İngiliz vekilin katil zanlısı ırkçı örgütle bağlantılı iddiası

İngiliz milletvekili Jo Cox’un katil zanlısının, Amerika merkezli ırkçı örgüt Ulusal İttifak ile ilişki içinde olduğu iddia edildi.
İngiliz vekilin katil zanlısı ırkçı örgütle bağlantılı iddiası

İngiliz milletvekili Jo Cox’un katil zanlısının, Amerika merkezli ırkçı örgüt Ulusal İttifak (National Alliance) ile ilişki içinde olduğu öne sürüldü.

İşçi Partili kadın milletvekili Cox’u dün seçim bölgesinde ev yapımı bir tabanca ve bıçakla öldüren Tommy Mair’in, Amerika merkezli ırkçı Ulusal İttifak ile 1999’dan bu yana bağlantılı olduğu iddia edildi.

Güney Yoksulluk Hukuk Merkezi (SPLC) adlı ABD merkezli sivil toplum kuruluşu, Mair’in Ulusal İttifak’tan silah ve patlayıcı yapımının anlatıldığı kılavuzlar satın aldığını gösteren 3 faturayı kamuoyuyla paylaştı.

Mair’in adının ve ikamet adresinin yer aldığı faturalarda, evde tabanca yapımı ve patlayıcı kimyasına dair kitaplar ile Adolf Hitler’in Nazi Partisi üyelerine yönelik 1942’de kaleme aldığı "Mücadele Ediyorum" (Ich Kampfe) adlı resimli el kitabının yer aldığı görüldü.

Biri 1999, ikisi ise 2003 yılına ait faturalar, katil zanlısı Mair’in Ulusal İttifak’tan 620 ABD dolarını bulan bir meblağda alışveriş yaptığını ortaya koydu.

Beyaz ırkın üstünlüğü tezini savunan Ulusal İttifak, İslam ve Yahudi karşıtı görüş ve eylemleriyle tanınıyor. 

 "Önce Britanya" diye bağırmıştı

Görgü tanıkları İngiliz milletvekili Cox’un katil zanlısı Mair’in, saldırı anında "Önce Britanya" diye bağırdığını ifade etmişti. Mair’in emniyetteki sorgusuna devam eden polis, bu iddiayı henüz doğrulamış değil.