İMÜ'de Uluslararası Kudüs ve Filistin Araştırmaları Birimi kuruldu

İMÜ Rektörü Prof. Dr. Karaman:- "Medeniyet Araştırmaları Merkezi bünyesinde 'Uluslararası Kudüs ve Filistin Araştırmaları Birimi' kurduk. Amacımız hepimizin ortak davası olan Kudüs ve Filistin konusunda, sürdürülebilir, kalıcı, bilimsel ürünlere dönüşebil
İMÜ'de Uluslararası Kudüs ve Filistin Araştırmaları Birimi kuruldu

İSTANBUL (AA) - İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) Rektörü Prof. Dr. İhsan Karaman, Medeniyet Araştırmaları Merkezi bünyesinde, "Uluslararası Kudüs ve Filistin Araştırmaları Birimi" kurduklarını belirterek, "Amacımız hepimizin ortak davası olan Kudüs ve Filistin konusunda, sürdürülebilir, kalıcı, bilimsel ürünlere dönüşebilecek araştırmalar yapmak." dedi.

Karaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezin, Kudüs'ün gündem olmadığı zamanlarda da çalışarak bilimsel üretimler yapacağını ifade etti. Prof.Dr. Karaman, bu alanda hem ilmi araştırmalar yapılmasına zemin oluşturulacağını hem de üniversitede bu konuda bir farkındalık oluşturulacağını kaydetti.

Bu birim sayesinde binlerce öğrencinin Kudüs bilinciyle yetişeceğine dikkati çeken Karaman, "Geçen haftaya kadar hiçbir üniversitede Kudüs üzerine kurulan bir araştırma merkezi ya da birimi yoktu. Geçtiğimiz hafta Ankara'da Sosyal Bilimler Üniversitesi'nde bir merkez oluşturulması kararı alındı. Bu hafta da biz Medeniyet Araştırmaları Merkezi bünyesinde Uluslararası Kudüs ve Filistin Araştırmaları Birimini kurduk. Amacımız hepimizin ortak davası olan Kudüs ve Filistin konusunda sürdürülebilir, kalıcı, bilimsel ürünlere dönüşebilecek araştırmalar yapmak." diye konuştu.

Karaman, Kudüs'ün herkesin kalbinde ve dilinde yer aldığını ancak bu konuda bilimsel çalışmaların eksik kaldığını vurguladı.

- Kudüs Kitaplığı projesi

Karaman, üniversitede ilgili bölümlerde Orta Doğu üzerine çalışan akademisyenlerin artık Kudüs ve Filistin araştırmalarına yoğunlaşacağını belirterek, şunları söyledi:

"Sonuç olarak kitaplar, makaleler ve en önemlisi güncel durumu irdeleyen raporlar ortaya çıkacak. Ayrıca bilinci diri tutmak adına ulusal ve uluslararası sempozyumlar, konferanslar, paneller, toplantılar düzenlenecek. Bu yıl içerisinde Kudüs ile ilgili uluslararası bir sempozyum düzenlemiştik, önümüzdeki günlerde de bir panel düzenlenecek. Bunlar dışında Kudüs meselesi ile ilgili çeşitli sanat dallarından da istifade edeceğiz. Kudüs'teki İslam ve Osmanlı mimari eserleri üzerine Mimarlık ve Mühendislik bölümümüzden araştırmalar yapılmasını planlıyoruz. Türk edebiyatında Kudüs ve Filistin üzerine yazılan eserleri derleyen çalışmalar olacak. Ayrıca birimimiz, bölgede faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşlarımızın çalışmalarına da akademik destek sağlayacak. Kudüs Platformu'nun bir projesi olan Kudüs Kitaplığı çalışmasını birlikte yürüteceğiz."

Türkiye'de ve dünyada Kudüs üzerine yazılmış tüm kitap ve süreli yayınları bu kitaplıkta bir araya getirerek araştırmacıların istifadesine sunacaklarını aktaran Karaman, bu alandaki eksikliği de "Kudüs Kitaplığı" projesiyle ortadan kaldıracaklarını ifade etti.

Kaynak: