İncesu Belediyesi tarihi ve kültürel mirasını koruyor

İncesu Belediyesi tarihi ve kültürel mirasını koruyor

İncesu Belediye Başkanı Zekeriya Karayol, Karamustafa Paşa Külliyesi'nin Arasta kısmının ikinci bölüm restorasyon çalışmalarının yapıldığını söyledi.

İncesu Belediye Başkanı Zekeriya Karayol, "Tarihi Kentler Birliğine üye olan İncesu Belediyesi, ilçede bulunan Karamustafa Paşa Külliyesinin asırlarca ayakta kalması için 2007 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü ile görüşme yaparak külliyenin içerisinde yer alan Kervansaray, Cami, Hamam kısmının restorasyon çalışmaları yapılmıştı. Külliyenin içerisinde yer alan Arastanın Kişi Mülkiyetinde olmasından dolayı restorasyonu yapılamamıştı. Arasta kısmının yıpranıp zamanla yıkılmaması için büyük çaba göstererek, 2014 yılında restorasyon yapılabilmesi için vatandaşlardan muvaffakiyet alarak 2015 yılında da restorasyon çalışmalarına başlandı. Şuanda Arasta kısmının 2. bölümünün restorasyon çalışmaları yapılıyor" dedi.

İncesu Belediye Başkanı Zekeriya Karayol, restorasyon çalışmalarını inceledikten sonra, " Belediyecilik sadece alt yapı ve üst yapı çalışmalarından ibaret değil. İlçemizin tarihi ve kültürel mirasını korumak için İncesu Belediyesi olarak ilçemizde bulunan Karamustafa Paşa Külliyesinin Restorasyon çalışması devam ediyor. 2007 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğüne yaptığımız başvuru ile Kervansaray, Camii ve Hamam kısmının restorasyon çalışmaları tamamlanmıştı ancak Arasta kısmının Restorasyon çalışmaları kişi mülkiyetinde olması nedeniyle yapılamamıştır. 2014 yılında buradaki 36 işyerinin 5 tanesi Vakıflar Bölge Müdürlüğüne ait olup geri kalan 31 adet ticaret merkezinin restorasyon çalışmaları için vatandaşlardan gerekli muvaffakiyet alınarak 2015 yılında Arasta kısmının 1. Bölümünün restorasyon çalışmaları tamamlandı. 2016 yılında da şuanda 2. Dilim restorasyon çalışmaları devam ediyor. Belediyemizce ihale edilen restorasyon çalışmaları 2016 yılı Ekim ayı sonuna kadar tamamlamayı düşünüyoruz. Bu restorasyon çalışmalarında bize destek veren Kayseri Valiliğimiz ve Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığına desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Restorasyon çalışmalarından sonra Ata yadigârı bu tarihi eserimizi tekrar orijinal haline döndürüp koruyarak halkımızın hizmetine sunacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: