İlmek ilmek işlediler

Bu yıl Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni, “Orta Asya’dan Anadolu’ya” temasıyla gerçekleştiriliyor.
İlmek ilmek işlediler

Bu yıl Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni, “Orta Asya’dan Anadolu’ya” temasıyla gerçekleştiriliyor. Etkinlikler kapsamında KOMEK ve ASEM’lerde iğne oyası eğitimi alan öğrenciler Çemberimde Gül Oya yarışması ile hünerlerini sergiledi.

nakis-hocasi.jpg

Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 15. Geleneksel Altın Dokunuşlar Sergisi ve Bilgi Şöleni “Orta Asya’dan Anadolu’ya” temasıyla İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi Konyanüma’da dolu dolu devam ediyor.  Programlar kapsamında gerçekleştirilen Çemberimde Gül Oya iğne oyası yarışmasında hanımlar kıyasıya yarışarak en güzel oyaları yapmaya çalıştı. Yarışma hakkında bilgi veren KOMEK yarışmalarının yöneticisi Pınar Cansu; “Bizim geleneksel hale gelen 15. Altın Dokunuşlar sergimiz bu sene de Orta Asya’dan Anadolu’ya temasıyla açıldı. Öğrencilerimiz her yıl sergimizde yarışmalarımıza katılıyorlar. Branşlar tabi ki her sene değişiyor. Branşlarımız KOMEK ve ASEM’lerde açılıyor. Bu sene de iğne oyası, resim ve şiş örgü alanlarında yarışmalar tertip ettik. Yarışmalarımız anlık olarak yapılıyor. Şu an iki saat içerisinde yarışıp birincinin kim olduğunu belirleyeceğiz. Yapılan oyaları üniversitelerde öğretim görevlisi olan hocalarımızdan oluşan jürimiz değerlendiriyor. Sonuçlar da dakikalar içerisinde belli oluyor. Öğrenciler bizimle bu dönem içerisinde eğitim gören hanımlardan oluşuyor” diye konuştu.

nakis.jpg

“BU ALANLARDA İSTİHDAM OLUŞUYOR”

Cansu; “İğne oyası konusunda kurslarımızda en iyi şekilde eğitimleri vermeye çalışıyoruz. İğne oyasına dair bütün her şeyi görüyorlar. Ardından yarışmaya kayıt yaptıran öğrencilerimize bir ürün belirleyip onu yapmalarını istiyoruz. Birinciye, ikinciye ve üçüncüye de ödüllerimiz oluyor” dedi. İstihdam konusuna da değinen Cansu; “KOMEK ve ASEM’lerde eğitim gören öğrenciler istihdam da oluşturabiliyorlar. Mesela iğne oyasında hanımlar en basit olarak evde bile yaptıklarını satabiliyorlar. Sadece çember oyası gibi düşünmeyelim. Hanımlar bu konuda epey ileri seviyelere gelip süslemelerde, fanus içerisinde, kolye ve bileklik süslemelerinde kullanarak kazanç sağlıyorlar. Öğrendikleri bu işleri paraya dönüştüren öğrencilerimizin sayısı da oldukça fazla” şeklinde konuştu.

nakis-10.jpg

HEM EĞLENİP HEM ÖĞRENİYORLAR

KOMEK ve ASEM’lerdeki diğer alanlara da değinen Cansu; “Yine kurslarımızdan biri olan resim konusunda da mesela aynı şekilde öğrencilerimiz belli bir yıldan sonra kendi sergilerini bile açabilecek seviyeye geliyorlar. Diğer bir branşımız olan şiş örgü de de son yılların trendi amigurumi yapıyoruz. O alanda da yarışmamız oldu. Amigurumi’den oyuncaklar yapan ve ciddi paralara satan öğrencilerimiz var. Çünkü insanlar bu oyuncaklara yönelmiş durumda. Yani aslında hem eğleniyorlar, hem öğreniyorlar, hem sosyalleşiyorlar. O yüzden bütün hanımlarımızı KOMEK ve ASEM’lere davet ediyorum” diye belirtti. Büyük bir heyecanla geçen yarışmanın ardından jüri tarafından değerlendirilen oyalar içerisinden birinci seçildi. Ödül olarak ise birinciye çeyrek altın, ikinciye gram altın, üçüncüye hediye sepeti takdim edildi. GÜLŞEN YILMAZ/ YENİ HABER GAZETESİ

nakis-12.jpg

nakis-88.jpg