İmam ve müezzinlere yapmadıklarını bırakmamışlar

15 Temmuz gecesi darp edilen ve hakaretlere maruz kalan din görevlilerinin anlattıkları dudakları uçuklattı. İmam ve müezzinler arasında evi taranan, korumak için 9 yaşındaki çocuğunun üzerinde yatan, sopalarla dövülen bile var.
İmam ve müezzinlere yapmadıklarını bırakmamışlar

15 Temmuz'un kahraman imam ve müezzinlerinin darbe girişimi gecesi canları pahasına sela ve ezanların susmasına izin vermedikleri ortaya çıktı. Fetullahçı Terör Örgütü'nün darbe kalkışması sırasında darp edilen ve hakaretlere maruz kalan 60 civarındaki imam ve müezzin arasında evi taranan ve eşi kurşunlardan kılpayı kurtulan din görevlileri de var. İzmir Bornova Merkez Yeni Camii Müezzini Yusuf Dağ, evini saran vandallardan ailesini korumaya çalıştığını 9 yaşındaki çocuğunun üzerine yattığını anlattı.

CAMİLERİ TERK ETMEDİLER

Canları pahasına camileri terk etmeyen, ezanları susturmayan Sultangazi'den İbrahim Sürün isimli görevlinin evi tarandı ve henüz bu kişilerle ilgili bir netice alınmadı. İmam ve müezzinlere saldıranlar arasında 10 Kasım'da camiye bayrak asmaya çalışan ya da marjinal sol örgütten olduğunu iddia edip 15 Temmuz gecesi FETÖ örgütünü destekleyenlerin bulunması dikkat çekiyor. Yaşadıklarını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'le de paylaşan imam ve müezzinlerden bir kısmı 15 Temmuz gecesi olan biteni şöyle anlattı:

8-10 KİŞİLİK BİR GRUP DARP ETTİ
 

 

Muhammet Ali Sarı Tekirdağ Çorlu Şehit Sinan Camii Vekil imamı: O gece biz de talimatı aldıktan sonra salamızı okuduk. Sela okunduktan sonra gençlerden oluşan 8 - 10 kişilik bir grup alkollü olarak bizi darp ettiler. Yanımda bir arkadaşım daha vardı onu daha çok darp ettiler. Biz alttan almaya anlatmaya çalıştık ancak maalesef olmadı.

ASKERİZ DİYEN SİVİLLER KÜFÜR ETTİ

Mehmet Algüvecin Beşiktaş Konaklar Camii İmam Hatip: Görev yaptığım camide çevredeki kişilerin rahatsızlığı nedeniyle ses çok kısık olmasına rağmen ezan okurken bile sıkıntı yaşıyoruz. Bayrağa çok duyarlı olduklarını söylüyorlar. 10 Kasım'da bayrağı yarıya indirmediniz diye bizi uyaranlar oluyor. Ama o gün anladım ki bu kişilerin bayrak anlayışıyla bizim bayrak anlayışımız farklı. Çünkü Türkiye'nin bir ve beraber olduğu o gün her yerde bayrak asıldığı halde görev yaptığım bölgede bayrak asılmadı. Selalar verilmeye başlayınca rahatsız edildik. Gece 02.30 gibi asker olduklarını söyleyen kişiler geldi. Küfürler ve nahoş ifadeler kullandılar.

BURNUMA YUMRUK ATTI

Hasan Süngü Kırklareli Merkez Dolhan Köyü Camii İmamı: 15 Temmuz darbe gecesinde sela verileceğine dair mesaj 02- 02,30 civarında geldi. Kırklareli merkezde bir hocamız var onu aradım “Biz selaları veriyoruz darbe oldu" dedi. “Sen de kalk hemen sela ver" dedi. Ben de hemen kalktım caminin ve minarenin ışıklarını açtım. Selamı verdikten sonra dışarı çıkayım dedim. Avluya çıktığımda Kırklareli ili Dolhan Köyü Muhtarı'nın ikinci azası Nazım Ozan isimli kişi koşarak caminin kapısına geldi. Ben tatlı dille hocam “Bu sela ne?" diye soracak diye beklerken burnuma yumruk vurdu. Bana “Sen kimsin bu salayı veremezsin, sen necisin kimlerdensin?" diye bağırmaya başladı. Daha sonra biz de bunu müftülüğe bildirdik. Savcılığa gittiğinde “ben sarhoştum, olaylardan haberim yoktu" diye ifade vermiş. 1 Kasım'da duruşma yapılacak. Şahıs tutuksuz yargılanıyor.

CAMİ KAPISINI TEKMELEDİLER
 

 

Yakup Öztürk Beşiktaş Muradiye Camii İmamı: O akşam selalar okunurken caminin etrafında mahalle halkı toplandı. İki kapısı var caminin o kapıları tekmelerle demirlerle dövdüler. Kapıyı açmaya çalıştılar. Sela merkezi sitemden verildi. Sabah ezanını kendim okudum. Yine hakaretlere uğradım. Mahallede sela sesini bastırmak için tencere tava çalanlar oldu.

Selayı Erdoğan ölünce verirsin dediler

Hasan Hüseyin Ayboğan Kırklareli Kapaklı Köyü Camii İmam Hatip: O akşam selayı verip dışarı çıktığımda bir genç ile ablasının beni karşıladıklarını gördüm. Bana “Neden sela verdin" dediler. Ben de Diyanet'ten emir geldiğini söyledim. Onlar bana “Cumhurbaşkanı ölmedi daha, ölünce selasını verirsin" dediler. Hakaretler ettiler. Ben alttan alıp izah etmeye çalıştım. Buna rağmen üzerime yürüdüler. Aynı kişiler bir ay kadar sonra camiden izinsiz elektrik kullanmak isteyince izin vermediğim için dövmeye kalktılar. Müftülüğe bildirdim ve Savcılığa şikayette bulundum. Savcılık soruşturma yürütüyor.

Ulumayı ne zaman bırakacaksınız
 

 

Muhammet Cemal Turan İstanbul Kartal Yavuz Selim Camii Müezzini: Sabaha kadar süren selalardan sonra sabah ezanını çift olarak okuyalım diye niyetlendik. O sırada camide daha önce hiç görmediğim bir şahıs tarafından hakarete maruz kaldık. Selalar verilmeye devam ederken de, bir kaç gün sonra da 5 vakit namazını arkamızda kılan bir kişi, “Sizin uluma işiniz daha bitmedi mi?" diyerek hakaret etti." İmam Ömer Kör “Aynı kişi bir kaç gün sonra, akşam ezanından sonra cemaatin 5 dakika beklemesi uygulaması nedeniyle ortalığı karıştırmaya başladı. Üstümüze yürüdü, hakaret etti. Namazı kıldıramadım yığılıp kaldım oraya. Ertesi gün 10 tane şahitle ve kamera görüntüleri ile birlikte tekrardan savcılığa verdim. Bu adam hala camiye namaza geliyor. 2 ay oldu savcılık bu konu hakkında hala bir şey yapmadı" dedi.

Çocuklarım ve karım kurşunların hedefi oldu

İbrahim Sürün İstanbul Sultangazi Gazi Mahallesi Hz. Ali Camii kurucusu ve İmamı: Olayların sık olduğu bir muhit ve daha önce tacizlere maruz kalıyorduk zaten. Camimiz iki kez yakıldı. Lojman yakıldı. Caminin içine pislikler atılıyor. Darbe girişimi gecesi cami ve lojmanın çevresi silahlı kişiler tarafından sarıldı. Cami kapalı şekilde sela vermeye devam ettik. Sela okunurken minareye kurşun sıkanlar oldu. Evimizin etrafını saranlar evimi taramaya başlayınca eşim ve çocuklarım yere yatarak kurşunlardan korundular. Bir kurşun eşimin kafasının yanından geçerek duvara saplandı. Bu şekilde böyle bir gece yaşadık. 15 dakika sonra cami cemaatinden arkadaşlar geldi. Cemaat gelince kaçtılar. Durumu yetkililere bildirdik ama henüz bir netice alınmadı.

Polisler zor kurtardı

Yusuf Dağ İzmir Bornova Merkez Yeni Camii Müezzini: Yanımda 9 yaşındaki çocuğumla camiye gittim, sela verdim. Dışarıya çıktığımda herkes balkonlara çıkıp “Tayyip geberecek" diyerek küfürler etmeye başladı. Biz de kapıları kilitleyerek içeriye girdik. 20-30 kişilik bir grup caminin etrafını sararak kapıları tekmelemeye başladı. Kameraları da kapattılar. Ben çocuğumun üzerine yattım. Artık içeriye girecekler diye endişe ettim. Cemaatten bir kişi polisi aramış. Polisler gelince bunların hepsi dağıldı. Polisler bizi camiden çıkardı.

Tehditler devam ediyor

Hüseyin Yekim Kağıthane Nurtepe Uhud Camii İmam Hatibi: Ben sela verirken bir şamata geldi dışarıdan. Dışarıya çıktım 30-40 kişilik bir grup vardı. Ağır hakaretler, küfürler, ağıza alınmayacak sözler söylüyorlardı. Ben caminin önüne geçtim ön tarafta balkon gibi bir yerimiz vardı. Daha sonra oraya ateş etmeye başladılar. Arka tarafta biraz daha karanlık olan bölümde 1,5 saat bekledim. Bizim kamera kayıtlarımız da var. Fakat şu zamana kadar kamera kaydı isteyen olmadı. Halen de tehdit altındayız.

Solcu militanlar FETÖ'ye hizmet etti

Mustafa Şişman Sultangazi Gazi Mahallesi Mevlana Camii İmam Hatip: . Bazı sol örgütlerin mensupları o gece FETÖ ile birlikte hareket etti. Taş atılar, camların bir kısmı kırıldı. Özellikle içki şişelerini attılar. Bu olay selalar okunduğu günlerde de devam etti.

Silah zoruyla sela okutmadılar

Şahin Demirkaya Sultangazi Gazi Mahallesi Yeşiltepe Camii İmam Hatip: 5- 6 kişi toplandık gittik ama camiye sokmadılar. Bize silah zoruyla sela okutmadılar. Sabah namazına gittiğimde onlar gitmişti. Arkadan vurulmayalım diye kapıları kilitledik.

Yeni Şafak