İngiliz Müslüman aktivist Choudary suçlu bulundu

İngiliz Müslüman aktivist Anjem Choudary, çıkarıldığı mahkemece, terör örgütü DAEŞ'in propagandasını yaptığı ve örgüte destek çağrısında bulunduğu gerekçesiyle suçlu bulundu.
İngiliz Müslüman aktivist Choudary suçlu bulundu

İngiliz Müslüman aktivist Anjem Choudary, çıkarıldığı mahkemece, terör örgütü DAEŞ'in propagandasını yaptığı ve örgüte destek çağrısında bulunduğu gerekçesiyle suçlu bulundu.

İngiliz basınında yer alan haberlere göre Choudary (49) ile ilgili dava, 28 Temmuz’da sonuçlandı. Yargıcın getirdiği yayın yasağı nedeniyle bugüne kadar gizli tutulduğu belirtilen mahkeme kararında, Choudary’nin Haziran 2014 ile Mart 2015 arasında verdiği vaazlarda DAEŞ’e destek çağrısı yaptığı sabit görüldü.

Choudary’nin yanı sıra arkadaşı Muhammed Mizanur Rahman'ın da (33) aynı suçla yargılandığı bildirildi.

10 yıla kadar hapis cezası alabilecekleri belirtilen sanıklar hakkındaki cezanın eylül ayında açıklanması bekleniyor.

DAEŞ İngiltere'de terör örgütleri listesinde yer alıyor. Aynı listede terör örgütü PKK da bulunuyor.

Şiddete karışmadı

Choudary’yle ilgili iddianamede DAEŞ’in "iyi bir şey" olduğunu düşünmenin veya bunu başkalarına söylemenin yasa dışı olmadığı ancak "örgüte destek verilmesi çağrısında bulunmanın suç teşkil ettiği" ifade edildi.

Sky News televizyonunun haberine göre Choudary, karardan bir gün önce yaptığı açıklamada, sadece ifade özgürlüğü hakkını kullandığını söyledi.

"Konuşmalarıma bakarsanız, 20 yıldır hep aynı şeyleri söylüyorum. Çünkü bunlar benim için ibadet meselesi." ifadesini kullanan Choudary, "İnsanlar Şeriatı hayata geçiriyorsa, ben de kutsal kitabın bu konuda söylediği şeyleri dile getirmekten utanamam. Eğer inandığınız şeyi dile getiremiyorsanız ve bunu paylaşamıyorsanız, o zaman bu ülkede ifade özgürlüğü yok demektir." diye konuştu.

2014’te beş arkadaşıyla birlikte DAEŞ’e bağlılık yemini ettiği öne sürülen Choudary’nin, 7 Temmuz 2005’teki Londra saldırılarının failleriyle de bağlantılı olduğu iddia edildi. Ancak herhangi bir terör veya şiddet eylemine karıştığı da tespit edilemeyen Choudary, terör örgütüne destek çağrısı yapmaktan suçlu bulundu.

Tutuklu yargılanan Choudary’nin 500’den fazla İngiliz'in DAEŞ’e katılmasına neden olduğu iddia ediliyor. Choudary hakkındaki davada, Youtube üzerinden yayımladığı konuşmalar delil olarak sunuluyor.