IMF'den Güney Sudan'a "ekonomik reform" çağrısı

IMF'den Güney Sudan'a "ekonomik reform" çağrısı

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), Güney Sudan'daki geçici hükümete uluslararası toplumdan mali yardım alması için "ekonomik reform" çağrısında bulunduğu bildirildi.

Güney Sudan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Riek Machar'ın Sözcüsü Nargi Jeremy Roman, Machar ile IMF'den bir heyeti arasında gerçekleşen görüşmeye ilişkin yazılı açıklamada yaptı.

Açıklamada, görüşmede, hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşması temelinde planlanan ekonomi alanındaki projelerin görüşüldüğü belirtildi.

Görüşmede, IMF heyetinin, uluslararası toplumun, yeni hükümetin yolsuzlukla mücadele odaklı ekonomik durumu düzeltmekteki ciddiyetini görmediği durumda mali destek vermeyeceğini ifade ettiği kaydedilen açıklamada, hükümetten "Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı" kurumları başta olmak üzere ekonomi alanında yapılacak reformlardaki gayretin gösterilmesinin istendiğine yer verildi. Machar'ın da hükümet harcamalarının azaltılması konusunda kararlı olduklarını ilettiği kaydedildi. 

Güney Sudan'da 28 Nisan'da, 17 Ağustos 2015'te hükümet ile muhalifler arasında imzalanan barış anlaşmasının uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek geçici hükümet kurulmuştu.

Söz konusu anlaşma, ayrıca uzun süren savaşın ardında bıraktığı sosyal ve psikolojik etkilerin giderilmesi için 30 aylık geçici hükümet döneminde çalışmalar yapacak Milli Barış ve Uzlaşı Komisyonunun kurulmasını öngörüyor.