlarla vuracağı ifade edildi.

BOMBARDIMAN YOĞUNLAŞTI

Peşmerge güçlerinin kente girişi öncesi koalisyon güçlerine ait savaş uçaklarının bombardımanları yoğunlaştı. ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine ait savaş uçakları, Kobani'deki IŞİD mevzilerini birbiri ardına bombalıyor. Bombalamanın etkisiyle IŞİD mevzilerinin yerle bir olduğu söyleniyor. Buna rağmen IŞİD, peşmergenin geçiş yapacağı Mürşitpınar Sınır Kapası'nı havan toplarıyla vurmaya çalışıyor.

ÖSO ikinci güç

Önceki gün 200 civarında silahlı mensubu ile Mürşitpınar'dan Kobani'ye geçiş yapan Özgür Suriye Ordusu'nun gece de yeni güç takviyesi yapacağı bildirildi. Kobani'ye geçiş yapan ÖSO mensupları burada YPG ile koordineli şekilde IŞİD'e karşı mücadele edecek. ÖSO mensuplarının, Kobani'de bulundukları süre içinde YPG üyelerinin ardından ikinci güç olacağı, en son kademede ise peşmergelerin müdahaleye dahil olacağı öne sürüldü.

Esed rahatsız

Esed rejimi, Türkiye'nin peşmergeye Kobani'ye geçiş için izin vermesine tepkili. 'Bu durum Suriye egemenliğinin kesin ihlalidir' açıklaması yapan yönetim, Türkiye'nin bu girişimde art niyetli olduğunu ifade etti. Suriye Dışişleri Bakanlığı, resmi haber ajansı SANA'da yayınlanan açıklamasında, 'Yabancı (peşmergelerin) güçlerin Türk toprakları üzerinden bölgeye girmesi Suriye'nin içişlerine kesin müdahaledir' ifadesini kullandı. Açıklamada, 'Türk hükümetinin Suriye ve halkına yönelik oynadığı etkin rol, art niyetli ve ülkenin içişlerine çirkin müdahaledir' denildi.