İnce Minare'de hanımlara hadis dersi

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi etkinlikleri kapsamında İnce Minareli Darulhadis Dersleri, Doç. Dr. Huriye Martı’nın Hanımlara Hadis Sohbeti ile devam etti.
İnce Minare'de hanımlara hadis dersi

Kadınlar konusunu ele alan Doç. Dr. Huriye Martı; kadınlarla ilgili doğru hadisleri ve uydurma hadisleri anlatarak kadının İslam’daki yeri ve önemi konularını ele aldı. Doç. Dr. Huriye Martı dersine; “Kadın konulu hadisleri nasıl anlayabilir nasıl çözümleyebiliriz? Bu sözler bize ne anlam ifade ediyor? Hz. Peygamberi (sav) anlama konusunda karşımıza iki engel çıkıyor; birincisi zaman, ikincisi ise mekan farkıdır. Peygamberimiz (sav) ile aramızda 1400 yıllık bir zaman farkı var. Zaman farkı ise insanların birbirini anlamalarını çok zorlaştırıyor. Örneğin bir babaanne ile 15 yaşındaki torununun birbirlerini anlamaları bile çok zorken, 1400 yıllık bir zaman farkı da bizim Peygamberimizin (sav) sözlerini anlamamızı zorlaştırıyor. Farklı mekan, coğrafya ve kültürlerde yaşayan insanlar birbirlerini anlamakta zorlanırken biz de Peygamberimiz ile aramızdaki zaman, coğrafya ve kültür farkı nedeniyle onun sözlerini anlamakta zorlanıyoruz. En çok zorlandığımız konulardan birisi de kadınlarla ilgili Hadis-i Şeriflerdir. İslam düşmanlarının en çok saldırdıkları konu kadınlar konusudur. İslam’da kadının yeri ve önemini Kur’an ve sünnetten öğrenebiliriz” değerlendirmeleriyle başladı. Günümüzde insanların, ‘Peygamberin söylediklerini aynen kabul etmeli miyim, yoksa bugün işime gelmeyenleri, anlayamadıklarımı bir kenara atmalı mıyım?’ şeklinde düşündüklerini söyleyen Martı, bir insan Peygamberin(sav) her sözünü anlayamayabileceğini, hayatında uygulayamayabileceğini ama her dediğine hürmet göstermek zorunda olduğunu vurguladı.
Doç. Dr. Huriye Martı’nın İnce Minare Medresesindeki diğer dersleri, 08 ve 22 Kasım Cumartesi günleri saat 09.45’te devam edecek.