Hamdi Bağcı

Hamdi Bağcı

İnanç Turizminin Merkezi Konya Oluyor

İnanç Turizminin Merkezi Konya Oluyor

Geçen günlerde bir yazımda biraz bahsetmiştim ama işin özünü yazamamıştım. Zira Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof Dr Muhsin Kara Hocam konudan fazla bahsetmemişti. Kendileri ile tekrar görüştük, artık her şey netleşmiş ve bu konferansla ilgili ayrıntıları biz de sizinle paylaşabiliyoruz.

Konferansın başlığı “Uluslararası İnanç Turizmi ve Hoşgörü Konferansı”, önümüzdeki 9 Mayıs Perşembe günü saat 08.00’da kayıtlar ile Konya Dedeman Otelde başlayacak ve 12 Mayıs Pazar gününe kadar devam edecek.

Tabi Muhsin Hoca ile konuşurken şehrimizin turizmine çok büyük katkılar yapan Bekir Şahiner Bey ile Konya’nın İnanç Turizminin merkezi olması için yapılması gerekenleri konuştuğumuz programlar aklıma geliyor. Sağ olsun Prof Dr Çağatay Ünüsan Hoca’da o dönemlerde bu konuların önemini çok iyi bildiği için meccanen büyük hizmetler vermişti. Hatta o yıllarda İzmir’de düzenlenen İnanç Turizmi Konferansına Bekir Şahiner Konya Turizm Platformu Başkanı olarak çağırılınca konuşma metnini özellikle Çağatay Hoca hazırlamış ve Konya ve çevresini kapsayan bir din turizm destinasyonunun oluşturulması için Bekir Şahiner Bey ile birlikte Turizm Platformu olarak büyük gayretler göstermişlerdi.

Ne o dönemki Sayın Valiye, ne o dönemki Büyükşehir Belediyesi yetkililerine bu konunun önemini anlatabilmişlerdi.

Ama yıllar geçerken anlaşılıyor ki su akıyor yatağını buluyor, Konya’da İnanç Turizmi konferansı düzenleniyor ve bu konuların önemi bir şekilde anlaşılıyor…

Beni heyecanlandırıyor bu konferans, biliyorum yıllarını Konya’nın geleceğine adamış birçok insanı da heyecanlandırıyor, heyecanlandırmalıdır da…

Peki, niye heyecanlandırıyor, dünkü yazımda da bahsetmiştim, Konya 2023 yılında bugünkü durumundan 10 kat daha büyük bir şehir olacak, eğer Türkiye dünyanın etkili bir gücü olacaksa buna mecburuz ve bu büyüklüğü ne yazık ki tek bir kalem sektör ile başarmamız mümkün değil. Turizm sağlık, ticaret, hızlı tüketim sektörü, büyük alışveriş merkezleri, tarım, hayvancılık, her alanda büyümemiz gerekiyor.

Konya’da turizmde nasıl büyüyecek, Konya turizmde mistisizm ve inanç turizmini merkezine alarak tarihi birikimlerini gün yüzüne çıkararak dünya ile paylaşabilirse büyüyecek. Tabi bu arada Ilgın Termik alanları, Beyşehir Gölü, Tuz Gölü gibi alanları bunlara ekleyecek ve büyüyecek.

Ama inanç turizmini merkeze almak zorunda, Konya’nın karakteri buna uygun, işte bu konferans bunun için çok önemli.

Konferansın ayrıntılarına baktım, 12 farklı ülkeden 60’ın üzerinde akademisyen geliyor Konya’ya bu konferans için. Toplam katılan akademisyen sayısı ise 200’ü aşıyor. 150’ye yakın bildiri sunulacak, bütün bildiriler gelmiş, bu bildiriler kitap halinde de yayımlanacak.

Bilim Kurulu Prof Dr Çağatay Ünüsan Hocanın da bulunduğu 42 farklı akademisyenden oluşuyor. Konya Valimiz Aydın Nezih Doğan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof Dr Mustafa İsen, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof Dr Muzaffer Şeker onur kurulunu oluşturuyor. Konya Büyükşehir Belediyesi konferansa paydaş olarak birinci derecede destek oluyor.   

Konuşulacak konular arasından İnanç Turizminde yeni yönelimlerden tutunda, İnanç Turizminin Dinamikleri, Hac Turizmleri ve Kültürlerin Diyalogları, Uluslararası Hac Yolculuklarının Yönetimi, İnanç Turizminde Kümeleşmeye kadar çok geniş bir alan bulunuyor.

Ayrıca bu konferansı Muhsin Hoca geleneksel hale getirmek istiyor, bir yıl Konya’da, bir sonraki yıl ise Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesinin önderliğinde bir başka şehirde bir başka üniversite ile birlikte düzenlemeyi düşünüyorlar.

Prof. Dr. Muhsin Kar Hocam özellikle logoya dikkat çekiyor, logoda Yeşil Kubbe ile oluşturulmuş bir semazen figürü, hoşgörünün simgesi farklı renkler yer almış ve tabi dünyayı kapsayan bir yay oluşturulmuş.

Konya büyümek zorunda, Konya nasıl büyüyecek, çalışarak ve gelişerek. İşte bu gelişmenin önemli göstergelerinden İnanç ve Hoşgörü Turizmi Konferansı sizi bekliyor…

Ben şahsen ilk yılında böyle bir konferansı tertip ettiği için Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesini ve dekanı Sayın Prof Dr Muhsin Kar’ı tebrik ediyorum. Bu güzel çalışmanın da Konya’daki turizmin gelişmesine vesile olmasını diliyorum…

      

Önceki ve Sonraki Yazılar
Hamdi Bağcı Arşivi
SON YAZILAR