'İncirlik üssü olmadan DEAŞ'la mücadelede başarısız oluruz'

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Schaefer, terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadelede Türkiye'nin katkılarının sürmesini istediklerini, İncirlik üssü olmadan bu mücadelede daha başarısız kalacaklarını söyledi.
'İncirlik üssü olmadan DEAŞ'la mücadelede başarısız oluruz'

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Martin Schaefer, Berlin'de düzenlenen basın toplantısında, Alman hükümetinin Türkiye'nin Musul operasyonuna aktif katılmasını nasıl karşıladığına ilişkin soru üzerine, Türkiye ile Irak hükümetinden, aralarındaki ihtilafı çözmelerini beklediklerini ifade etti. 

Türkiye'nin uzun süredir terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele amacıyla oluşturulan koalisyonun bir parçası olduğuna işaret eden Schaefer, "Biz, Türkiye'nin yanı sıra diğer ortaklarımızla da koalisyona yoğun şekilde katılıyoruz. Elbette Türkiye'nin de bizimle birlikte anlaşmaya varılan kurallar doğrultusunda DEAŞ'a karşı mücadeleye katılmasını diliyoruz. Hatta daha da ileri giderek şunu söyleyebilirim. Türkiye'nin katılımı olmadan, örneğin Almanya'nın yoğun askeri faaliyet gösterdiği İncirlik üssünün kullanımı olmadan, DEAŞ'a karşı mücadelenin daha az başarılı olması söz konusu." diye konuştu.

Alman hükümetinin, ortakları olan Türkiye ve Irak'ın DEAŞ'a karşı ortak mücadele etmesini beklediğine vurgu yapan Schaefer, "Türk hükümeti ile Irak hükümeti arasında, Türk askerlerinin Irak topraklarındaki varlığına ilişkin bir süredir tartışma yaşanıyor. Arzumuz bu iki devlet arasındaki ihtilafın, DEAŞ'a karşı mücadeleyi zorlaştırmayacak şekilde bir çözüme ulaştırılması" dedi.

Schaefer, bu bağlamda, tarafların ortak çıkarlar doğrultusunda açık bir şekilde değil, doğrudan birbirleriyle görüşmesini beklediklerini kaydetti.