Hasan Mutluoğlu

Hasan Mutluoğlu

İLK ÖĞRETMENİM

İLK ÖĞRETMENİM

Dünyaya  gelişimde ben ağlarken çevremdekiler gülüyordu. Tedirgin ve ürkektim. Çevremde olup-biteni anlamaya çalışıyordum. Etrafımı tanımaya, tepkimi sadece ağıtla ifade edebiliyordum.

Beni ilk anlayan annem oldu. Kucağına alarak beni şefkatli sesi ile teskin etmeye çalıştı. Kokusundan, sıcaklığından ben de onu tanıdım. Aramızdaki ilk iletişim böyle başladı. Sevgi ve şefkatle tanıştım.Yalnız olmadığımı anladım.

Aç karnımı emdirerek sütü ile doyurdu. Açlığın yeme ile giderildiğini kavradım.

Yalnız olmadığımı, dünyaya gelişimin güzel olduğunu, nedenli önemli olduğumu o güzel ninni ezgileri ile hissettirdi. Böylece beni müzikle tanıştırdı. Güzel seslerin, nağmelerin insan ruhunu etkileyişini, okşayışını ondan öğrendim.

İlk adımı attırmaya, Yaratanın ismini söylettirmeye gayret ettiğinde, gösterdiğim başarı onu ne kadar heyecanlandırmıştı.

İşte benim ilk öğretmenim annemi hiç unutmuyor ve unutamıyorum. Herkes için durumun benimkinden farklı olacağını düşünemiyorum.

Öğretmenlik toplumun her kesimini ilgilendiren, ilgisini çeken özel bir meslek dalıdır. Önemi, doğrudan insanı ilgilendiren işlevlere aracılık ettiğindendir.

Kendimizi değerlendirdiğimizde, toplum içindeki paylaştığımız görevleri kimlerden öğrendiğimizi, kişiliğimizin oluşmasında, mesleğimizi öğrenmemizde kimlerin payı ve emeği olduğunu hatırlar, onlara minnet duyarız.

Hayat boyu, örnek aldığımız öğretmenlerimizi taklit ederiz. Söz açıldığında onların fedakarlıklarını, özverili çalışmalarını anlata anlata bitiremeyiz.

İnsan yaşantısının her anında öğretmenlerin izi var. Tarih okunduğunda öğretmenlerin etkileri çok daha iyi kavranır. Devlet/Millet hayatında öğretmenliğin ne denli etkili olduğunu biliriz.

Millet/Devlet kalkınmasında, geleceğimizin inşasında öğretmenlerin rolü göz ardı edilemeyecek kadar önemlidir. Öğretmenlik aynı zamanda stratejik bir meslektir. Bu mesleğin müntesiplerinden yararlanan milletler istedikleri kalkınma seviyesine ulaşmışlardır.

İlkokul öğretmenleri kişiliğimizin oluştuğu çağlarda bizlerle oldukları için onlarla duygusal bağlarımız daha fazladır. Kime sorsanız, ilkokul öğretmeninden övgü ile söz eder. Onun sertliklerini bile özlediğimizi itiraf ederiz.

Bu konu ile alakalı çok yönlü makaleler yazıldı, yazılacaktır. Devlet büyükleri çok şeyler söyledi, daha da söyleyeceklerdir. Ancak;  öğretmenlerin meslekleri ile ilgili, özlük hakları, kariyer çalışmaları, yapılan/yapılacak olan iyileştirme  çalışmaları nelerdir? Elle tutulan somut çalışmalar nelerdir? Bu soruların veya daha da eklenebilecek soruların olumlu cevabı mesleğin işlevini kolaylaştıracak, öğretmenlerin çalışma heyecanı arttıracaktır.

Hakk’ın Rahmetine kavuşan öğretmenlerimize Allah’tan Rahmet, hayatta olanlara sağlıklı, sıhhatli günler dileğiyle.

“Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum.”(Hz.Ali K.A.V) şuurunda genç nesiller yetiştirmek hepimizin dileği olsun.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hasan Mutluoğlu Arşivi
SON YAZILAR