İlklerin firması Özapalılar Tarım Makineleri

İlklerin firması Özapalılar Tarım Makineleri

Özapalılar Tarım Makineleri 13. Tarım Fuarından yoğun ilgi görüyor.  25 yıldır sektörün içinde olduklarını belirten Özapalılar Tarım Makineler sahibi Ömer Ekici, “Türkiye’de olarak biçer patoz üretimine geçtik. Firmamız yine Türkiye’de ilk olan Fsm 145 isimli fasulye hasat makinesi ürettik” dedi.

 

Özapalılar Tarım Makineleri 13. Tarım Fuarından yoğun ilgi görüyor.  1990 yılında kurulduklarını belirten Özapalılar Tarım Makineler sahibi Ömer Ekici 25 yıldır sektörün içinde faaliyet gösteren bir firma olduklarını söyledi.  İlk olarak tırmıklı ekin biçme makinesiyle başladıklarını belirten Ömer Ekici, “Türkiye’de olarak biçer patoz üretimine geçtik. Türkiye’nin her yerinde buğday, arpa, biçim aynı zamanda patoz makinesi olarak üretilmiştir. Firmamız yine Türkiye’de ilk olan Fsm 145 isimli fasulye hasat makinesi ürettik. 3 yıldır çalışmalarımız devam ediyor. Geçen sene deneme faaliyetlerini başarıyla sonuçlandırdık. Bu fasulye sökme makinesinin özelliği, Türkiye’de genelde fasulyeyi tarlada yolma işlemini ameleler yapmaktaydı. El işçiliğiyle yapılan bir işti. Bunun herhangi bir makinesinin olmadığında dolayı bu ürünü ürettik” şeklinde konuştu.

İŞÇİ SIKINTISINI ORTADAN KALDIRDIK

Türkiye’de tarlada çalışacak işçi sıkıntısı olduğunu da belirten Ekici, “Biz bu işçi sıkıntısını ortadan kaldırmak için Çiftçilerinde isteği üzerine böyle bir makine yaptık. Makinenin özelliği 3 sıra yani 45 santimetre aralıklarla ekilen bir mahsulü 3 sıra aralıklarla söküyor. Bant sayesinde deste halinde kenara dizerek kurutulmaya bırakılıyor. Daha sonra arkasından hasat makinesiyle girilip bunu hem samanını hem de tanesini ayırmaktadır. İşçi sıkıntısını ortadan kaldırdık. Çitçilerimizde makineye oldukça ilgi gösteriyor. Bu işçi sıkıntısı Türkiye’de olduğu için çoğu bölgede mahsul tarlada kalıyor. Bundan dolayı çiftçimiz fasulye ekiminden vazgeçmek üzere. Bizde hem çitçimizin fasulye ekmesinden vazgeçmemesi için hem de fasulyeye destek ve kolaylık olması açısından bu makineyi ürettik. Yurt dışından da bu makineye yoğun ilgi var. Her geçen daha da yenilerek çalışmalarımız devam ediyor. Konya Tarım Fuarı alanında öncü durumda. Katılımlardan da memnunuz. Çünkü Konya Tarım kenti olduğu için katılımda fazla oluyor” diye konuştu.

YURT DIŞINDAN DA TALEP VAR

Şu an için yurt içi çalıştıklarını belirten Ekici, yoğun ilgi dolayısıyla yurt dışına da açıklamayı düşündüklerini söyledi. İran, Sudan ve Bulgaristan gibi ülkelerden yoğun talep olduğunu vurgulayan Ekici, bu yoğun talebi karşılamak için yoğun bir çalışmaya girdiklerini ifade etti.  Özapalılar firması olarak inşaat iskeleleri, ekipmanları olarak da çalışmaları olduğunu belirten Ekici, Metal taşıma sandıkları imalatlarını da olduğunu sözlerine ekledi.